Önlemek ödemekten daha ucuz

Sanayi Ticaret ve Esnaf Derneği tarafından Kapaklı'da Business Grand Hotel'de düzenlenen kahvaltıda iş ve işçi sağlığı hakkında bilgilendirme yapıldı. Alınacak önlemler ile iş kazaları

GÜNDEM 25.09.2016 22:33:00 0
Önlemek ödemekten daha ucuz

İŞVERENLER ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK HİZMETİ ALABİLİR

 

Kahvaltı programına Kapalı Kaymakam Vekili Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, SATİVES Derneği Başkanı Erol Buz, Kapaklı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bayram Çoğu, dernek üyeleri ve çok sayıda iş adamı katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan SATİVES Katip Üyesi Mehmet Karaca, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasının getirdiği yükümlülükler ve avantajlarıyla ilgili bilgiler verdi. İşverenlerin ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alabileceğini kaydeden Karaca, tehlikeli ve çok tehlikeli iş gruplarının olası iş kazalarının rapor edilmesi ve kazazedenin sağlık durumunu belirten raporun 2 iş günü içerisinde hazırlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

İŞ KAZALARI ÖNLENEBİLİR

 

Ölüm ve yaralanmaya sebep olabilecek kazalarda, yüksek kaza riski olan durumlarda ve çok tehlikeli iş sınıfına giren iş yerlerinde, risk değerlendirmesi yapılması gerektiğinin altını çizen Karaca, “Aksi halde çalışmalar durdurulabilir. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yükümlülerinin yerine getirilmemesi halinde işyerinde, yükümlülüğün devam ettiği her ay için idare para cezası uygulanır. Alınmayan önlemler sonucu meydana gelecek iş kazası ve meslek hastalıklarında işverenlerin karşı karşıya kalacakları ceza, tazminat ve rucü davalarıdır. Bu nedenle; önlemek, ödemekten daha ucuz ve insancıldır.  Alınacak önlemler ile iş kazaları önlenebilir, güvenliğin arttığı iş yerlerinde ise; verimlilik artar, firmanın kalitesi artar” diye konuştu.

 

İŞVEREN 156 GÜN KAYBETMEK İSTEMİYOR

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimlerine dair yönetmeliğin 2013 yılında Resmi Gazete’de yayımlandığını anımsatarak konuşmasına başlayan Kapaklı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bayram Çoğu, “Yeterlilik belgesinin verilebileceği yerler Halk Eğitim Merkezleri ve Mesleki Eğitim Merkezleridir. Normal olarak betonarme, demir, kalıp, çatıcı gibi mesleklerde yasa gereği bin 248 saatlik kurs eğitimi verilmektedir. 8 saatlik çalışma saatine vurduğunuzda 156 gün yapar. 156 gün kaybetmek istemeyen işverenlerimiz için bu bağlamda bize başvuran SATİVES Derneğinin talebi doğrultusunda 40 saatlik eğitimlerimizi hafta içi akşamları saat 7-9 arasında vermeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

 

AMACIMIZ TÜM TÜRKİYE’YE HİZMET EDEBİLMEKTİR

 

SATİVES’in sadece Kapaklı’nın derneği olmadığını tüm bölgeye hitap eden bir dernek olduğunu söyleyen SATİVES Derneği Başkanı Erol Buz ise “Dernek olarak çalışmalarımızda en önemli önceliğimiz üyelerin ve vatandaşların esnafla olan sorunlarını çözmektir. Dernek olarak hedefimiz önce Trakya Bölgesi ardından da tüm Türkiye’ye hizmet edebilmektir. Kapaklı’da henüz bir esnaf ve sanatkarlar odası yok. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 6331 sayılı kanun, ülkemiz iş hayatı için bir devrim niteliğindedir. SATİVES olarak sektör çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği noktasında kurslar aracılığıyla yeterlilik belgesi vereceğiz” diye konuştu.

 

DAHA PROFESYONELCE DAVRANMALIYIZ

 

Program Kapaklı Kaymakam Vekili ve Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak’ın konuşması ile sona erdi. Kaymakamlık olarak en önemli görevlerinden birinin de sivil toplum kuruluşlarına katkı vermek olduğunu belirten Fatih Kızıltoprak, “Daha önce de dile getirdiğim gibi yapacağınız işlerde romantizmi bir kenara bırakarak daha profesyonelce davranmalıyız. İş ve işçi sağlığı noktasında halk eğitim merkezlerinde kurs verilecek olmasını takdir ediyorum” açıklamalarında bulundu.

 

Haber / Celal KARAKURT