Orman yangınlarının sebebi ihmal ve kusur

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Türkiye'de 12-16 Ağustos tarihleri arasında 78 orman yangını çıktığını belirterek, orman yangınlarının büyük bir bölümünün pikn

GÜNDEM 17.08.2016 19:32:00 0
Orman yangınlarının sebebi ihmal ve kusur

Orman yangınlarıyla yalnızca ağaçlar değil, orman altı bitki örtüsü, orman içinde yaşayan çok sayıda canlının yok olduğunu belirten Çoğal, "Orman ekosistemi büyük zarar görüyor.İklim değişikliği etkisi nedeniyle yangın riski zaten her yıl daha da artıyor. Herkesi ormanlık alanlarda dikkatli olmaya davet ediyoruz. Ormanda hiçbir şekilde ateş yakmayın. Sigara izmaritlerini ormana bırakmayın. Bir yangın gördüğünüzde hemen ALO 177’yi arayın” çağrısında bulundu.

 

YANGINLARIN YÜZDE 90’I İNSAN KAYNAKLI

 

Yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklimi etkisi altındaki Türkiye’de ormanların yüzde 60’ının yangın riskiyle karşı karşıya olduğunu sözlerine ekleyen Çoğal, "Kahramanmaraş'tan başlayıp Akdeniz ve Ege'yi takiben İstanbul'a kadar uzanan 1700 km'lik bandın 160 km derinliğindeki bölümü yangın açısından büyük risk taşıyor. Bu alanda 12 milyon hektar yangına birinci derecede hassasiyet taşıyan orman alanı bulunuyor.1997-2014 yılları arasında toplam 38 bin 423 adet orman yangını tespit edildi. Bu yangınların sonucunda Kilis ve Yalova illerinin toplamına yakın (161.000 hektar) büyüklükte orman alanı yandı. Yangınların nedenleri incelendiğinde orman yangınlarının yaklaşık yüzde 90’ının insan kaynaklığı olduğu görülüyor. Bu yangınların, yüzde 52'si ihmal ve dikkatsizlik olarak nitelenen anız yakma, çöplükten ormana sıçrama, avcı ve çoban ateşi, sigara, piknik ateşi, enerji nakil hattı, trafik kazaları gibi sebeplerden kaynaklandı. Düzce ili büyüklüğünde (yaklaşık 110.000 hektar) orman alanı ihmal ve kusurlar nedeniyle yandı. Yüzde 12'si terör, kundaklama, orman açma ve diğer nedenlerle kasıtlı olarak çıkarıldı ve yaklaşık 20.000 hektar alana zarar verildi. Yüzde 26'sının nedeni saptanamadı. Uzmanlar bilinmeyen nedenlerin hemen hemen hepsinin insan kaynaklı olduğunu kabul ediyor. Doğal nedenlerle çıkan orman yangınları, yanan ormanların sadece yüzde 3’ünü oluşturuyor."dedi.