Trakya'daki kooperatifçiliği masaya yatırdılar

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından, Trakya'da birlikte çalışma kültürünü artırmak ve kooperatifçilik konusunda bölge insanını bilinçlendirmek amacıyla 'Kooperatifçilik Çalıştayı' dÃ

GÜNDEM 27.05.2016 19:18:00 0
Trakya

Tekirdağ’da özel bir otelde düzenlenen çalıştaya Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin'in yanı sıra 100'ü aşkın kalkınma kooperatifleri, arıcılık, süt ve un birlikleri yetkilileri katıldı. Kooperatifçiliğin Trakya’da geliştirilmesi gerektiğini belirten Şahin, "Bölgemizdeki kooperatiflerin sorunlarını tespit etmek, çözüm önerileri geliştirmek ve kooperatifçiliği yaygınlaştırmak amacıyla bu çalıştayı düzenledik.Bildiğiniz üzere kooperatif, Anadolu’da yaygın olarak başvurulan imece usulünün kurumlaşmış şeklidir. Kooperatif anlayışının yerleşmesinde, tarihi öneme sahip Lonca ve Ahilik yapılanmalarının zihinsel arka planları etkili olmuştur. Kooperatifçiliğin yaygınlaşmasıyla birlik ve beraber hareket etme durumunda, toplumsal karlılığın daha fazla sağlandığı görülmüştür. Bu noktada atalarımızın sözünü de hatırlatmak isterim “Birlikten kuvvet doğar”. Birlikte hareket ettiğimizde her türlü sorunun daha kolay çözüleceği, hedeflere hızlıca erişilebileceği aşikârdır."dedi.
İki bölüm halinde gerçekleştirilen çalıştayın ilk bölümünde sunumlar gerçekleştirildi. Sunumlarda Marmara Birlik’ten Özgür Ateş, Bademli Kooperatifi’nden Ziraat Mühendisi Ersin Baş ve Tire Süt Birliği’nden Üretim Müdürü Fatih Karataş kooperatiflerinin geçirdikleri süreçleri anlatarak deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı.Çalıştayın ikinci bölümünde ise Trakya kooperatifçiliğinin güçlü ve zayıf yönleri ele alındı. Çalıştayda Türkiye’nin kooperatifçilik konusunda güçlü bir alt yapısı olması ve köklü bir deneyime sahip olmasının güçlün yanlarından olduğuna vurgu yapılırken, kooperatiflerin az üyeli ve küçük bir yapıya sahip olmalarının da zayıf yan olduğu belirtildi. Zayıf yanlara ayrıca ortak iş yapma kültürünün eksikliği, kişilerin birbirine güven duymaması gibi yanlar da eklendi.   
Son yıllarda AB ve diğer uluslararası kuruluşların kooperatifler yolu ile kalkınma modeline duydukları ilginin artarak devam etmesi ve proje bazında kaynak sağlaması, uluslararası alanda birim kooperatifler arasında işbirliğinin artması,  toplumun eğitim düzeyinin yükselmesinin “bilinçli ve sağlıklı” kooperatifleşmeye kazandıracağı  ivme, üretim, haberleşme ve bilişim teknolojilerinin giderek gelişmesi de fırsatlar olarak sıralandı.  
Trakya Kalkınma Ajansı'nın, önümüzdeki günlerde deneyimler, uygulanabilir örnekler, zorluklar ve çözüm önerilerini bir sonuç raporu haline getirip, ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşacağı belirtildi.