Bitki üretim laboratuarı kurulacak

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından ilan edilen 2016 Mali Destek Programları kapsamında Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan "Ziraatbiyotek" projesinin açılışı Tekirdağ N

GÜNDEM 15.08.2016 19:07:00 0
Bitki üretim laboratuarı kurulacak

Açılışa Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Ayşe Doğan, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Osman Şimşek, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve davetliler katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin Trakya çiftçisinin gelir kaynaklarını arttıracak çalışmaların içinde bulunmaya ve bu çalışmalara öncülük ettiklerini vurguladı. Şahin konuşmasında şunları söyledi: "Bölgenin tarımsal üretim değerinin yüzde 82,3'ü bitkisel kaynaklıdır ve bunlar arasından buğday, ayçiçeği ve çeltik ön plana çıkmaktadır. Trakya, ülke buğday üretimin yaklaşık yüzde 9'unu, ayçiçeği üretiminin yüzde 33,4 ünü, pirinç üretiminin de yüzde 48'ini karşılamaktadır. Bölgemiz için böylesi stratejik olan ürünlerin yanında üretim altyapımızın geliştirilmesi kapsamında sera ve süs bitkilerinin üretimini son dönemde gündemimize aldık. Bu kapsamda üniversite ve belediyelerimizin fizibilite çalışmalarını destekledik ve bunların içinde yer aldık. Edirne ve Kırklareli’de konunun uzmanlarının katılımıyla toplantılar yaptık ve şunu gördük ki bölgemiz süs bitkileri üretimi konusunda oldukça ciddi bir potansiyele sahip. Bugün açılışı yapılan proje ile ise bu potansiyeli harekete geçirecek bir laboratuar kurulacak. Ziraatbiyotek merkezinin kurulması sonucu, Tekirdağ bölgesinde yeni biyoteknolojik yöntemlerle bitki üretimi yapılacak, Tekirdağ bölgesinde görülen tek bitkiye dayalı üretimin çeşitlendirilmesine katkı sağlanacak, üreticilerde bilinç ve farkındalık oluşturulmuş olacak. Ayrıca bu merkezde yapılan çalışmalar ve kullanılan teknikler kadın el becerisine uygun olduğu için bölgede yaşayan kadınlara yeni iş imkanı oluşturacak ve bu alandaki faaliyetlerin artması kadınların ekonomik gelişmelerden pay almasını sağlayacak. Bu projenin hazırlanmasında emeği olan herkesi kutluyorum, Ziraatbiyotek Merkezi’nin kentimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

Ziraatbiyotek Merkezi projesinin toplam maliyeti 784 bin 392 TL olurken bunun 588 bin 294 lirasını  Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak. Proje kapsamında Naip eski köy okulu elden geçirilerek laboratuar çalışmalarına uygun hale getirilecek. Proje kapsamında Ziraatbiyotek Merkezi’nde eğitim-ARGE katı, derslik, ARGE laboratuvarı, bitki üretim laboratuarı, bitki büyütme odaları, soğuk oda ve fide aktarım odası, sterilizasyon laboratuarı, besi ortamı hazırlık laboratuarı, bitki doku kültürü laboratuarı ve seralarkurulacak. Bu merkez sayesinde, Tekirdağ bölgesinde görülen tek bitkiye dayalı üretimin çeşitlendirilmesine katkı sağlanması bekleniyor.