Yerel kalkınmanın anahtarı yöresel ürünler

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen "Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Yöresel Ürünler Paneli" Kırklareli'nde yapıldı.

GÜNDEM 18.02.2016 15:23:00 0
Yerel kalkınmanın anahtarı  yöresel ürünler

Şeker Fabrikası Kongre Merkezi’nde yapılan panele Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, kamu kurumlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptı. Kalkınma için yerel dinamikleri harekete geçirmenin Ajansın temel görevlerinden biri olduğuna vurgu yapan Şahin şunları söyledi: "Bize verilen bu görevle birlikte sorumlu olduğumuz Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde bölgesel kalkınmanın tam anlamıyla gerçekleşebilmesi adına bölge ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün Kırklareli’nde gerçekleştirdiğimiz panel de bu çalışmaların bir ürünüdür. Bir ürünün bir yöreyle anılması, coğrafi işaret, tescil gibi kavramları son yıllarda sıklıkla duyuyoruz. Anıldıkları ürünle meşhur olan yörelerin, sahip oldukları bu değerleri bir marka haline getirmeyi başarmaları oldukça önemlidir. Dolayısıyla yöresel ürünlerle ilgili bir standardın oluşturulması ve marka haline gelmesi ürünün değerinin artmasını ve ürünle birlikte tüketicinin, kültürün de korunmasını sağlıyor. Yöresel ürün çeşitliliğinin artırılması, yeni iş imkânlarını artıracak ve dolayısıyla kent ekonomisi için de önemli bir katkı olacak.
PEYNİRİN TADI HUZURUN ADI KIRKLARELİ
Kırklareli’nin tatlarına ve huzuruna vurgu yapan Kırklareli Valisi Esengül Civelek, “Peynirin tadı, huzurun adı: Kırklareli” sloganıyla konuşmasına başladı. Civelek, şunları söyledi:” Üreticilerimizin ürettiklerinin gerçek değerini bulması en büyük temennimizdir. Bunun için kalite belgeleri, coğrafi işaretlerin alınması gibi konularda onlara gereken destekleri veriyoruz. Kırklareli’nin coğrafi işaret alınması için başvurusu yapılan en önemli ürünü hardaliyedir. Bunun dışında Kırklareli Beyaz Peyniri, Kırklareli Köftesi gibi başvurusu yapılacak ürünlerimiz bulunmaktadır. Bu konuda Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odamız ciddi bir çalışma içindedir. Özellikle beyaz peynir ile ilgili coğrafi işaret sürecini yenileyeceğiz ve bunun takipçisi olacağım.” dedi.