Tarihi Kentler Birliği Edirne'de toplandı

Yerel yönetimler ile meslek ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek kentlerin tarihsel, kültürel ve doğal dokusunun korunmasını ve tanıtımını sağlamak amacıyla kurulan Tarihi Kentler Birliği (TKB) Edirn

GÜNDEM 30.05.2016 19:36:00 0
Tarihi Kentler Birliği Edirne

Margi Otel'de gerçekleştirilen seminere Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan, TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan ile siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri katıldı.
 

EDİRNE TARİHİ DOKUSUYLA OLAĞANÜSTÜ BİR KENT
Edirne’nin tarihi dokusuyla olağanüstü bir kent olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,  Edirne’nin Osmanlı İmparatorluğuna 92 yıl başkentlik yapan, Türkiye’nin Balkanlara, Balkanların da Türkiye’ye açılan kapısı olduğuna dikkat çekerek, "Edirne’de gerçekten kamu kurumlarıyla, valiliğiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, borsalarıyla olağanüstü derecede bir sinerji ve senkronizasyon var. Bunun için ben başta Valim Dr. Mehmet Tekinarslan olmak üzere bütün kamu kurum, sivil toplum, meslek odalarının yöneticilerine ve temsilcilerine ; kısacası tüm Edirnelilere şükranlarımı sunuyorum. Edirne bu birlikteliği, ‘Edirne’ ortak paydası altında buluşmasının meyvelerini toplamaya başladı. İnanıyorum ki; bu kadim kent geçmişte olduğu gibi Balkanların cazibe merkezi olmaya devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

 

15 YILIMIZI BİRİNCİ YILDA PLANLADIK
Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de birlik olarak 15 yıllık hedef ve planlarını kuruldukları ilk yıllarda hazırladıklarını hatırlatarak, "15 yıl içinde ne yapılacağını birinci yılımızda planladık. Türkiye kendi kültür mirasını bütünüyle tasarlaması gerekiyor. Türkiye’nin bütününde kültür önceliği yol haritamız ne olacak? Her ilçe ve belde belediyesine kadar bilmesi gereken envanterlermiş bir dünya mirasını, kendimizin önüne koyarak, stratejimizi saptamamız gerekiyor" dedi.

 

EDİRNE'NİN ADI BÜYÜK, GEÇMİŞİ BÜYÜK
Edirne'nin sembolünün Selimiye Camii olduğunu ancak Selimiye ile beraber bine yakın eseri bağrında bulundurduğuna değinen Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan, “Edirne; adı büyük, geçmişi büyük, Türk tarihinde bıraktığı izler büyük. Edirne; insanın bağrında çok daha fazla misafir edilmesi gereken bir şehir. Kentin en güneyi Enez İlçesi’nden en kuzeyine kadar bulunan her noktaya kadar görülmeye değer eserlerimiz var. İnşallah bunların hepsini bir arada sizlerin de uzmanlığının ve yol göstericiliğinin ışığında harmanlayacağız. İddiamız yok, şuraya geliriz, şunu yaparız demiyorum ama burada yerel yönetimlerimiz, üniversitemiz, valiliğimiz, ilçe yöneticilerimiz, siyaset yapan dostlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve topyekün Edirnelilerin desteğiyle bu şehre çok daha yüksek irtifalı hedefler koymaya isteğimiz var, sizlerden de destek bekleriz" ifadelerine yer verdi.

 

'ALTIN KEMER' VE 'DOĞUM GÜNÜ' SÜRPRİZİ
Konuşmaların ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e doğum günü pastası ile sürpriz yaparak yaş gününü kutladı ve tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivana verilen altın kemerin minyatürünü hediye etti. Sözen’e uzun ve sağlıklı bir ömür dileyen Gürkan, “Bir başpehlivan 3 yılda altın kemer sahibi oluyorsa, 60 yıldır bu alanda başpehlivan olan Metin Sözen'in altın kemeri olmaması düşünülemez, ona sembolik bir altın kemer hediye etmek istiyoruz, doğum günü hediyesi olarak"dedi.