Marmaraereğlisi'nin su sorunu bitiyor

Beraberindeki TESKİ Genel Müdür Yardımcısı Soner Abdullah Ergin, Arıtma Tesisleri Dairesi Başkan Vekili İmdat Demir ile birlikte Marmaraereğlisi'nde TESKİ'nin yatırımlarını yerinde inceleyen TESK?

GÜNDEM 24.08.2016 22:12:00 0
Marmaraereğlisi

ŞUBE MÜDÜRÜ ÇOBAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Şafak Başa’nın ilk durağı Yeniçiftlik Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi oldu. Buradaki revizyon çalışmalarını yerinde inceleyen Genel Müdür Şafak Başa, daha sonra Marmaraereğlisi İçme Suyu İsale Hattı İnşaatı ve Marmaraereğlisi Yeniçiftlik İçme Suyu Arıtma Tesisindeki revizyon çalışmalarını yerinde inceledi. Yeniçiftlik Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi revizyon çalışmalarını da kontrol eden Şafak Başa, TESKİ Marmaraereğlisi Şube Müdürü Murat Çoban’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Murat Çoban, “Tesise 2 bin 500 metreküplük yeni dengeleme havuzu, mekanik kaba ve ince ızgara, kum ve yağ tutucu yapılmıştır. Mevcut betonarme havuzlaraizolasyon işlemi sonrasında sızdırmaz duruma gelmiştir. Tesis kapasitesinin artırımı için 4 adet yeni son çöktürme havuzu yapılmıştır” dedi.

 

2 BİN 500 METRELİK YENİ DEŞARJ HATTI YAPILDI

 

Murat Çoban şöyle devam etti: “Revizyon projesi öncesinde tesiste sadece karbon giderimi olmakta iken mevcut durumda karbon, azot, fosfor giderimi yapılmakta ve tesis ileri biyolojik arıtma tesisi projesine uygun hale getirilmiştir. Tesiste bulunan pompa, blover, hava ve su hatları iledifüzörler son teknolojiye uygun olarak değiştirilmiştir. Biyolojik çamurun susuzlaştırılması için çamur susuzlaştırma ünitesi kurulmuştur. Tesis tam otomasyon ile işletilebilir hale gelmiştir. 2 bin 500 metrelik yeni deşarj hattı yapılmıştır. Arıtılmış suyun içerisindeki bakterilerin dezenfeksiyonu için ultraviyole sistemi kurulmuştur.”

 

13 BİN 665 METRELİK İÇME SUYU ŞEBEKE HATTI TAMAMLANDI

 

Marmaraereğlisi Dereağzı Mahallesinde yeni imara açılan ve yüksek noktalarda su alamayan bölgelerin su ihtiyacını karşılamak amacıyla toplamda 13 bin 665 metrelik içme suyu şebeke hatlarının tamamladığını kaydeden Çoban, “Hidrofor pompa montajları devam etmektedir. Yeni hatta su verilerek bölgenin su ihtiyacı da en kısa sürede giderilmesi planlanmaktadır. Marmaraereğlisi Yeniçiftlik İçme Suyu Arıtma Tesisinde revizyon çalışmaları sonrasında; Tesis kapasitesi 5 bin m3/gün den 13 adet yeni basınçlı filtre ile 10 bin m3/güne çıkacak. Kuyu hattı ile birlikte gölden gelen su tam olarak arıtılıp şebekeye verilecek. Mevcut durumda sadece bulanıklık parametresi arıtılmakta, yeni tesis ile bulanıklık, demir, mangan ve sudaki koku giderimi olacak. Tesiste son teknoloji ölçüm cihazları bulanacak çıkış suyundan sürekli analiz yapılması suretiyle çıkış suyu kontrol altına alınacak. Tesis tam otomasyon sistemi ile yönetilecek olup merkez SCADA sisteminden izlenebilme özelliğine sahip olacak. Tesisteki tüm pompa, analizör, kimyasal hazırlama üniteleri yenilenecektir. Tesis arıtılmış suyu içme suyu kriterleri tam sağlayacak özelliğe sahip olacak halk sağlığı korunacaktır. Marmaraereğlisi için su kesintisi sıkıntısı ortadan kalkacak” ifadelerini kullandı.

 

Marmara Haber