KANLI DARBE GİRİŞİMİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

15 Temmuz akşamı, Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir gece olarak girdi. Yüzlerce vatan evladı, Türkiye'nin gözbebeği Türk Silahlı Kuvvetlerinin içinden çıkan hainler tarafından düşman gibi görülerek

GÜNDEM 17.07.2016 18:46:00 0
KANLI DARBE GİRİŞİMİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

KARA GECEDEN DAKİKA DAKİKA YAŞAYANLAR
İşte 15 Temmuz 2016 gecesi başlayan ve ertesi güne sarkan darbe girişiminde dakika dakika gelişmeler:
22.05 – Ankara’da savaş uçakları alçak uçuş yapmaya başladı. Bir grup asker İstanbul'da Boğaz Köprüsü’nü tek yönlü trafiğe kapattı. “Terör alarmı mı darbe girişimi mi” tartışması sosyal medyada büyüdü.
22.10 – Türkiye genelinde birçok kamu binası önünde asker ve polis karşı karşıya gelmeye başladı. Ankara'da MİT binası ve Genelkurmay'a helikopterle ateş açıldı. İstanbul'da Beylerbeyi Sarayı önünde bazı askerlerin ordunun yönetime el koyduğu yönünde duyuru yaptı.
22.30 – Genelkurmay’da silah sesleri duyuldu. Dolar 3 TL'yi aştı.
22.35 – Atatürk Havalimanı’na askerler tankla geldi, kontrol kulesine de girdiler.
22.50 – Sosyal medyada Ankara ve İstanbul başta olmak bazı şehirlerde patlama ve silah sesleri duyulduğu haberleri iyice yayıldı.
23.10 – Başbakan Binali Yıldırım olayları "kalkışma" diye niteledi. Türk ordusu içerisinde bir grubun darbe girişiminde bulunduğunu duyurdu. Mecliste grubu bulunan tüm partiler darbe girişimini kınadı. Başbakan Yıldırım: ''Vatandaşlarımızın meydanlara toplanmalarını istirham ediyorum.''diye twitter hesabından açıklama yaptı.
23.25 – Facebook ve Twitter başta olmak üzere sosyal medya erişim engellendi. Erişim engeli kısa bir süre sonra kaldırıldı.
23.45 – Darbe girişimi yapan grup, TSK'nın akredite gazetecilerle iletişim için kullandığı e-posta hesabından gönderdiği mesajda "kontrolü tam olarak eline aldığını" öne sürdü.
23.50 – TRT merkezi başta olmak üzere Ankara'nın dört bir yanından güçlü patlama sesleri geldi. Darbe girişimine tepki gösterenler sokaklara döküldü.
00.15 – Darbe girişiminde bulunan askerler TRT’yi basıp bir spikere sözde yönetime ol koyma açıklamasını okuttular. Savunma Bakanı Fikri Işık, “Okunan korsan bildiri” dedi.
 

 

01.40 – Camilerden ezan okunuyor, halkın darbe girişimine karşı sokaklara çıkması çağrısı yapıldı.
00.50 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlardan hükümete destek için sokağa çıkmalarını istedi. Erdoğan, FaceTime üzerinden CNN Türk’e verdiği demeçte, darbe girişimini ‘silahlı güçler içerisindeki küçük bir azınlığın kalkışması’ olarak niteledi.
01.10 – Sikorsky tipi askeri helikopter TÜRKSAT uydu istasyonu vurdu.
01.21 – İçişleri Bakanı Efkan Ala, Genelkurmay Başkanlığı, TSK ve polisin ülkedeki darbe girişimine müdahale ettiğini açıkladı ve darbe planlayıcılarını “çete” olarak tanımladı.
01.40 – Bazı askerler Boğaziçi Köprüsü’nü geçmeye çalışan protestocuların üzerine ateş açtı.
02.21 – Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü de vuran ve en az 17 polisin şehit olmasına neden olan askeri helikopter Gölbaşı'nda düşürüldü.
02.25 – Taksim Meydanı’nda askerler mevzilenerek, giderek sayıları artan protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı.
02.50 – F-16'lar ve askeri helikopterler TBMM'yi vurmaya başladı. Meclisin giriş kapıları yakınlarına sabaha kadar toplam 4 bomba atıldı. Milletvekilleri ve basın mensupları sığınağa geçti.
03.00 – Şu ana kadar ABD, AB ve NATO'dan, Türkiye'deki demokratik kurumlara saygı çağrısı geldi.
03.23 – İki yüzbaşı ve 12 er helikopterle Hürriyet’in otoparkına indi. Havaya ateş açıp güvenlik görevlilerini yere yatırarak binaya girdiler. Bir subay, "Ateş etmekten çekinmeyin" diye bağırdı. Askerler hurriyet.com.tr çalışanları da dahil herkesi zorla dışarı çıkardı, CNN Türk ve Kanal D stüdyolarına ve rejiye müdahale etti.
04.07 – Cumhurbaşkanı Erdoğan Atatürk Havalimanı'nda kendisini karşılayan kalabalığa bir konuşma yaptı "Milletin üzerinde hiçbir güç yoktur.
04.37 – Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu bir ayaklanma, ihanet, vatana ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler."
05.02 – Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama geldi: "Tehlike henüz geçmiş değil. Millet sokaklarda olduğu ve vatanına sahip çıktığı müddetçe darbeci hainler bu aziz millete diz çöktürmeyecek."
05.05 - Boğaziçi Köprüsündeki darbe girişiminde bulunan askerlerden, köprünün çıkışına bekleyenlere  tank atışı yaptı. TOMA ve bir sivil araç isabet alırken, 3 kişi yaralandı.
05.10 – Doğan Medya Center'ı basan askerlerin polis tarafından gözaltına alınmasıyla hurriyet.com.tr, CNN Türk, Kanal D ve DHA çalışanları binaya döndü ve yayınlarına kaldığı yerden devam etti.
06.00 – Şu ana kadar, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyi İlhan Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul konvoylarında konvoyu yönlendiren motosiklet ekibini başı Kemal Tosun, reklamcı Erol Olçak ve 16 yaşındaki oğlu ile Yeni Şafak Gazetesi çalışanı Mustafa Cambaz'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti.
06.26 – Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı külliyesinin çevresi uçaklar tarafından bombalandı. 5 kişi hayatını kaybetti.
06.40-Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın rehin alınması nedeniyle, Başbakan Binali Yıldırım tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın vekalet edeceğini açıkladı.
06.42 – İstanbul'da Boğaz Köprüsü'ndeki askerler hücum yekelerini ve silahlarını bırakıp, ellerine havaya kaldırarak polise teslim oldu. Bazı askerlere vatandaşlar tarafından linç girişiminde bulunuldu.
07.48 – İçişleri Bakanlığı: 29'u albay, 5'i general toplam 34 asker görevden uzaklaştırıldı. Pilot Hava Albay Erhan Baltacıoğlu gözaltına alındı.
07.52 – Genelkurmay karargahından çıkan bir tank, barikat olarak bekleyen kamyonlara ateş açtı.
08.04 – Harbiye Ordu Evi ve TRT Radyo binası polis kontrolüne alındı.
08.11 – İstanbul'da uçak, metro ve vapur seferleri yeniden yapılmaya başlandı.
08.16 – Gece boyunca tanklarla kapatılan Boğaziçi Köprüsü, askerlerin teslim olmasının ardından kısmen trafiğe açıldı.
08.17 – Jandarma Genel Komutanlığı’na operasyon düzenlendi. Yaklaşık 200 kişi asker gözaltına alındı.
08.22 – Maltepe’de bulunan Nurettin Baransel Kışlası önüne yüzlerce kişi akın etti. Kışlanın kapısına tank çıkışını engellemek için kamyonlar park edildi. Polisin kışlada yaptığı operasyonda 6 üst rütbeli subayın gözaltına alındı.
08.43 – Boğaziçi köprüsü terk edilen tankların çekilmesi için çift yönlü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise Avrupa yakası istikametine trafiğe kapatıldı.
08.46 – Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre darbe girişiminde bulunan 23 tankçı ile 13 denizci gözaltına alındı. Darbe girişiminde bulunan askerler tarafından kaçırılan 2 amiral ise polisin operasyonu ile kurtarıldı.
08.55 – Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga kurtarıldı.
09.33 – Kuleli Askeri Lisesi'nde 80 öğrenci gözaltına alındı.
09.45 – Genelkurmay'daki 200'e yakın silahsız er-erbaş teslim oldu.
09.47 – Adalet Bakanlığı, bin 563 Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin gözaltına alındığını açıkladı.
09.56 – Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğe açıldı.
10.12 – İstanbul'da Marmaray dışında tüm raylı sistem seferleri yapılmaya başladı. Ancak bazı yolların tankerler, çöp kamyonları ve özel araçlar tarafından kapatıldığı görüldü.
10.07 – Genelkurmay Başkanlığından çıkan 700'e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim oldu.
11.01 – Genelkurmay Başkanı Vekili Orgeneral Ümit Dündar, "Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımız ve TBMM, TSK ile tam bir dayanışma içinde demokrasinin ve hukukun yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemiştir" dedi.
12.10 – İstanbul'u da kapsayan Marmara Bölgesi üzerindeki hava sahası görerek uçuş yapan tüm sivil hava araçların uçuşlarına kapatıldı.
12.11 – Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, rehin alındığı bildirilen Donanma Komutanı Veysel Kösele ile irtibat kurulduğunu söyledi.
12.15 – Darbeye girişen grubun Hava Kuvvetleri Komutanı'nın katıldığı düğünden kaçırdığı ortaya çıktı.
13.15 – MİT: Akıncı Üssü ve Kara Havacılık'ta operasyonların sürdüğünü duyurdu.
13.20 – THY uçuşlarının 14.30'dan itibaren kademeli olarak normale döneceğini açıklandı.
13.21 – MİT: Sistematik operasyon bitti, nokta operasyonuna geçtik, 1-2 saate biter. açıklaması yaptı.
13.30 – Darbeye girişen isimlerden bazıları helikopterle Türkiye'ye 35 kilometre uzaklıkta bulunan Yunanistan'ın Dedeağaz kentine kaçtı. Türkiye iadelerini talep edildi.
14.25 - 2 bin 475 hakim HSYK tarafından açığa alındı.
15.02 - Operasyon Danıştay'a da sıçradı.
15.25 – Gözaltına alınan asker sayısı arttı. Kalkışmaya destek için yola çıkan 467 Kara Harp Okulu öğrencisi, 20 subay gözaltına alındı.
15.40 – ABD Büyükelçiliği, Türkiye'deki vatandaşlarına yönelik bir güvenlik uyarısı yayınlayarak mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını istedi.
17.00 - Meclis Genel Kurulu, Başkan İsmail Kahraman'ın başkanlığında ve 4 partinin katılımıyla olağanüstü toplandı.
17.25 -  Genel Kurul'a seslenen Başbakan Binali Yıldırım, "Bugün AK Parti'nin, CHP’nin, MHP’nin, HDP’nin ve tüm partilerin darbeye karşı çıktıkları bir gündür. Bugün bir milattır. İnanıyorum ki yeni bir sürecin de başlangıcıdır" dedi.
18.10 - Soruşturma kapsamında, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Malatya Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun gözaltına alındı.
18.15 - Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Ankara Kazan İlçesi’ndeki Akıncı 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda gözaltına alındı. Burada bulunan diğer askerlerin de silahlarını bırakarak teslim oldu.
18.55 - Anayasa Mahkemesi üyesi Alparslan Altan gözaltına alındı.
19.15 - 3’ncü Kolordu Komutanı Orgeneral Erdal Öztürk gözaltına alındı.
20.00 - Darbecilerin rehin aldığı Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi'nin de kurtarıldığı bildirildi.
20.15 - FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Cihat Erdoğan, ilçede görevli Kayseri Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, 2. Hudut Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurbay Albay Osman Akman gözaltına alındı.
21.35 - Darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından yapılan çalışmalarda gözaltına alınan Albay Erhan Baltacıoğlu tutuklanırken, Kayseri polisi Tuğgeneral Cemal Akyıldız'ın İstanbul'da yakalanmasını sağladı.  

 

VATANA İHANETTEN YARGILANACAKLAR
Darbe girişimi nedeniyle toplam 2 bin 839 kişi gözaltına alındı. Darbe girişimcileri müebbetle yargılanacak. Soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda tek çatı altında toplanacak ve yaklaşık 30 savcı görev alacak. Soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak yakından takip ediyor. Gözaltındaki askerlerin yargılama süreci 6 adımda gerçekleştirilecek.

SÜREÇ ŞÖYLE İŞLEYECEK
Emniyette ifade:
 Askerler rütbelilerden başlayarak sırayla ifade verecek. Ardından soruşturmanın çatısını oluşturan Ankara’ya gönderilecek.
Adliyeye sevk: Darbe girişimcileri, adliyeye sevk edilecek. Sayının fazlalığından dolayı soruşturma kapsamında birden fazla savcı görev alacak.
Mahkeme karar verecek: Mahkemeye sevk edilen askerler hakim karşısına çıkacak. Savunmaları alınacak. Suç işlediğine kanaat getirilen askerler tutuklanacak.

Soruşturma aydınlatılacak: Darbeyi ‘kimin, nasıl ve neden planladığı’ gibi sorulara soruşturmanın sonucunda cevap bulunacak. Soruşturma sırasında ek gözaltılar olması da söz konusu olabilecek. Elde edilen dijital veriler de teker teker incelenip çözümlenecek.
İddianame hazırlanacak: Elde edilen deliller sonunda iddianame yazım aşamasına gelinecek. Suç işlediği iddia edilenler hakkında anayasal düzeni zorla kaldırmak ve vatan hainliği suçlamalarıyla ‘müebbet hapis’ cezası talep edilebilecek.
Hakim karşısına çıkacaklar: İddianame Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Hakim karşısında darbeci askerler için hesap verme süreci başlayacak.Yargılama sonunda da mahkum olmaları halinde rütbeler sökülerek özlük hakları ellerinden alınacak.