Japonya bir yolcu için tren hattı açık tutuyor

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, TCDD'nin 3 yıllık düzenleme çalışmasının ardından 4 ay önce başlanan Çerkezköy-Kapıkule-Çerkezköy ve Çerkezköy-Uzunköprü-Çerkezköy ekspres t

GÜNDEM 19.02.2016 14:00:00 0
Japonya bir yolcu için tren hattı açık tutuyor

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Erdin Bircan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a bir soru önergesi verdi. Bircan önergesinin gerekçesinde 20 Ekim 2015 tarihinde hattın açılışı nedeniyle Tekirdağ’da bir tören düzenlenip bu hattın tekrar sefere başlamasından duyulan memnuniyetin yetkililerce dile getirildiğini anımsatarak, verilen kararın Uzunköprü. Çerkezköy ve Edirne halkına yapılmış bir haksızlık olduğunu dile getirdi.
TCDD’nin zarar eden bir kuruluş olmasına rağmen ‘Uzunköprü-Çerkezköy’ ve ‘Kapıkule-Çerkezköy’ hatlarının aynı gerekçe ile kapatılmasının tartışma konusu olduğunun altını çizen Erdin Bircan, “TCDD birçok yurttaşımızın kullandığı bu iki hattı kapatırken,Japonya bir tek lise öğrencisi için hattı açık tutmaktadır. Hattı işleten Japon Demiryolları tek bir lise öğrencisi kızı mağdur etmemek için üç yıldır hattı zararına işletmekte, hatta trenin istasyona geliş-gidiş saatlerini, kızın okul saatlerine göre ayarlamaktadır.” dedi.
İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Türkiye’de bir çok hattın zarar ettiğini ve zaten TCDD’nin de zarar eden bir kuruluş olduğunu öne süren Bircan, “Kamusal bir görevi olan TCDD bunu unutmuş, seçim bölgeme giden tren hatlarını kapatıyor. Gerekçesi de zarar etmesi. Türkiye’de bir çok hat zarar ederken işletilmeye devam ediliyor ama” diyen Erdin Bircan, TCDD’nin Japonya’yı örnek alması gerektiğini kaydetti. Uzunköprü CHP İlçe Başkanı İnanç Sülüş ve Belediye Başkanı Enis İşbilen’in tren hatlarının iptal edilmesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptığına da dikkat çeken Bircan, “Örgütümüz ve belediye, halkımızın da geniş katılımı ile bir basın açıklaması yaptı. Tren hatlarının tekrar açılması için de bir imza kampanyası başlattılar” dedi.
Bircan önergesinde, TCDD ‘Uzunköprü-Çerkezköy’ ve ‘Kapıkule-Çerkezköy’ hatlarını neden iptal etmiştir? Tekrar açılması üzerinden 4 ay geçmemesine rağmen bu hattın kapatıldığı göz önüne alındığında, benzer kaç uygulama yapılmıştır? Bu hatlar hangileridir? TCDD’nin şuna işlettiği hatların kaçından zarar etmektedir? Bu hatlar hangileridir? TCDD zarar ettiği tüm hatları kapatmakta mıdır? TCDD bugün kadar kaç hat kapatmıştır? Bu hatların kapatılma gerekçeleri nelerdir? 20 Ekim 2015 Tarihinde hatların yeniden açılması ile ilgili düzenlenen tören için ne kadar para harcanmıştır? Hattın açık kaldığı 4 aydan kısa sürede kaç yolcu bu iki hattı kullanmıştır?TCDD kamu yararı için çalışan bir kuruluş değil midir? Japonya’nın tek bir öğrenci için bir hattı açık tuttuğu düşünüldüğünde binlerce insanın yararlandığı 2 hattın kapatılmasını nasıl değerlendirmektesiniz?”