Tekpark tarih oluyor

Tekirdağ İdare Mahkemesi, Tekpark AŞ.'nin yollardan otopark ücreti alması ile ilgili kararını verdi. Mahkeme konuyla ilgili 'iptal' kararı verirken; mahkemenin kararının da bir ay içerisinde uygulanmak

GÜNDEM 28.06.2016 12:03:00 0
Tekpark tarih oluyor

KONUYU İDARİ MAHKEMEYE TAŞIDI

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Tekpark A.Ş., kurulduğu günden bu yana il merkezi ve ilçelerde cadde ve sokaklarda park eden araçlardan otopark ücreti alıyordu. Vatandaşların bir kısmı uygulamayı kabullenirken, bir kısmı da uygulamanın kanuna aykırı olduğunu düşünüyordu. Öyle ki konu mahkemeye kadar taşındı. Tekpark A.Ş.’nin otopark ücreti almasının hukuka ve kanunlara aykırı olduğunu düşünenlerden biri olan muhasebeci Kotan Fırat Okutan, durumu Tekirdağ İdare Mahkemesi’ne taşıdı.

KARAR OY ÇOKLUĞU İLE ALINDI

Tekirdağ İdare Mahkemesi dosyayı esastan inceleyerek kararını verdi. Tekpark A.Ş.’nin cadde ve sokaklarda park halinde olan araçlardan otopark ücreti almasının kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğunu belirten 3 mahkeme üyesinden 2’si uygulamanın iptaline karar verdi. Tekirdağ İdare Mahkemesi, “Bazı cadde ve yolların otopark olarak kullanılmasının yolların asıl amacına uygun olarak kullanılmasına yönelik olumsuz etkileyeceği, planlama esaslarına ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına aykırı olduğu” gerekçesi ile Tekpark uygulamasının sonlandırılmasına karar verdi.

 

UYGULAMANIN BİR AY İÇİNDE DURDURULMASI GEREKİYOR

Tekirdağ İdare Mahkemesi’nin kararında, Büyükşehir Belediyesi’nin görev ve sorumluluklarına atıfta bulunarak yollardan otopark ücreti almanın belediye sorumluluğu ve görev alanında olmadığı ifade edildi. Belediyenin plan değişikliği olmadan bu tür bir otopark hizmeti yapamayacağı kaydedildi. Karara itiraz etmesi beklenen Büyükşehir Belediyesi’nin kanun gereği uygulamayı bir ay içinde durdurması gerekiyor. Eğer itirazı Edirne Bölge İdare Mahkemesi reddederse belediye konuyu Danıştay’a taşıyacak. Danıştay da idare mahkemesinin kararını onarsa otopark uygulaması tamamıyla kaldırılacak.

 

Marmara Haber