Alternatif yola mahkeme engeli

Edirne Belediyesi'nin, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi arasında yapmayı planladığı 1,5 kilometrelik yol, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trakya Tarıms

GÜNDEM 7.09.2016 20:53:00 0
Alternatif yola mahkeme engeli

ALTERNATİF YOL İÇİN BİRÇOK TALEP GELDİ

 

Edirne Valiliği 6 Ekim 2015 tarihinde Vali Dursun Ali Şahin’in imzasıyla Edirne Belediyesi’ne bir yazı göndererek, Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi arasındaki ulaşımın D-100 karayolundan sağlandığını, bunun da uzun bir mesafe olduğunu belirtmişti. Yazıda, acilen her iki hastaneyi birbirine daha kısa sürede bağlayacak yeni bir yol planlanması istendi. Bir süre sonra Edirne İl Emniyet Müdürlüğü Edirne Belediyesi’ne resmi bir yazı göndererek, Tıp Fakültesi Hastanesi kavşağında özellikle sabah saatlerinde yoğunluk meydana geldiği, görevlendirilen trafik ekiplerine rağmen fakültenin de bulunduğu yerleşke girişinin dar olması nedeniyle istenilen ölçüde trafik yoğunluğunun önlenemediği belirtildi. Yazıda, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon kurularak yeni devlet hastanesinin yapılacak bir yol ile kampüse bağlanması konusunda gerekli çalışmanın yapılması talep edildi. Edirne Valisi Başkanlığında toplanan İl Toprak Koruma Kurulu da 2 Kasım 2015 tarihinde oy birliği ile bu güzergahın tarım dışı amaçla kullanımı için Belediyeye izin verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü de bu izni onaylayarak 14 Aralık 2015 tarihinde resmi yazı ile Edirne Belediyesi’ne kararı bildirdi. Edirne İl Genel Meclisi de bu alandaki yerlerin kısmen yol, kısmen de tarımsal niteliği korunacak alan olarak düzenleyen çevre düzeni planını oy birliği ile kabul etti.

 

ALTERNATİF BİR YOL ORTAYA ÇIKARALIM DEDİK

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, her iki hastanenin daha kısa sürede birbirine bağlanması için kendilerine de talepler geldiğini belirterek, “Ancak Edirne Valiliği’nden gelen resmi yazı üzerine insan sağlığını çok yakından ilgilendiren bu durumun bir an önce tamamlanması için tüm yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından, Edirne Belediye Meclisi’nin 5 Ocak 2016 tarihli toplantısında, yeni yolun yapılacağı bölgedeki nazım imar planı onaylandı ve yolun yapılmasının önünde herhangi bir engel kalmadı. Her iki hastaneyi birbirine bağlayacak 1,5 kilometrelik yolun 3 şerit geliş, 3 şerit gidiş olmak üzere 50 metre genişliğinde, çift yön yaya kaldırımı ve bisiklet yolu olarak projesini hazırladık. Bu işe başlarken iki hastaneyi birbirine daha kısa yoldan bağlamanın yanında, trafik yoğunluğunun arttığı D-100 karayoluna da alternatif bir yol ortaya çıkaralım dedik. Kıyık’tan şehre giriş yolu olan Turan Dursun Caddesi paralelindeki Abdi İpekçi Caddesi, Devlet Hastanesi’ne kadar gidiyor. Biz TOKİ Konutlarının arkasından açacağımız yeni yolu da burası ile Tıp Fakültesi’ne kadar birleştirip şehrin kuzeyini çevreleyecek yeni bir yol yaratmış olacaktık. Bu sayede D-100’deki trafik yoğunluğu azalacak, halkımız da bu yolu kullanarak Tıp Fakültesi’ne ulaşabilecekti” dedi.

 

İŞLEMİMİZ ASKIYA ALINDI

 

Belediye ekiplerinin yol çalışması için güzergâh belirleme işlemlerine başladıkları sırada Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün bu işlemi durdurmak için Edirne İdare Mahkemesi’ne müracaat ettiğini kaydeden Gürkan, “Gerekli tüm hazırlıklarımızı yapmıştık. Ancak bu esnada bizim ilk izin aldığımız Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, söz konusu alanda böyle bir çalışma yapılamayacağını ileri sürerek Edirne İdare Mahkemesi’ne, bu işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması konusunda başvurdu. Gerekçe ise bu alanda enstitünün tarımsal AR-GE faaliyetlerinde bulunduğu, yol çalışmasının ülke tarımı açısından geri dönüşü olmayacak zararlara sebebiyet verecek olması şeklinde mahkemeye beyan edilmiş. Biz de bunun üzerine başlatmış olduğumuz bu işlemi askıya aldık” diye konuştu.

 

SALİSELER BİLE ÇOK ÖNEMLİ

 

Devlet Hastanesi’nden çıkan bir ambulansın uzun bir yol katederek Tıp Fakültesi’ne ulaşabildiğini, bu mesafenin de insan hayatı açısından çok önemli bir zaman içerdiğini söyleyen Gürkan, “İnsan hayatı herşeyin ötesindedir. Saniyeler hatta saliseler bile bir insanın yaşama tutunabilmesinde çok önemlidir. Biz bu yolu açarak bir kamu hizmetini gerçekleştirecektik. Bu bağlamda o yolun Tıp Fakültesi’ne daha rahat ve daha kısa ne şekilde bağlanabileceğini de hassasiyetle belirledik. Sonrasında da bu alandaki tüm kurumlardan yasal prosedür gereği tüm muvaffakatları resmi yazı ile aldık. Ancak son anda bu engele takıldık. Garip olan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu yol için en başından izin vermesi, bizim bu yasal izne göre projemizi hazırlayıp işe başlama noktasına gelmemiz, ancak ardından yine bu bakanlığa bağlı bir müdürlüğün konuyu mahkemeye götürmesi ve bu yolun yapılmasının durdurulmasına neden olması. Oysa ki Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ve onun yanındaki TOKİ Konutları da bu arazi üzerine inşa edilmiş durumda. Biz mahkemenin kararına saygı duyacağız. Çalışmayı durdurursa mevcut durum devam edecek. Eğer çalışmamızın devam ettirilmesi yönünde bir karar çıkarsa Belediye olarak derhal yol çalışmamıza kaldığımız yerden devam edeceği ve iki hastaneyi en kısa yoldan birbirine bağlayacağız. Ancak bu aşamada içinde bulunduğumuz durumu da halkımızın takdirine bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

 

Marmara Haber