Öztrak elektrik faturalarını TBMM'ye taşıdı

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, vatandaşa gelen fahiş elektrik faturalarını TBMM gündemine taşıdı.

GÜNDEM 7.02.2016 13:34:00 0
Öztrak elektrik faturalarını TBMM

Elektrik faturalarında bazı kalemlerin “dağıtım bedeli” adı altında birleştirilerek artırıldığını, böylece döviz kurunun yükselmesi nedeniyle zor duruma düşen dağıtım şirketlerine destek sağlandığı iddialarını hatırlatan Öztrak, “Dağıtım şirketlerinin içinde olduğu mali sıkıntıları aşması için dağıtım bedellerinde üstü örtülü bir zam yapıldığı doğru mudur?” diye sordu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, “düşük maliyetli enerji sağlanmasının”ve “şeffaf bir elektrik piyasasının” kurulmasının 6446 sayılı Enerji Piyasası Kanunu’nun amaçları arasında sayıldığını belirtti. Kanundaki bu düzenlemelere karşın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun(EPDK) elektrik faturalarına ilişkin yaptığı son düzenlemelerin, kanunun lafzı ve ruhuyla uyumlu olmadığını ifade eden Öztrak, “Faturalarda daha önce ayrıntılı şekilde yer alan dağıtım bedeli, iletim bedeli ve sayaç okuma bedeli gibi kalemler kaldırılmış ve ‘dağıtım bedeli’ adı altında birleştirilmiştir. Bu düzenlemenin abone faturalarında şeffaflığı ortadan kaldırdığı aşikârdır” değerlendirmesinde bulundu.

ŞİRKETLERE ÜSTÜ ÖRTÜLÜ DESTEK

Faturalara son dönemde, dağıtım bedeli adı altında olması gerekenden daha yüksek tutarlarda meblağların yansıtıldığı iddialarını hatırlatan Öztrak, yeni uygulamayla döviz kurundaki hızlı artıştan olumsuz etkilenen dağıtım şirketlerine “üstü örtülü bir destek sağlandığı” iddialarını da anımsatarak şu soruları yöneltti: 

 

“Faturalarda daha önce ayrıntılı olarak görülen bazı kalemlerin birleştirilmesinin sebebi nedir? Daha önce faturalara yansıtılan kayıp-kaçak bedeli, şimdiki uygulamada dağıtım bedeli veya başka bir kalem içerisinde abonelere yansıtılmakta mıdır? Dağıtım şirketlerinin içinde olduğu mali sıkıntıları aşması için dağıtım bedellerinde üstü örtülü bir zam yapıldığı doğru mudur?”