İlaç krizi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, eczanelerle yaşanan ilaç protokol krizine ilişkin açıklamalarda bulunarak, 'Makul bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz' dedi

GÜNDEM 30.03.2016 01:47:00 0
İlaç krizi

Bakan Soylu,Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) arasında imzalanan ’İlaç Alım Protokolü’nün süresinin 31 Mart itibariyle sonlanmasıyla yaşanacak ilaç protokolü krizine ilişkin açıklama yaptı.
Az ciro yapan eczanelerin desteklenebileceğini söyleyen Soylu, şunları söyledi:
Eczaneler ticari işletme. Bir taraftan da bizim hizmet erişilebilirliğimizin en önemli ayaklarından bir tanesi. Bu çerçeve içerisinde bir değerlendirme yaptık. Çok az ciro yapan eczanelerin biraz daha desteklenmesi konusunda SGK ve Bakanlığımızın olumlu bir tavrı var. Bir çok talep var, makul talepleri karşılayacağız. Ekonomik talepler var. Kurun ve ilaç fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanan kar payı artışı söz konusu. Bu konuyla ilgili eczacılara bir teklifte bulunduk. Daha az cirolu eczanelere daha yüksek katkı, yüksek cirolu eczanelere daha düşük katkıyla bir denge kurmaya çalıştık. TEB bunu kendi içinde değerlendirecek, yarın yine bir araya geleceğiz. İmza atılacağını ümit ediyoruz. Protokolü tekrar uzatma hakkımız var. Biz eczacılarımızla birlikte protokolün imzalanıp devam etmesi düşüncesindeyiz. Makul bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz.
TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, yaşanan bu krizi TBMM gündemine taşıdı.Köprülü:Türk Eczacılar Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında Ocak ayında imzalanan 3 aylık geçici protokol’ün 31 Mart'ta son bulması ve sözleşmenin yenilenmemesi halinde hastaların, ilaçları SGK indirimi olmadan almak zorunda kalacağı bildirilmektedir.  Protokolün son bulmasıyla 31 Mart 2016 sonrası hastaların eczanelerden nasıl ilaç alacağı konuşulurken ilaçta krizin kapıda olduğuna dikkat çekilmektedir. Sorunun çözülmemesi halinde,SGK mensubu hastalar, ilaçlarını eczanelerden satın alıp parasını ödemek zorunda bırakılırken yaşanan kriz sebebiyle, olan ilaç bekleyen hastalara olacaktır. Konuyla ilgili açıklama yapan Eczacılar; milyonlarca sigortalıya sunulacak ilaç hizmetinin sağlıklı yürümesi ve 24 bin 500 eczanenin 71 bin çalışanıyla ayakta kalabilmesi adına istenen iyileştirmenin biran evvel yapılması gerektiğini vurgulamaktadırlar."dedi.
Köprülü, TBMM Başkanlığına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman  Soylu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: SGK ve Eczacılar arasında 31 Mart tarihinde son bulacak sözleşme sonrası herhangi bir anlaşma sağlanmadığı taktirde; ilaçlarını SGK indirimi olmadan almak zorunda kalacak hastaların yaşayacakları sıkıntıları gidermek adına bir çözüm oluşturdunuz mu?Milyonlarca sigortalıya sunulacak ilaç hizmetinin sağlıklı yürümesi adına sözleşme tarihine çok az bir süre kala,gerek hastaların, gerekse eczacıların mağduriyetlerini ortadan kaldırmak adına nasıl bir politika izleyeceksiniz?