Kuru soğan el yakıyor

Yılbaşından bu yana hızla fiyatı yükselen temel tüketim maddelerinden biri de kuru soğan.Sofraların ve yemeklerin vazgeçilmesi olan kuru soğan fiyatının yılbaşından bu yana yüzde yüz oranında yük

GÜNDEM 5.02.2016 12:12:00 0
Kuru soğan el yakıyor

Yıllardır Çerkezköy Halk Pazarı’nda kuru soğan sattığını belirten pazar esnaflarından Hakan Furan kuru soğan fiyatının arştı nedenini şöyle dile getirdi: “2015 yılı içerisinde soğanda hastalık meydana geldi ve ekimi de az yapıldı. Üstelik bir de beklenmedik miktarda da ihracat olunca piyasalarda kuru soğan fiyatı bir bir buçuk ay içerisinde yüze yüz olarak arttı. Trakya bölgemiz de ülkemizin yüzde 40 oranındaki soğan ihtiyacını karşılamakta olduğu halde bu yıl Trakya bölgesinde de fazla soğan ekimi yapılmadı. Eskiden soğan ilaçlanıyordu ve daha uzun süre dayanıklılık sağlıyordu. Bir yıldır bu ilaçlamada ortadan kalktı ve soğan da fazla dayanmadığından az miktarda üretildi. Fiyatların yükseliş nedenleri arasında bir de ekimin az oluşu ve ihracatın fazla oluşu bulunuyor.”
BİZDE MEMNUN DEĞİLİZ
Kuru soğan fiyatları yeni mahsul çıkana kadar nisan ayı sonuna kadar daha yükselecek sinyalini veriyor. Yeni mahsul çıkana kadar kuru soğan fiyatı beş lirayı bulacağını belirten Furan, “Belki de geçebilir. Esnaf olarak bu fiyat artışlarından bizlerde memnun değiliz. Ama bizlerinde yapacak bir şeyi yok bizde ona göre alıyor ve satıyoruz. Bu konuda yetkililer soğan ekimini teşvik etmeli ki ihracatlarda da iç piyasa etkilenmesin.”dedi.
Haber/Seyit SÜREN