Fazla kilolara veda edin

Güzel bir yaz tatilinin ardından alınan fazla kiloların kalıcı olmadan verilmesi gerekiyor. Bu konuda imdada ise hızlı yağ yakan besinler yetişiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, yazın alınan fazla kilolar

YAŞAM SAĞLIK 19.09.2016 21:55:00 0
Fazla kilolara veda edin

ÇİĞ TÜKET YAĞLARI YAK

 

Yaz kilolarından kurtulmak için “flavonoid” oranı yüksek besinler tüketilmesi gerektiğini belirten Arpacı, “Bazı besinlerde yüksek oranda bulunan flvonoid’in, hastalıklardan koruma ve alerjiye iyi gelme gibi etkilerinin yanı sıra yağ yakıcı etkisi de bulunur. Flavonoid besinlerin içerisindeki yüksek antioksidan etkisi gösteren iltihap karşıtı yapılardır. Tüketim şekilleri etki miktarlarının azalmasına ya da artmasına neden olur. Günlük beslenmede yeri tartışılmaz olan maydanoz, aynı zamanda yüksek flavonoid içeriği ile dikkat çeker.  Vücudun su dengesinin sağlanmasında ve ödem atılmasında yardımcı olur. Aynı zamanda hızlı bir yağ yakıcıdır. Genellikle salatalarda tüketilir; ancak her sabah kahvaltıda çiğ olarak tüketilmesi de yağ yakımını hızlandıracaktır. Kaynamış su içerisine saplarıyla birlikte maydanozu atıp, 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakıp çay olarak da içebilirsiniz” dedi.

 

GÜNDE BİR BARDAK KIZILCIK SUYU

 

Antioksidan ve iltihap giderici etkileri ile birebir şifa kaynağı olan kızılcık bitkisinin sinir sistemi hastalıklarında da yardımcı olduğunu kaydeden Arpacı, “İçerdiği yüksek flavonoid oranı, yağ yakımının hızlanmasına katkı sağlar. Kızılcık; meyve, kızılcık suyu denilen şekersiz şerbet ya da marmelat şeklinde tüketilebilir. Günde bir bardak kadar şekersiz kızılcık suyu yağ yakımında etkili olur. Flavonoid içeriği yüksek olan besinlerden biri de armuttur. Düzenli ve dengeli tüketimi yağ yakımını hızlandırır; ancak fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak sorunlarına neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Günde 1 tane armudu iyi yıkayarak, kabuğunu soyamadan tüketebilirsiniz. Dilimlenmiş armudu, demlenmiş olan yeşil çay içerisine atarak da tüketebilir, yağ yakımını hızlandırabilirsiniz.

 

GÜNDE 3-4 PARÇA KAVUN YAĞ YAKIMINI HAREKETE GEÇİRİR

 

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı şöyle devam etti: “Susuzluk hissinin giderilmesine yardımcı olan kavun, vitamin değeri yüksek meyvelerdendir. İçerdiği flavonoid ile uygun miktarda tüketildiğinde yağ yakımına yardımcı olur. Günde kalın kesilmiş 2-3 parça kadar kavun tüketmek yağ yakımını harekete geçirir.  Kronik hastalığı olan kişiler, takibini yapan uzmanın uygun gördüğü porsiyon doğrultusunda kavun tüketmeliler. Kırmızı renkli besinlerden domatesi, çiğ olarak da tüketmek gerekir. Pişirme gibi bir işlem görmezse domateste flavonoid kaybı yaşanmaz. Çiğ domates, yağ yakımı için daha çok yardımcı olur.  Dışı kırmızı, içi beyaz renkli besinlerden turp da flavonoid kaynağıdır. Turpu günde birkaç dilim tüketerek ödem atıcı etkisinden faydalanılabilir. Turpta bulunan demir ve magnezyum mineralleri yağın parçalanarak vücuttan atılmasını sağlayacaktır. Turp da domates gibi özellikle çiğ olarak tüketilirse yağ yakımına yardımcı olur.”

 

Marmara Haber