Tersine Dünya'da izdiham yaşandı

Orhan Kemal'in yazdığı Tersine Dünya adlı romanından uyarlanan tiyatro oyunu, önceki akşam Çerkezköy OSB Konferans Salonu'nda sahnelendi. Çerkezköy ve Kapaklı halkı oyuna yoğun ilgi gösterdi.

GÜNDEM 10.02.2016 13:41:00 0
Tersine Dünya

Tersine Dünya adlı komedi oyununa Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, Kapaklı Emniyet Müdürü Mehmet Ali Barın, Kapaklı Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy OSB Müdürü Mehmet Özdoğan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Taha Ülker, ÇTSO Meclis Üyesi Rahmi Yılmaz, Çerkezköy sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile yüzlerce tiyatro sever katıldı.

DEV OYUNCU KADROSU
Orhan Kemal’in yazdığı ve Elif Erdal’ın yönettiği Tersine Dünya adlı oyunda Özlem Güveli Türker, Ozan Uçar, Hülya Çelik Kalebayır, Fikret Urucu, Zeliha Güney, Serap Eyüboğlu, Fatma Öney, Gılman Kahyaoğlu, Seval Gökçe, Ayla Baki Yücesoy, Melek Gökçer, Nurhayat Boz, Jale Çiçek, Suna Selen, Yıltan Kahraman, Çiğdem Aygün, Deniz Gürzumar, Lalizer Kemaloğlu, Tilbe Taşlı, Eda Şahin, Merve Çağla Kuru, Hakan Dülger, Vehbi Akıntürk, Doruk Ordu, Meriç Akay, Ezgi Baykal, Fürüzan Çokol, Onur Erolus, Nevzat Cengiz, Alparslan Aydın ve Özen Çağla Akın rol aldı.

OYUN KADINLARA İTHAF EDİLDİ
Kadınlara ithaf edilen Tersine Dünya adlı oyunda, sürekli içki içip mahallede naralar atan Bitirim Leyla hırsızlık, dolandırıcılık gibi suçlardan hapishaneye atılır. Bitirim Leyla zamparadır ama ev işlerinden başka hiçbir şeyle ilgilenmeyen namuslu bir kocası ve oğlu vardır. Bitirim Leyla’nın hapishaneye düşmesiyle kocası erkek başına(!) oğluyla yalnız kalmıştır. Asıl kötü olan ise Leyla’nın kocasının yalnız kalması değil, fabrikalarda çalışacak olmasıdır. Fabrikalarda patron ya da ustabaşı kadınların şarap kokulu ağızlarını çekmek zorunda kalacaktır. Leyla’nın kocası onu hapishaneye ziyarete gittiğinde baş gardiyan ona aşık olur. Leyla, hapishaneden çıkınca kocasını ve oğlunu bulamaz ve geneleve gider. Burada tanıştığı İbo’ya âşık olur. Kocasının ve oğlunun ise açgözlü, çapkın kadınların eline düştüğünü öğrenir.

OYUN İNSANLARI SEVMEYİ ÖĞRETİYOR
Kadınlar olmadan erkek başlarına kalan zavallı erkekler, el kapılarında çalışan namuslu gözlüyle bakılmayan babalar, ağızları var dilleri yok kocalar, bir lokma ekmek için kadınların şiddetine razı olan erkekler, istemeyerek geneleve düşmüş pos bıyıklı adamlar, erkeğin küçük tanrısı olan kadınlar, alınıp satılan, söz sahibi olmayan erkekler. Kadının toplum içindeki zavallılık konumu erkeklere veriliyor. Yazar, erkekleri ezdikleri kadınlar karşısında hesap vermeye zorluyor. Sorun ise erkek-kadın sorunu değildir. Tersine dünya da aynı kapıya çıkıyor. Şiddet. Orhan Kemal, bu mizah anlatıyla umudu kazanmayı ve insanları sevmeyi öğretiyor.
OYUNCULARI TEK TEK TEBRİK ETTİLER
Oyun sonunda Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu ve Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, oyuncularla tek tek tokalaşıp, kendilerini tebrik etti. Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Leyla karakterini canlandıran Özlem Güveli Türker’e tüm ekip adına çiçek takdim etti. Çerkezköy OSB yönetimi, bundan sonra da birçok kaliteli oyunu bölge halkıyla buluşturmaya devam edeceklerini belirtti.
Haber / Ahmet KARDEŞ