Çerkezköy'ün kanalizasyon sorunu çözülüyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) tarafından 23 milyon 331 bin 342 lira harcanarak yapılması planlanan ve kanalizasyon sorununu ortadan kaldıracak olan kanalizasyon altyapı Ã

GÜNDEM 14.07.2016 18:26:00 0
Çerkezköy

Kızılpınar mahallesi'ndeki Çerkezköy Kanalizasyon İnşaatı temel atma törenine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu,TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ferit Yüksel, CHP İlçe Başkanı Engin Camcı ile çok sayıda protokol üyesi ve vatandaş katıldı. Kapaklı Kaymakamı Metin Kubilay ise, mazeret bildirerek, temel atma törenine katılmadı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşmalara geçildi. TESKİ ve Çerkezköy için önemli bir gün olduğunu belirten TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, "Göreve başladıktan sonra ve buraya geldiğimizde başta Kızılpınar olmak üzere alt yapı kanalizasyonlarda sorun yaratan yerler olduğunu bize iletildi. Başkanımız Vahap Akay, çok önemli girişimlerde bulundu. Mahallemizin bu projeye dahil olması konusunda ısrarcı olarak bizleri teşvik ettiler. İller Bankası ile koordineli bir şekilde yıllardan beri alt yapıya kavuşamamış Kızılpınar mahallemizin de kanalizasyon alt yapısını tamamlamak için proje çalışmalarımız başladı. Ortaya hem Çerkezköy’ün kanalizasyonlarını alarak yeni arıtma tesisine götürecek kolektör, terfi merkezi gibi inşaatları kapsayan hem de bu büyük mahallenin sorunlarını çözecek büyük bir proje ortaya çıktı. Bu maliyetli bir iş. Tek başımıza karşılamamız mümkün değildi ve bu noktada da İller bankası ile kredi görüşmelerimiz oldu. İlk etapta 27 milyon 106 bin TL, ikinci etapta Kızılpınar da dahil olduktan sonra 5 Milyon TL Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı karar doğrultusunda kredi başvurumuz oldu. 32 milyon 106 bin TL kredi Çerkezköy için karşılıklı olarak imzalandı” diye konuştu.
Başa, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sözleşme bedeli 23 milyon 331 bin TL olan projemizin iş süresi ise 750 gündür. 1 adet terfi merkezi yapılması ve Scada otomasyon sistemi kurulması planlanmaktadır. Çerkezköy İlçesi merkez ve Kızılpınar mahallelerinden gelen  atıksular 3 bin 860 metre, 1400’lük kolektör hattı ile terfi merkezine iletilecektir. Terfi merkezi ile Çerkezköy Atıksu arıtma tesisi arasında 1040 metre 900’lük polietilen terfi hattı inşaatı yapılacaktır. Kızılpınar mahallesinde 72 bin 925 metre kanalizasyon şebeke inşaatı ve 17 bin 500 evsel abone bağlantı hattı yapılması planlanmaktadır. Proje kapsamında kanalizasyon şebeke inşaatı, terfi hattı ve kolektör hattı toplam uzunluğu 77 bin 825 metre olacaktır. Atıksu şebekenin ekonomik ömrü 35 yıl olduğundan proje debisi gelecekte 35 yıl dikkate alınarak hesaplanmıştır. Buna göre proje hedef yılı 2050 alınmıştır” ifadelerini kullandı.

 

ÇEVRE REZALETİNE ARTIK SON VERECEĞİZ
Bugün önemli bir projenin temelinin atıldığını belirten Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise, “Bir aşaması yeni bir kollektör hattı Çorlu deresine paralel olarak Çerkezköy’ün derelerine akan kanalizasyonu toplayacak Veliköy’de yeni yapılan arıtma tesisine taşıyacak. Diğer taraftan yıllardır Çerkezköy’ün gelişen mahallelerinden Cumhuriyet Mahallesinin görmezden gelinerek kanalizasyonunun ormana deşarj edildiği bir meseleyi yine TESKİ’miz çözümlüyor. Cumhuriyet mahallesinin kanalizasyonu toplanarak kollektör hattına bağlanacak.Kamuoyunun da yakından takip ettiği çevre rezaletine artık son vereceğiz. Ve bu önemli projemizin önemli ayaklarından biride tabiki Kızılpınar mahallemizin altyapı inşaatı. Önemine vurgu yapmak içinde bu temeli Kızılpınarda atıyoruz” ifadelerini kulandı.

 

BİRAZ SIKINTI ÇEKECEKSİNİZ
832 gündür Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğünü ifade eden  Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "İlçe Belediye Başkanlarımızla birlikte Tekirdağ için çalışıyoruz. Kalan günlerimizi de dolu dolu ve Tekirdağ’a faydalı bir şekilde çalışarak sürdüreceğiz. Çünkü biz Tekirdağ’ın tamamına en güzel hizmeti vermek için yola çıktık. Görüyorum ki yatırımlar için bütün İlçe Belediye Başkanlarımız var güçleriyle çalışıyor. Hiçbirini ayırt etmiyor ve çok seviyorum. Onların bu çalışma azmi beni mutlu ediyor. 34 bin nüfuslu mahallemize, 63 bin nüfusa dayanıklı bir projeye başlıyoruz. Bu mahallemizin bu hizmete ihtiyacı var. Ancak şimdiden söylemeliyim ki bu çalışmalar esnasında biraz sıkıntı çekeceksiniz. Sizden tek ricam, lütfen sabırlı olun” diye konuştu.
Konuşmaların ardından,inşaatın temeli dualar eşliğinde atıldı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ