3 kilometre bez kullanıldı

Edirne'de düzenlenen 655. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde, 2 bin 100 litre zeytinyağı ve pehlivanların gözünü, terini silmekte kullandığı uzunluğu 3 kilometreyi bulan salaştur bezi kullanıldı.

GÜNDEM 26.07.2016 20:25:00 0
3 kilometre bez kullanıldı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 655.Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin bitiminin ardından Edirne’de görev yapan basın mensupları ile bir araya geldi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, göreve geldiği ilk yıl çalışmalarını başlattığı Kırkpınar Bilgi, Belge ve Dokümantasyon Merkezi’nin Kırkpınar’ın gelecek kuşaklara taşınması açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Göreve geldiğim yıl Kırkpınar’la ilgili yeni bir birim kurmuştuk. Kırkpınar Bilgi, Belge ve Dokümantasyon Merkezi. Bu benim çok önemsediğim bir merkez. Çünkü ülkemizde birçok kurumda arşivleme en büyük sıkıntılardan biri. Kırkpınar ile ilgili 1830’dan sonra sağlıklı arşivlere ulaşabiliyorsunuz. Ondan öncesine ulaşmamız pek mümkün olmuyor. Kırkpınar’ı gelecek yıllara değil; gelecek yüzyıllara taşımak adına Kırkpınar’ın kayıt altına alınması, arşivlenmesi, kaybolması ihtimal olan bilgi, belge, dokümantasyon ve objelerin koruma altına alınması gerekiyordu.Şu ana kadar Kırkpınar Bilgi, Belge ve Dokümantasyon Merkezi’nde 100 bine yakın belge, bilgi, çeşitli objeler, padişah fermanları gibi aklınıza gelebilecek her kategoride belgeyi tarayıp, elektronik ortama aktardık. Bunu bizden sonraki kuşaklarda yaşatmayı başarırsa, 100 yıl önceki Kırkpınar’a kaç kişi katıldı, kim başpehlivan oldu, ağası kimdi, hangi kategoride hangi pehlivanlar güreşti, derece kimler aldı gibi bilgilere ulaşma şansına sahip olacaklar."dedi.

 

BİLET SATIŞ REKORU KIRILDI
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 655.Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde tüm yılların bilet satış rekorunu kırdıklarını ifade etti. Gürkan, “Kırkpınar’la ilgili birkaç istatistiki bilgi vermek istiyorum. 2016 Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne yerel ve ulusal 209; yabancı 53 basın mensubu katılmış. Cuma,cumartesi fotoğraf sanatçısı 109 kişi, Pazar günü fotoğraf sanatçısı 52 kişi katılmış.655.Kırkpınar’da kullanılan zeytinyağı miktarı toplamda 2 bin 100 litre. Pehlivanların gözünü, terini silmekte kullandığı uzunluğu 3 km’yi bulan yani 3 bin metre salaştur bezi kullanılmış.Yine bu 3 günlük güreşler esnasında Kırkpınar sahasında görevli, güvenlik görevlileri, çalışanlar, basın mensupları yani sürekli orada görev yapanlar için toplam 9 bin 200 adet kumanya dağıtılmış.Pazar Günü geleneksel hale getirdiğimiz Türk Bayrağı seremonisinde 7 bin 500 adet bayrak dağıtılmış.Bilet satışlarımızı söylemek istiyorum. Bu yıl şenlikleri iptal etmemize rağmen, tüm zamanların bilet satış rekorunu kırdık. Toplam 5 bin 776 adet para ile bilet satılmış. Ve bunun geliri de 347 bin 120 lira.Yine pehlivanlar dışındaki 100 hakem, 9 cazgır ve 43 saha görevlilerine toplam 185 bin 192 lira yolluk ve harcırah ödedik. Çeşitli boylarda dereceye giren 1969 kayıt yaptıran pehlivandan 918’i Kırkpınar Yağlı Güreşleri Yönetmeliği gereği yolluk almaya hak kazandı. 918 pehlivana toplam 622 bin 695 lira yolluk Kırkpınar’ın bitimi itibarı ile yapıldı. Şu an itibarı ile hiçbir pehlivana borcumuz yok.” dedi.