Liseli mucitler sınırları zorladı

Çerkezköy Pakize Narin Anadolu Lisesi'nde eğitim ören 150 mucit öğrenci tarafından hazırlanan 60 proje, okulda düzenlenen TUBİTAK Bilim Fuarı'nda görücüye çıktı.

GÜNDEM 4.05.2016 19:47:00 0
Liseli mucitler sınırları zorladı

Genç mucitlerin ortaya çıkardığı projeler, büyük ilgili gördü. Fuarda, en dikkat çeken projeler ise “Akıllı İletişim Projesi” ile “Güneş Enerjisi İle Çalışan Maket Araba” projesi oldu
Okulun Spor Salonu’nda gerçekleştirilen fuarı etkinliğine, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, İlçe Gençlik Hizmetleri Spor İlçe Müdürü Metin Aysal, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri İrfan Danışmaz ve Yusuf Hayri, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Çerkezköy OSB Halkla İlişkiler Müdürü Gökhan İnce, Okul Müdürü Veysel Doğruyol, Bağlık Mahallesi Muhtarı Tahsin Akgün, Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Turan Ersöz, okul müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

ÖĞRENCİLER OKULLARDA SADECE BİLGİ DEĞİL, HAYATI DA ÖĞRENİYOR
2016 yılında ilk TUBİTAK Bilim Fuarı’nın Kızılpınar 125. Yıl Ortaokulu’nda açıldığını hatırlatan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, "Ardından Halit Narin Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 2’nci bilim fuarımızı açtık. Burada ortaya çıkarılan projeler bizleri çok şaşırttı. Öğrencilerimiz birbirinden güzel projelere imza attılar. İnanıyorum ki 3’üncüsünü açacağımız bu bilim fuarında da öğrencilerimiz çok başarılı projeler hazırladılar. Öğrenciler okullarda sadece bilgi değil, hayatı da öğreniyor. Bu yıl 8 okulumuzda TUBİTAK Bilim Fuarı Projesi hayata geçirilecek. Pakize Narin Anadolu Lisesi 3’üncü okulumuz oldu. Okullar sadece bilgi öğrenilen yerler değildir. Öğrencilerimiz okullarda öğrendikleri bilgilerle insanların hayatlarını kolaylaştırabilecek projeler ortaya çıkarabiliyor. Bu vesile ile ürettikleri projelerle bu salonu dolduran öğrencilerimize ve emeği geçen öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

60 PROJE
TUBİTAK Bilim Fuarı hakkında bilgi veren proje koordinatörü Kimya Öğretmeni Erhan Öztürk, “TUBİTAK Bilim Fuarı projesine okulumuzdan 150’ye yakın öğrenci katıldı. Bunun sonucunda da 60’a yakın güzel proje ortaya çıktı. Fuarda Fen, Teknoloji ve günlük yaşamı kolaylaştırıcı istatistiksel projeler yer alıyor. 20 öğretmenimiz de projelerde öğrencilerimize yardımcı oldu. Buradaki projelerin tümü TUBİTAK’a rapor halinde gönderilecek. TUBİTAK da beğendiği projeleri destekleyecek” dedi.

FATİH PROJESİNİ GELİŞTİRDİLER
Genç mucitler tarafından ortaya çıkan projeler ise, katılımcıları şaşırttı. Fuarda en dikkat çeken projelerden biri ise “Akıllı İletişim Projesi” oldu. Öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılan Fatih Projesi’ni biraz daha geliştirerek ortaya bu projeyi çıkardı. Bu proje ile derse gelen öğretmenler yoklamayı akıllı tahta üzerinden yapabilecek. Bununla birlikte okul müdürü ya da müdür yardımcısı, sınıflarla ya da öğretmenlerle ilgili gelişmeleri akıllı tahtalar üzerinden sağlayabilecek. Yani akıllı tahtalar okul içinde iletişim aracı olarak kullanılabilecek. Kimya Öğretmeni Erhan Öztürk’ün danışmanlığını yaptığı proje okul öğrencilerinden Erkan Çamyar, Eray Aslan, Samet Kaleli, Furkan Eser ve Emre Kılınç tarafından ortaya çıkarıldı.

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN MAKET ARABA YAPTILAR
Pakize Narin Anadolu Lisesi TUBİTAK Bilim Fuarında katılımcıların dikkatini çeken bir diğer proje ise “Güneş Enerjisi İle Çalışan Maket Araba” projesi oldu. Okul öğretmenlerinden Mustafa Çakmak’ın danışmanlığını yaptığı proje, Azmihan Emir Öztaş, Furkan Sezer ve Muhammed Yasir Yaşar adlı öğrenciler tarafından hazırlandı.

Haber / Ahmet KARDEŞ