Erdoğan ve Putin Uçak Krizinden Sonra İlk Kez Görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün, St Petersburg'da görüştü.

GÜNDEM 9.08.2016 14:38:00 0
Erdoğan ve Putin Uçak Krizinden Sonra İlk Kez Görüştü

Putin, Erdoğan’ı St. Petersburg şehrinin dışında yer alan Konstantin Sarayı’nda ağırladı. İki lider de görüşme öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

 

Rusya lideri Putin, geçen sene kasım ayında Rus askerlerin öldürülmesinden sonra ilişkilerin düşük seviyeye alçaldığını söyleyerek, ‘’ Şu an Türkiye’nin iç siyasi durumu son derece zorlu. Türkiye’nin bu zorlu günlerinde buraya gelerek ziyarette bulunmanız iyi niyetinin ifadesidir. Bu gelişmeler her iki ülkenin hayrına olacaktır" dedi.

 

Putin konuşmasına,"Darbe kalkışmasıyla ilgili yol açtığı iç krizden sonra sizi arayan ilk liderlerden bir tanesi olduğumu biliyorum. Ve tekrar bizim ilkesel tavrımızı dile getirmek istiyorum. ‘’ diyerek devam etti. Her türlü darbe kalkışmalarına, anayasaya aykırı olan bu tarz girişimlere karşı olacaklarını belirten Putin, ‘’Aynı zamanda Türk halkının bu sorunların üstesinden geleceğini, siz ülkenin başındayken üstesinden geleceğine inanıyorum. Bugün hem başbaşa, hem de genişletilmiş durumda ilişkilerimizi ele alma fırsatımız olacak. Bu arada ticari ve ekonomik ilişkilerimizin yeniden kurulması ve terörle mücadele konuları ele alınacaktır. Tekrar böyle bir fırsatımız olduğuna çok seviniyorum, hoşgeldiniz diyorum" şeklinde konuştu.

 

Putin’in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Böyle bir hassas döneminde sizlerin bu randevuyu vermeniz hakkında çok teşekkür ediyorum. Aslında planlamamız malum G20 zirvesiydi. Tabi o malum olaydan sonra onun süratle bir araya gelmemize vesile olması nedeniyle gerçekten teşekkür ediyorum. 15 Temmuz darbe girişiminde gerçekten ertesi gün sizlerin lider noktasında bizi arayışı hem tüm heyetimizi hem de tüm halkımızı mutlu etmiştir.’’ dedi.

 

‘’Pazar günü de İstanbul’da yapılan dev miting halkımızın demokrasiye sahiplenişi ve darbelere karşı durmaları konusunda çok anlamlıydı’’ diyen Erdoğan, ‘’Bu ziyaretle beraber sırası bizde olan üst düzey istişare toplantılarına başlayacağımız için çok mutluyuz. Aramızda masada olan bir çok ikili ilişkilerimiz var. Bölgenin siyasi olarak bizlerden beklentileri var. İnanıyorum ki dayanışmamız bölgedeki sorunların çözümüne de yardımcı olacaktır. Ben tekrar çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.