Moody's kendi karnesine baksın

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararını değerlendiren Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, "Moody's'in kararl

EKONOMİ 28.09.2016 21:06:00 0
Moody

NİYETLERİNİ SORGULAMAK GEREKİR

 

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini sürdürdüğünü hatırlatan Cengiz Günay, Moody's'in sürpriz not indiriminin ise "yeni bir darbe" olduğunu söyledi. Not düşürmenin gerekçelerinin döviz ihtiyacı, büyümenin yavaşlaması ve kurumsal yapının zayıflaması olarak gösterildiğini kaydeden Günay, "Bunlar zaten aylardır bütün raporlarda yazılan konular, yeni bir şey değil. Dünyada rating notu düşen tek ülke Türkiye değil. Macaristan, Brezilya, Hırvatistan, Portekiz ve Güney Afrika gibi ülkelerin notları da düştü. Türkiye darbe girişimine rağmen ekonomisinin sarsılmasına izin vermeyen bir ülkedir. Hükümetin doğru adımlarına rağmen tüm olumlu gelişmeleri görmezden gelerek not düşürenin niyetini sorgularız" dedi.

 

MORALİMİZİ BOZAMAZLAR

 

Kararın, Türkiye ekonomisinin gerçekleriyle uyuşmadığına dikkati çeken Günay, hükümetin ekonomide doğru adımlar attığını ve iş âlemi olarak ekonominin güçlendirilmesine yönelik alınan tüm kararları desteklediklerini belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, aldıkları yanlış kararlar nedeniyle itibar kaybettiklerini belirten Günay, “Uluslararası yatırımcıların gözünde bu kuruluşların notu giderek düşürüyor. Moody's, öncelikle kendi karnesine bakmalı. Türkiye'nin ekonomik gücünü ve mevcut durumunu ya doğru değerlendiremiyor ya da yanlış bir algı yaratmaya çalışıyor. Moody's'in kararının moralimizi bozmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

 

ELİMİZDEN GELEN KATKIYI YAPMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

 

Günay şöyle devam etti: “Türkiye 2016 yılı ikinci çeyreğinde hem G-20 hem de OECD içinde en yüksek büyüme gösteren ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı. Yabancı yatırımcılar ülkemizde sıkıntı yaşamadan yatırım yapabiliyor. Hükümetimiz bugüne kadar yapılan çalışmaları yapısal reformlarla desteklemek için canla başla çalışıyor. Biz de iş âlemi olarak Türkiye'nin büyüme ve gelişmesini sürdürmesi için elimizden gelen katkıyı yapmayı sürdüreceğiz."

 

Haber / Gökhan TEKER