Trakya'nın zam şampiyonu kabak oldu

Türkiye İstatistik Kurumu Edirne Bölge Müdürlüğü, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli bölgesi için bir basın bülteni hazırladı. Buna göre Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinden oluşan Bölge bazÄ?

GÜNDEM 3.10.2016 20:25:00 0
Trakya

AYLIK BAZDA EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE EĞİTİM GRUBUNDA OLDU

 

Türkiye geneli için, 2016 yılı Eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nde bir önceki aya göre yüzde 0,18 artış olduğu belirtilen açıklamada, “Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,72, bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 7,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,92 oranında artış gerçekleşti. Aynı dönemde TR21 Tekirdağ, Edirne, Kırklareli Bölgesinde Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0,30, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,96, bir önceki yılın aynı ayına göre(yıllık) yüzde 7,21 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,50 oranında artış oldu. TÜFE’de 2016 yılı Eylül ayında ana harcama gruplarına bakıldığında; TR21 Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İstatistikî Bölgesinde aylık bazda en yüksek artış yüzde 2,27 ile “Eğitim” grubunda gerçekleşmiş olup, bunu yüzde 1,84 ile “Ulaştırma” grubu ve yüzde 0,50 ile “Lokanta ve Oteller”  grubu izledi” denildi.

 

FİYATI EN ÇOK DÜŞEN ÜRÜN BALIK OLDU

 

Aynı dönem için Türkiye genelinde ana harcama gruplarına bakıldığında bir önceki aya göre en yüksek artışın yüzde 2,70 ile “Ulaştırma” grubunda gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, “Bunu yüzde 1,98 ile “Eğitim” grubu ve yüzde 0,67 ile “Lokanta ve Oteller” grubu izledi. miştir. Türkiye geneli için Eylül 2016’da endekste kapsanan 417 maddeden; 63 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 243 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 111 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinden oluşan Bölge bazında 2016 yılı Eylül ayında fiyatı en çok artan ürünler; Kabak, Salatalık ve Mazot olup; fiyatı en çok düşüş gösteren ürünler balık, tişört ve limon oldu. TÜFE’de Türkiye geneline bakıldığında 2016 yılı Eylül ayında fiyatı en çok artan ürünler salatalık, fındık içi ve Anaokulu ücreti olurken; fiyatı en çok düşüş gösteren ürünler balık, limon ve yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar oldu” ifadelerine yer verildi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ