Vatandaş pazardan ne aldığını bilecek

Resmi Gazetede yayımlanan "Sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde kullanılacak künye uygulaması" hakkında açıklamalarda bulunan Çerkezköy Pazarcılar Derneği Başkanı Cevdet Aydemir, "Va

GÜNDEM 21.09.2016 23:23:00 0
Vatandaş pazardan ne aldığını bilecek

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

 

Künye uygulaması sayesinde vatandaşların pazarda aldıkları sebze ve meyvelerin nereden geldiğini hangi şartlarda nerede yetiştiğini, üreticisinin kim olduğunu öğrenebileceğini ifade eden Çerkezköy Pazarcılar Derneği Başkanı Cevdet Aydemir, “Daha öncede gündemde olan künye uygulamasına bir kısım pazarcı esnafı riayet ederken diğerleri ise bu uygulamayı tercih etmiyordu. Resmi gazetede yer almasının ardından pazar esnafının artık etiket uygulamasına riayet etmesi gerekiyor. Pazar esnafının satış yaptığı tezgahta etiket bulundurması zorunlu hale geldi. Künyede, künye no, malın üretim/ithal tarihi, malın adı, cinsi ve türü, malın üretildiği/girdiği gümrük kapısının bulunduğu yer, malın gideceği/tüketime sunulduğu yer, üreticinin adı soyadı/ticaret unvanı, malın sahibinin adı soyadı/ticaret unvanı, bildirimcinin adı soyadı/ticaret unvanı, malın miktarı, araç plaka/belge no, sertifikasyon kuruluşunun adı ve kod numarası, ürünün sertifika numarası ve bakanlıkça uygun görülecek diğer bilgileri bulunmak zorunda” dedi.

 

VATANDAŞIN EN DOĞAL HAKKI

 

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın ilçe pazarında görevli birimler ile birlikte ziyaretlerde bulunduğunu belirten Cevdet Aydemir, “Uygulamaya katılan esnafı takdir etmiş ve vatandaşların uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. Biz de pazar esnafı olarak bu işleyişin yürürlükte olmasından yanayız. Denetleme birimlerimiz ile birlikte pazar esnafımızı denetler ve uygulamaya harfiyen uyması şeklinde gerekli yaptırımları da uygularsak eğer, vatandaşlarımız da yediği meyve sebzenin kimler tarafından üretildiğini ve nereden geldiğini bilerek satın alacaktır. Vatandaşın bunu bilmekten başka daha en doğal hakkı ne olabilir ki? Belediye birimlerimizi bu konuda esnafımız üzerinde bir kontrol mekanizması kurması yönünde göreve davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Ahmet KILAVUZ