"Sigarayı bırakın!"

Tekirdağ Yeşilay Şube Başkanı Şener Çelikayar 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada "Sigarasız bir hayat mümkün" diye konuştu.

GÜNDEM 9.02.2016 13:09:00 0

Dünya üzerinde her yıl 5 milyondan fazla kişi tütünün neden olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini kaydeden Tekirdağ Yeşilay Şube Başkanı Şener Çelikayar “ Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri  sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı problemi olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. Tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve tütün kullanımının önüne geçmek amacıyla, tüm dünyada 9 Şubat günü Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır” dedi.

SİGARASIZ BİR HAYAT MÜMKÜN

Dünya Sağlık Örgütünün kanser ölümlerinin yüzde 22’sini tütün kullanımından kaynaklandığını açıkladığını kaydeden Çelikayar “ Ülkemizde her yıl ortaya çıkan 50 bin yeni akciğer kanseri vakasının yüzde 80 - 90’ının tütün tüketiminden kaynaklanmakta olup "Yeşilay olarak her yıl 5 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sigara ve diğer tütün ürünlerine karşı mücadelemizde çok iyi bir mesafe aldık. Ama uygulama ve denetimlerdeki yetersizlik bizleri üzüyor. Karar vericileri ve uygulayıcıları gelecek nesillerimiz için daha özverili olmaya davet ediyoruz". Yeşilay olarak; farkındalık kampanyaları, bilgilendirme seminerleri, kamu spotlar, sosyal medya çalışmalarıyla sigaraya karşı mücadeleye hız kesmeden devam edeceğiz. "Bu mücadeleye tüm vatandaşlarımızın sigarayı bırakarak, bilgi sahibi olarak ve bilinçlendirerek destek olmalarını istiyoruz. Sigarasız bir hayat mümkün!” dür” açıklamasında bulundu.
“SİGARAYI BUGÜN BIRAKIN”

“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacından bahseden Çelikayar “ Sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların  sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmaktır. Başka bir ifade ile, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktır. Yeşilay, olarak 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla sosyal medyada #BıraktıktanSonra hashtag’iyle başlatacağımız kampanyayla sigaranın zararları ve tüm dünyayı tehdit eden risklere dikkat çekeceğimizi belirtmek isteriz. 9 Şubat dünya sigarayı bırakma gününde sizi sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. Ailenizi ve çocuklarınızı sevindirin, torunlarınızı görme şansınız olsun ve onlara anlatacak hatıralarınız olsun” diye konuştu.