Balkanlar İpsala'da buluştu

Kutlu Doğum Haftası, İpsala'da Türkiye'den ve Balkanlardan binlerce kişinin katıldığı özel bir programla kutlandı.

GÜNDEM 19.04.2016 06:31:00 0
Balkanlar İpsala

İpsala Fuar Alanında gerçekleşen programa, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu katıldı.Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Balkan Müslümanlarıyla birlikte İpsala’da buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İpsala bugün Peygamber aşıklarıyla doldu. Peygamber sevdalılarıyla doldu. Bütün Balkan topraklarından yüreğinde peygamber sevgisiyle nur yüzlü anneler, eli öpülesi babalar, sevgili gençler ve sevgili çocuklar; Balkanlar’daki bütün Diyanet İşleri Başkanlarımız hep birlikte teşrif ettiler ve İpsala oldu bir Medine. Hepinizi kutluyorum” dedi.

Hz. Peygamberin 14 asır önce ayrılmış ve parçalanmış bütün insanlığı birleştirdiğini, Kutlu Doğum Haftasının da bütün insanlığın, bütün Müslümanların yeniden birleşmesine vesile olmasını dileyen Başkan Görmez, şöyle konuştu: Bu sene ‘Gelin birlik olalım’ çağrısında bulunduk. Bu birlik olalım çağrısına sizler icabet ettiniz. İpsala’da yaptığımız bu Kutlu Doğum Haftasının çok özel bir anlamı var. Hepiniz buradaki varlığınızla siz şöyle diyorsunuz: ‘Ülkelerimizin aralarına sınırlar konulabilir, ancak kalplerimizin arasına hiçbir sınır koyulamaz’  Ülkelerin arasına sınırlar konulabilir, ancak bir sevgi var ki, bir sevda var ki ona sınırlar konulamaz, o sevgi Peygamber sevgisidir, o sevda Muhammed Mustafa sevdasıdır.

“KELİME-İ TEVHİD, YERYÜZÜNDEKİ HER MÜSLÜMANI BİRBİRİNE BAĞLAYAN KELİMEDİR…”

Bu sene ilan ettiğimiz tema ‘Hz. Peygamber, Tevhit ve Vahdet’ Bir kelime, bir söz var. Dünyadaki bütün Müslümanları kan kardeşliğinden daha fazla birbirine bağlayan bir kelime var. Biz ona ‘Kelime-i tevhit’ diyoruz. Yeryüzünde nerede yaşarsa yaşasın, her Müslüman’ı bir bine bağlayan bir kelimedir. "La İlahe İllallah, Muhammedün Resulullah” Rabbim bu muhteşem kelimeyi dilimizden, kalbimizden ve çocuklarımızın yüreğinden hiçbir zaman eksik etmesin.

“TEVHİD, BÜTÜN KAİNATIN İNANCIDIR…”

Tevhid, sadece Allah’ın varlığına ve birliğine iman etmekten ibaret değil. Tevhit, sadece Allah’ın şanını yüceltmekten ibaret değil. Tevhid, bütün kainatın inancıdır. Yüce Kur’an’a göre bütün kainat Allah’a teslim olmuştur. Bu anlamda bütün varlık alemi Müslüman’dır, Allah’ı tevhit eder, Allah’ı tespih eder. Tevhid, bütün kainatın dilidir. Bütün kainat Müslüman’dır. Yerde ve gökte gördüğünüz her şey Allah’a teslim olmuştur. Ve onların her biri Allah’ı teslim eder.Tevhid bir medeniyettir. Tevhid bir tarihtir. Tevhid bütün kainatı doğru okumaktır. Tevhid, kul ve köle olanlara kul ve köle olmamaktır. Tevhid bize bunu öğretiyor. Tevhid, kul ve köle olanlara kul ve köle olunamayacağını gösterir. Tevhid medeniyetinin mensupları, var oluşun gayesini bilirler. Tevhid medeniyetinin çocukları yaratılışın anlamını kaybetmezler. Tevhid medeniyetine göre dünya doğu ve batı diye ikiye ayrılmaz. İnsanlığın bir kısmı bir başka kısmının bütün nimetlerini sömürüyor, sonra da insanları tasnif ediyor; ‘gelişen ülkeler, gelişmemiş ülkeler, geri kalmış ülkeler’ Tevhid medeniyeti dünyayı böyle tasnif etmez. Tevhid medeniyetine göre insan insanın kurdu değil, insanın yurdudur. Tevhid medeniyeti insanları ırkına göre, diline göre, rengine göre tasnif etmez. Tevhid medeniyetine göre zengin olmanın Allah katında hiçbir değeri yoktur. Tevhid medeniyetine göre güç sahibi olmanın Allah’ın katında bir değeri yoktur. Makamın, mevkiin, dilin, ırkın, kabilenin, aşiretin hiçbir değeri yoktur. Tevhid medeniyetine göre insanlar sadece erdem ve faziletlerle değer bulurlar. Tevhid medeniyetine göre insanlar sadece iyi işler yaptıkları zaman Allah’ın katında değer bulurlar.

 

 

“Bugün insanlık değersizlik girdabına girmiş durumdadır…”

Bugün insanlığın değersizleşmeye başladığı bir çağı, bir zaman dilimini yaşıyoruz. İnsanlık değersizlik girdabında, onun için üç çağrı yapıyoruz. İnsanlığı diriltmek, insanlığı yaşatmak ve en önemlisi de insanlığı yüceltmek için gelin birlik olalım. İnsanlığı yüceltmenin yolu tevhitten geçiyor. Tevhidin gayesi vahdettir. Yüce dinimizin üç tane büyük gayesi var. Selam, eman, vahdet… İslam’ın yeryüzündeki en büyük gayesi selamdır. Selam, ‘barış’ demektir. Ancak bugünlerde İslam dünyasına baktığımızda İslam maalesef selama dönüşmüyor.

“İSLAM COĞRAFYASINDA ORTAYA ÇIKAN YANLIŞ DÜŞÜNCELERİ SAKIN KENDİ ÜLKELERİNİZE TAŞIMAYIN…”

İman güveni beraberinde getirir. İman eman getirir. Eman olmazsa iman olmaz. İman olmazsa eman olmaz. İmanın olduğu yerde güven olur. Mümin aynı zamanda ‘güven oluşturan insan’ demektir, beraberinde güveni taşıyan insan demektir. Resulü Ekrem: “Mümin, başka insanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir” diye tarif eder. Ve tevhit vahdet getirir. Bugünlere İslam dünyasına baktığımızda, İslam maalesef selama dönüşmüyor, her yerde şiddet, her yerde savaş, cinayet şebekeleri, terör, din adına işlenen cinayetler. Hepinizden istirham ediyorum, Balkanlar’da yaşayan bütün kardeşlerime sesleniyorum; bilhassa son on yıllarda İslam coğrafyasında ortaya çıkan bu yanlış düşünceleri sakın kendi ülkelerinize, kendi çocuklarınıza, kendi gençlerinize taşımayın. Bunun yolu, onları dinimiz konusunda, kitabımız konusunda, peygamberimiz konusunda daima doğru bilgilendirmekten geçmektedir. Burada oturan bütün hocalarımıza bu konuda büyük görev düşüyor.

Bugün insanlık vicdanını ve merhametini kaybediyor, insanlığın merhameti azalıyor. Bütün insanlığın Sevgili Peygamberimizin insanlığa getirdiği merhamete ihtiyacı var. O merhameti yeryüzünde yayacak olan, ona ümmet olan sizlersiniz. Peygamberimiz’in son sözü ‘ümmetim’ olmuştu. Sizin de yüreğinizden Peygamberin sevgisi hiçbir zaman eksik olmasın. Çocuklarınızın yüreğinden Peygamber sevgisi hiçbir zaman eksik olmasın.
AMERİKA’YA SİVRİ SİNEKLİ SİTEM
Konuşmasında geçen hafta cami açılışı için gittiği ABD’de sinek ilacı alamadıklarını hatırlatan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şunları söyledi: "Geçen hafta Amerika’da açtığımız caminin çevresi ormanlık. Aynı zamanda sinekler var. Dedim ki ‘bir sinek ilacı yok mu?’. Burada tehlike arz edebilir. Dediler ki ‘burada sinek ilacı kullanmakyasak’. Nasıl dedim? ‘Evet sivri sinekleri öldürmek için ilaç kullanmak yasak dediler.’ Maşallah dedim. Ne kadar güzel. ‘Niçin?’ dedim. Çünkü ‘O ilaç tabiatın dengesini bozuyormuş’ dediler. Bir maşallah daha çektim. Sonra dedim ki ‘Ahh keşke Irak da 1.5 milyon insanı öldürürken de bu kadar hassas olabilseydiniz’. Bir örnek de biz Müslümanlardan vereyim mi? Geçen sene Arafat sivrisinek doluydu. İhramlı olduğumuz için hiç birimiz dokunamıyorduk. Ne güzel bir şey ama sinek geliyor, konuyor afiyetle yiyin diyorsunuz, dokunamıyorsunuz. İhramla Allah müminlere ders veriyor. Birkaç günlük de olsa ders veriyor. Sivri sineklere dokunamadık biz ihramdayken, Arafat’ta. Sonra döndük, geldik şeytanı taşlarken binlerce kardeşimizi ezerek öldürdük. Allah bizi bu çelişkilerden kurtarsın. Allah biz insanlığa yeniden merhamet lütfetsin."
Programın sonunda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Balkanlardan gelen din görevlilerini sahneye davet ederek hepsine gül dağıttı.