2 ay sonra hizmete girecek

Edirne'nin kanayan yarası olan vahşi depolama alanına son verecek olan Katık Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin inşaatı sürüyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tesisin 2 ay içinde

GÜNDEM 1.08.2016 20:45:00 0
2 ay sonra hizmete girecek

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında Edirne Katı Atık Yönetimi Birliği tarafından yapımı sürdürülen Katık Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nin inşaatının büyük bir kısmı tamamlandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’de 60 yıllık vahşi depolamaya son verecek olan Katık Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’ni basın mensuplarıyla birlikte gezerek incelemelerde bulundu. Edirne Merkez ile birliğe bağlı İlçe Belediyelerin ve Köyleri’nin çöplerinin bertaraf edileceği çevre dostu tesisin 2 ay içinde tamamlanacağını ifade eden Başkan Gürkan, 3 lottan oluşacak tesisin ilk lotunun yapımı hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. İlk lotun yapılması için toprağın düzenlendiğini ifade eden Gürkan, çöp sızıntısının yaşanmaması için 50 santimetrelik kil ve keçe döşendiğini söyledi. Gürkan, keçelerin üzerine gelecek olan delikli borularla sızıntı sularının arıtma tesisine gideceğini, tesiste arıtılan suyun doğaya bırakılacağını anlattı.

 

ÇEVRECİ TESİS

 

Katık Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nin Türkiye’deki 3-4 çevreci tesisten biri olacağını söyleyen Gürkan, “Tesiste belediyelerin atık su arıtma tesislerinden hem de sanayi atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurdan elektrik üreten bir birim ve ayrıca çıkan metan gazından elektrik üretecek bir birim olacak. Türkiye’deki en komplike tesislerden biri olacak. Tesisimizin inşaatı 2 aya kadar bitecek. Eylül ayında ilk çöpü dökeceğiz. Çöplerdeki organik atıklar, ambalaj atıkları ayrıştırılacak. Sızıntı suları da arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra tesisin aşağısında bulunan dereye bırakılacak ve sulama amaçlı kullanılacak. Hava koşullarından dolayı tesisin inşaatında 2 aylık bir gecikme yaşandı” dedi.

 

3 ayrı lottan oluşacak olan tesisin 1. lotunda 850 bin metreküplük bir depolama alanının olacağını anlatan Gürkan, 1. lotun tahminen 15 yıl içinde dolacağını ve daha sonra depolamanın sırasıyla 2. lot ve 3. lotta gerçekleştirileceğini ifade etti.

 

Gürkan ayrıca Yeniimaret Mahallesi’nde bulunan vahşi depolama alanın kapatılacağını ve bu alanın yeşil bir alan haline getirileceğini söyledi.