Kötülüklerin anası

Kapaklı Müftüsü İsa Aktaş, 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası öncesi alkol ve sigaranın zararları konusuna değindi.

GÜNDEM 24.02.2016 15:06:00 0
Kötülüklerin anası

Yazılı bir açıklama yapan Aktaş, "İçki, insanın sağlığını bozar, aklını başından alır, iç organlarında tahribat yapar, sosyal ve iş hayatını olumsuz yönde etkiler, aile hayatını felce uğratır, hatta bazı ailelerde huzursuzlukların meydana gelmesine ve boşanmalara sebep olur. Trafikte, can ve mal kaybına ve birçok insanın sakat kalmasına sebep olan kazaların bir kısmı yine içkiden, alkollü araç kullanmaktan meydana gelmektedir. Bu büyük felaketlere yol açması nedeniyledir ki, içki haram kılınmıştır. Bundan dolayıdır ki Peygamberimiz: ‘’İçkiden sakının. Çünkü o, bütün kötülüklerin (pisliklerin) anasıdır’’ buyurmuştur."dedi.

HARAMDIR
Dinin 5 ana gayesi olduğunu belirten Müftü Aktaş, "Bunlar: Dini muhafaza, aklı muhafaza, nefsi muhafaza, nesli muhafaza ve malı muhafazadır. İslam, bu esasları koruma altına almış ve bunlara zarar verecek her türlü davranışı da yasaklamıştır. İnsanı insan yapan unsurların en önemlilerinden biri akıldır. Aklın sağlam ve sağlıklı olabilmesi için ona zarar veren maddelerden ve her şeyden korunması gerekir. Bu nedenle dinimiz, aklı zayi eden, düşünmekten ve doğru hareketten alıkoyan içkiyi, uyuşturucuyu ve benzeri maddeleri yasaklamış ve haram kılmıştır. İçki ise; içilmesi dinimizce yasak olan ve içildiği zamanda azı veya çoğu sarhoşluk veren alkollü sıvı maddelerdir."ifadelerini kullandı.
Aktaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Esrar, eroin, kokain, afyon, morfin ve bonzai gibi uyuşturucu diye bilinen maddelerde; insanları alkollü içkilerden daha fazla etkilemekte, az miktarda alınması halinde bile kısa zamanda alışkanlık yapmakta, kişiyi uyuşturmakta ve sarhoş etmektedir. Bu illetlerinden dolayı da bunlarda kesinlikle haramdır. İçki ve bu tür benzeri uyuşturucu maddelerin kullanılması haram olduğu gibi, alınıp satılmaları da caiz değildir.Uyuşturucular, insan hayatında kötü sonuçlar meydana getirmekte; insanın ailevi ve sosyal ilişkilerini tamamen bozmakta, vücudunda büyük tahribatlara sebep olmakta ve hatta kullanıcıyı ölümle sonuçlanan kötü bir akıbete sürüklemektedir. Uyuşturucu kullanıcılarının kaçınılmaz sonları ya hastane, ya hapishane, ya da mezarlıklar olmaktadır!
BİLGİSAYAR VE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
Birde başta gençlerimiz olmak üzere, toplumumuzu menfi yönde etkileyen bir başka kötü alışkanlıkta sigaradır. İnsan sağlığı açısından sigara, büyük bir sorun olmakta ve zamanla ölüme sebebiyet vermektedir. Sigara kullanan kişilerde başlıca kanser, kalp ve kan dolaşımı ve solunum yolları hastalıkları artmaktadır. Son yıllarda sigara hakkında verilen ‘’haramdır’’ fetvasını da, sigaranın sağlığımıza ve aile bütçesine verdiği zararları göz önüne alarak değerlendirmek isabetli olacaktır.Ayrıca çok önemli gördüğümüz bir husus da, bilgisayar ve internet bağımlılığıdır. Teknolojik olarak harika bir buluş olan bilgisayar ve internetin; saatlerce kullanılması, zararlı sitelerde dolaşılması ve özelliklede gençlerimizin üzerinde ahlaki erozyona sebebiyet vermesi nedeniyle çok büyük tehlikeler oluşturmakta, çocuklarımızı sosyal hayattan, aile ve iş hayatından tecrit etmekte, adeta uyuşturmaktadır.Bunun için, bilgisayar ve internet konusunda çok dikkatli olunmalı, zararlı sitelerden ve fazla zaman ayırmaktan kesinlikle sakınmalı, çocuklarımızı onların tahribatından ve esiri olmaktan mutlaka korumalıyız.Tüm bu önemli nedenlerden dolayıdır ki; anne-babalara, velilere, hocalara, öğretmenlere, yöneticilere ve toplumun her kesimine çok büyük görevler düşmektedir. Bu bilinçle kendimizi, çocuklarımızı ve gençlerimizi içki, kumar, sigara, uyuşturucu ve benzerlerinden uzak tutmalı ve bu haram batağına düşmekten korumalı, şayet yanlışlıkla düşenler olursa da onları bu bataklıktan kurtarmak için hep birlikte seferber olmalıyız.