Halaylarla kutladılar

Edirne'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, sendikalar tarafından düzenlenen organizasyonlarla kutlandı. Saraçlar Caddesi'nde toplanan yaklaşık 1200 kişilik kalabalık konuşmaların ardından müzik eşliğ

GÜNDEM 2.05.2016 00:01:00 0
Halaylarla kutladılar

 

1 Mayıs kutlamalarına DİSK öncülüğünde yaklaşık 1200 kadar sendika işçisi ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Atatürk Bulvarı üzerinde toplanan kalabalık ellerinde flama, döviz ve afişlerle yaklaşık 5 kilometre yürüdü. Atatürk Bulvarı, yürüyüş korteji nedeniyle trafiğe kapatılırken, bulvarın ana caddeye çıkan birçok ara sokağı polis ekiplerince barikatlar konuldu. İşçiler daha sonra sloganlar eşliğinde kentin trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi'ne geldi. Caddede kutlama yapılacak alan polis barikatlarıyla çevrilirken, alana girenler sıkı aramalardan geçirilerek içeri alındı. Polis ekipleri kutlamalar sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Kurulan platformda sendika başkanları konuşma yaparken, işçiler ellerindeki döviz ve sendika flamalarıyla halay çekip eğlendi. Kalabalık adına konuşan Arif Kuday, iktidarın politikalarını eleştirerek, şöyle dedi: 
"İş cinayetlerinde Avrupa şampiyonu olan Türkiye, basın özgürlüğünde ise sonuncu durumda. Bu bir tesadüf değil. Tüm toplumu köle olarak gören bir iktidar, köleler itaat etsin diye herkesi susturmak istiyorlar. İşçileri, kadınları, gençleri, emeklileri, hekimleri, mühendisleri, gazetecileri, akademisyenleri. Herkesi susturmak istiyorlar. Ama bu ülkede emek, barış, demokrasinin sesini bastıramıyorlar. Biz susmadıkça çileden çıkıyorlar. Bizi mezhebimize, inancımıza göre ayıranlar, bölen, ötekileştirenler şimdi de laikliğe gözünü dikmiş. Laiklik; inancı ne olursa olsun tüm yurttaşların eşit olması demektir, kardeş olması demektir, bir olması demektir. Ama onlar bunu istemiyor. İstiyorlar ki, biz inançlarımız farklı diye birbirimize düşman olalım. İstiyorlar ki, iş cinayetlerine 'kader/fıtrat' diyelim ve susalım. Onlar istiyorlar ki 'grev yapmak günah' diyen patrona biat edelim. İşçileri daha kolay köle haline getirmek için laikliğe düşmanlar. Bizi birbirimize düşürmek için laikliği adım adım ortadan kaldırıyorlar.". Konuşmaların ardından müzik eşliğinde eğlenen işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü halaylar çekerek kutladı.