Anne ve babanın en zor kararı

Doğuştan beyin felci (cerebral palsy) ve epilepsi hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı olarak yaşayan ve evinde geçirdiği beyin kanamasının ardından ailesi tarafından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

GÜNDEM 17.02.2016 15:00:00 0
Anne ve babanın en zor kararı

Selim ve Nilgün çifti ise, tek çocuklarının organlarının başka canlarda hayat bulması için bağışladı. Berk'in alınan iki böbreği, karaciğeri ve kalbi nakil bekleyen hastalara umut oldu.
PAZAR GÜNÜ RAHATSIZLANDI
Edirne'de yaşayan Berk Karlık, pazar günü evinde rahatsızlandı. Solunum yetmezliği şikayetiyle ambulansla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Berk'in beyin kanaması geçirdiği tespit edildi. Tedavi altına alınan Berk'in tüm müdahalelere rağmen dün beyin ölümü gerçekleşti. karlık çifti, hastane yönetiminin organ bağışı teklifini kabul etti.

4 HASTAYA UMUT OLDU
Sağlık Bakanlığı Organ Nakil Koordinatörlüğünce yürütülen çalışmalarda nakil bekleyen hastalara yaşam umudu olan Berk Karlık'ın böbrekleri, karaciğeri ve kalbinin alınması için dün akşam saatlerinden itibaren büyük bir seferberlik başlatıldı. Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden bir ekip Sağlık Bakanlığı'nın uçağıyla önce Çorlu havaalanına indi. Ardından da gece yarısı 112 ambulansı ile Edirne'ye gelerek Berk Karlık'ın kalbini aldı. Özel kutusuna konulan Berk'in kalbi yeniden ambulansla uçağa, oradan da kalp nakli bekleyen 10 yaşındaki bir alıcı çocuğu nakledilmek üzere Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde götürüldü. İstanbul'daki özel bir hastaneden gelen ekip ise bir böbreğini ve karaciğerini aldı. Böbrek özel hastanede organ bekleyen başka bir hastaya, karaciğeri ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde organ nakli bekleyen hastaya nakledilecek. Berk Karlık'ın diğer böbreği ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bırakıldı. Diyaliz cihazına bağlanarak yaşamını sürdüren 5 böbrek hastasından kan ve doku örnekleri uyumlu olan bir alıcıya operasyonla nakledilecek.
İNŞALLAH BİRİLERİNİ SEVİNDİRİRİZ
Tek çocuklarının kaybetmesinin acısını yaşadığını, ancak oğlunun başka bedenlerde yaşayacağı içinde umutlu olduğunu söyleyen baba Selim Karlık, "Eşimle biz bu konuyu daha önce konuşmuştuk. Eğer bizim üzüntümüz birilerinin sevinci olacaksa ve oğlumuz birilerinde yaşayacaksa organ nakli neden olmasın diye karar verdik. İnşallah birilerini sevindiririz, inşallah birilerini hayata bağlarız. Bizde oğlumuz onlarda yaşıyor sevinciyle yaşamaya devam ederiz. Sizin üzüntünüz başkalarının sevinci olabilir. Yetkililerden öğrendiğimiz Türkiye'de 45 bin aile umutla bekliyor. Çok kutsal bir şey diye düşünüyorum. Biz bu kararı çok zor aldık. O an çok zor bir travma yaşıyorsunuz beyninizde ama bunu atlatıp başkalarına umut olmak gerektiğini düşünüyoruz."dedi.
BEKLEYEN BENİM OĞLUMDA OLABİLİRDİ
Anne Nilgün Karlık ise organ bağışına bekleyenin 'kendi oğlumda olabilir' düşüncesiyle karar verdiklerini söyledi. Bir anne olarak oğlunu kaybetmenin çok büyük bir acı olduğunu ifade eden anne Karlık, "Eğer insanların bu konuyla ilgili birazcık kafalarında soru işareti varsa bizim yaşadıklarımızı düşünsünler. Kalp, karaciğer veya böbrek sizin de çocuğunuz olabilir. Organ nakline bu şekilde bakılırsa karar değişebiliyor. Böyle düşünmelerini bir anne olarak tavsiye ediyorum. Zor bir karar ama sonuçta başkalarına umut oluyorsunuz."dedi.