Berk'in böbreği, "Aşk'a hayat verdi"

Edirne'de geçtiğimiz günlerde geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden ve ailesi tarafından organları bağışlanan 18 yaşındaki Berk Karlık'ın alınan böbreği,

GÜNDEM 25.02.2016 14:02:00 0
Berk

Arnavut uyruklu Türk vatandaşı evli ve 1 çocuk annesi 32 yaşındaki Pajtima Ateş’e hayat verdi. Trakya Üniversitesi (TÜ) Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Transplantasyon Ünitesi'nde başarılı operasyonla böbrek nakli gerçekleşen ve sağlığına kavuşan Ateş, "Eşime ve çocuklarıma çok aşığım ve onlara doyamamıştım. Ölmekten çok korkuyordum. Bağışlanan organ bana hayat verdi."dedi.

Geçen 16 Şubatta beyin felci (cerebral palsy) ve epilepsi hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı yaşayan 18 yaşındaki Berk Karlık evinde beyin kanaması geçirmiş, hastanede doktorların yaptığı tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Karlık ailesi ise oğullarının organlarını bağışlamış, alınan  2 böbreği, karaciğeri ve kalbi nakil bekleyen hastalara umut olmuştu. Berk'in bir böreği, kalbi ve karaciğeri İstanbul ve Ankara'daki hastalara can verirken, Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi başka bir hastaya nakledilmesi için böbreğin tekini almıştı.
Berk Karlık'ın alınan böbreğinin teki Edirne’nin Uzunköprü İlçesi'ne bağlı Kırcasalih Beldesi’nde yaşayan ve 6 aydır diyalize giren Pajtima Ateş’e TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Transplantasyon Ünitesi Böbrek Nakli Uzmanı Doç. Dr. Tamer Sağıroğlu'nun gerçekleştirdiği başarılı operasyonla nakledildi.
Nakil sonrası sağlığına kavuştuğunu belirten Ateş, böbreği bağışlayan Berk Karlık’ın ailesine ölünceye kadar minnettar olacağını söyledi, Pijtime Ateş, "Bağışta bulunan aileye öncelikle teşekkür ediyorum. Onlara peygamber sabrı diliyorum. Ailemize ve aşkımızın yaşaması için can verdiler. Ben öleceğimden değil, ölümüne sevdiğim ve aşık olduğum 8 yıllık hayat arkadaşım ile çocuğumdan ayrı kalmaktan çok korkuyordum."dedi. Pajtima'nın eşi Hakan Ateş ise Karlık ailesine minnettar olduklarını söyledi.
ORGAN NAKLİ KONUSUNDA İYİ YERDEYİZ
Berk Karlık'ın karaciğer, kalp ve diğer böbreğinin nakledilip umut olduğunu ifade eden ve organ naklinde Türkiye’nin iyi yerlerde olduğunun altını çizen Doç. Dr. Sağıroğlu, "Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeler sonucunda organ naklinde dünyada iyi yerlerdeyiz. Oldukça fazla sayıda nakil gerçekleştiriyoruz. Bakanlığın ve bizim arzumuz kadavradan böbrek yada diğer organların naklini artırmaktır. Doğum gibi ölüm de bir gün gerçekleşecek ve her insan bunu yakınlarıyla yaşayacak. Beyin ölümü gerçekleşen insanların yakınları mutlaka organ bağışını düşünmeli. Çünkü birçok hastaya yaşam ışığı olacaklardır. Türkiye'de adaletli bir organ dağıtım sistemi var. Hasta ve doktor arasına hiçbir şey girmiyor. Tamamen hakkaniyete dayalı, kim hak ediyorsa ona nakil yapılıyor."dedi.