Bu kitap tarihe ışık tutacak

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kültür ve sanat alanında yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Edirne Belediyesi'nin 22. yayını olan Diş Tabibi Tekin Sayınbaş'ın kaleme ald?

GÜNDEM 5.10.2016 20:41:00 0
Bu kitap tarihe ışık tutacak

EDİRNE’NİN EN DEĞERLİ İSİMLERİNDEN BİRİ

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Diş Tabibi Tekin Sayınbaş ile ‘Bir Başka Edirne-Mişon Efendi’nin mektubu’ isimli kitabı Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantı ile basın mensuplarına tanıttı. Edirne Belediyesi’nin 22. Yayını olan kitabın tarihe ışık tutacağını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Diş Tabibi Tekin Sayınbaş’ın Edirne’nin en değerli isimlerinden biri olduğuna dikkat çekti.  Sayınbaş’ın Edirne ile ilgi bilgi, birikim, tecrübe ve yol göstericiliğinin çok önemli olduğunu anlatan Başkan Gürkan, “Tekin Ağabeyin, Edirne ile ilgili bu geçmişte yaşanmış tecrübe, bilgi ve birikimlerini gelecek kuşaklara aktarmak istedik. Bunların zaman içerisinde birçok değerimiz gibi, birçok önemli kazanımımız gibi heba olup gitmesini istemedik. Bunlar hem bugün yaşayan Edirneliler, hem de bundan sonra Edirne’deki var olacak herkes için bir belge hürriyetine, bir rehber hürriyetine, bir bilgi kaynağı, bir referans kaynağı hürriyetine dönüşsün istedik” dedi.

 

KENT KİMLİĞİNİ BUNLAR OLUŞTURUR

 

Gürkan, “Tabi ki kentlerin kültürleri farklı farklıdır. Farklı kategorilerde olur. Bunların bir kısmı tarihi miras adını verdiğimiz binalar, yapılardır; bir kısmı gelenek ve göreneklerdir. Yıllar içinde oluşmuş yaşam tarzlarıdır. Kent kimliğini bunlar oluşturur. Bunların bir kısmı sözlü geleneklerdir; türkülerdir, ağıtlardır, oyunlardır, sevinçlerdir, üzüntülerdir. Ama geleceğe miras bırakmak istiyorsanız; gelecek kuşakların geleceklerini bilinen sağlam kaynakların üstüne kurulmasını istiyorsanız o zaman hem teknolojinin imkanlarından yararlanarak, bugünkü gibi; görsel anlamda ses ve görüntü kayıtlarıyla yaparsınız. Ama bunun en sağlam ve vazgeçilmez yolu ise bunları bir yayın, kitap haline getirerek, hem insanlığın ortak kullanımına sunmak, hem de şehrinizdeki tüm insanlığa açmaktır. Sayın Tekin Sayınbaş’ın, bizim isteğimizi kırmayarak bu kitabı hazırlamasından son derece müteşekkiriz” diye konuştu.

 

İYİ BİR ZAMANLAMA OLDU

 

Tekin Sayınbaş’ın kendi yaşamından Edirne’nin o günkü yaşantısından, o günkü gelenek ve göreneklerine yaşam tarzına, yaşam felsefesine, kimliğine ruhuna uygun kendi özgün anlatımı ile derlediği bir kitabı Edirne Belediyesi adına basma mutluluğuna eriştiklerini dile getiren Gürkan, “Kitabın 4. Kitap Fuarı’mızın öncesinde bitmiş olması da iyi bir zamanlama oldu.  Böyle bir referans kitabı Edirne’nin yayın ve kültür hayatına; Edirne’nin kimliğine katkı olarak ortaya koyduğu için şahsım ve Edirne Halkı adına minnetlerimi ifade ediyorum” dedi.

 

Haber / Ahmet KILAVUZ