Çölyak hastalarına gıda yardımı

Tekirdağ Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz, glutensiz gıda paketi yardımı nedeniyle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka'yÄ?

GÜNDEM 27.09.2016 21:52:00 0
Çölyak hastalarına gıda yardımı

FARKINDALIK OLUŞTURMAYA GAYRET EDİYORUZ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca Tekirdağ’ın tüm ilçelerini kapsayan glutensiz gıda yardım paketi dağıtımı devam ediyor. Şimdiye kadar Büyükşehir Belediyesine Çölyak hastalığı tanısı konulduğuna dair sağlık raporu ile birlikte başvuran 65 kişiye, içinde çeşitli glutensiz ürünler bulunan toplam 213 adet yardım paketi dağıtıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tamer Dodurka, “Toplumumuzun farkına varmakta güçlük çektiği bu hastalarımıza yardım paketleriyle destek olmaya ve elimizden geldiğince bu hastalığa karşı farkındalık oluşturmaya gayret ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarını takdirle izlediğimiz Tekirdağ Çölyakla Yaşam Derneğine ve dernek Başkanı Sayın Bahar Ayşegül Yılmaz’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 

TAHILLI ÜRÜNLERDEN FAYDALANAMAZLAR

 

Çölyak hastalığının, tahıllı gıda maddelerinin içerisinde bulunan gluten isimli bir protein yüzünden bağırsakların iç çeperinde sindirimle görevli bazı yapıların hasar görmesi ve sindirimin aksaması sonucu meydana çıktığını kaydeden Dodurka, “Çölyak hastaları ömürleri boyunca tahıllı maddlerden yapılmış ürünlerden faydalanamaz. Hatta gluten içeren ilaçlar, şampuan ve kremleri de kullanamazlar. Tek çareleri glutensiz undan yapılmış mamülleri yemeleridir. Bu mamüller hem pahalı hem de zor bulunmaktadır. Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğu tahmin edilmektedir. Bunların sadece yüzde 10’una tanı konulduğu dikkate alınırsa hastalığı taşıdığı halde hekime müracaat etmeyen insanların bir hayli çok olduğu ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

 

65 KİŞİ MÜRACAAT ETTİ

 

Dodurka, “Çölyakta farkındalık oluşturmak özel bir önem taşımaktadır. Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ Devlet Hastanesi ve ilçelerdeki diğer sağlık kuruluşlarının verilerine göre ilimizde 1000 ile 2000 arası çölyak tanısı konulmuş hasta bulunmaktadır” diye konuştu. Prof.Dr. Dodurka, Çölyaklı hastaların Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine toplam 65 kişinin müracaat ettiğini kaydetti.

 

Marmara Haber