Prim desteği Martta başlıyor

1 Ocak 2016 tarihinde asgari ücretin artışının ardından işverene maliyetini azaltmak için, brüt 2 bin 550 lira ve altı maaş alan işçileri kapsayan devlet desteği, Mart ayından itibaren başlayacak ve 100 lira

GÜNDEM 19.02.2016 13:45:00 0
Prim desteği Martta başlıyor

100 liralık devlet desteğinden işverenlerin yanı sıra gündelikçi, bakıcı, kapıcı, bahçıvan çalıştıranlar da yararlanacak.
100 liralık devlet desteğine ilişkin yasa Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Asgari ücret desteğinden yararlanmak için işverenlerin başvuruda bulunmasına gerek olmayacak. Öngörülen şartları taşıyan işverenler, doğrudan destekten yararlanabilecekler.
İŞVEREN HANGİ İŞÇİLER İÇİN YARARLANABİLİR?
Ev hizmetlerinde çalıştırılanlar, Yabancı uyruklular dahil, özel sektör işyerlerinde hizmet akdi ile çalışanlar,yeraltında sürekli çalışanlar, Yerüstü gruplu (münavebeli) çalışanlar, Libya’da çalışanlar,İstisna akdine istinaden Almanya’ya götürülen Türk işçiler,Harp ve vazife malullüğü aylığı alırken bir işte çalışanlar. 100 liralık asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için 2016 yılında Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nin (APHB) yasal süresi içinde verilmesi gerekecek. Ancak, prim veya idari para cezası bulunması, işverenin destekten yararlanmasına mani olmayacak. 2016 yılında kurulan şirketlerde ise destekten yararlanabilmeleri için prim ve idari para cezası borcu bulunmaması koşulu aranacak.
EMEKLİ AYLIĞINA MARTTA ‘DESTEK’ ZAMMI
Geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanan torba yasa, Bağ-Kur statüsünde çalışmaya devam eden emeklilerden kesilmekte olan yüzde 10 oranındaki Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (SGDP) kesintisini de kaldırıyor. Bu uygulamaya 1 Mart 2016 tarihinden itibaren ödenecek emekli aylıklarında başlanacak. SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı almakta olduğu halde Bağ-Kur statüsünde çalışmaya devam edenler gelecek aydan itibaren yüzde 10 oranındaki kesintiden kurtulacak. Bu durumda olan emeklilerin sayısı yaklaşık 600 bine ulaşıyor.