Diyabetin 'Göz'deki etkileri

Özel İrmet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nihat Boztaş, diyabet hastalığının göz sağlığı üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 27.01.2016 11:47:00 0
Diyabetin

Öncelikle şeker hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nihat Boztaş, “Vücudumuzda insülin hormonunun hiç üretilememesine, vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar üretilememesi, ya da üretilen insülinin yeterince etki gösterememesine bağlı olarak ortaya çıkar. Kan şekeri yüksekliği ile karakterize bir sendromdur. Toplumumuzun yaklaşık yüzde 10’u şeker hastasıdır” dedi.
DİYABET GÖZ DOKUSUNDA DEĞİŞİKLİKLERE YOL AÇAR
Şeker hastalığının göz sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nihat Boztaş, “Şeker hastalığında kanda yükselen şeker sinir hücreleri ve damarların içine oturarak bunların fonksiyonlarını bozar. Diyabet hemen her göz dokusunda bir takım değişikliklere yol açar. Örneğin göz kuruluğu, enfeksiyona yatkınlık, geçici kırma kusurları (miyop, hipermetrop gibi), katarakt, glokom, optik sinir nöropatisi gibi. Fakat diyabet hastalarının yüzde 90'nında görme azlığı nedeni diyabetik retinopatidir. Bir başka deyişle diyabetin gözdeki en önemli ve kritik etkileri göz dibinde yani retinada ortaya çıkar” diye konuştu.
SİGARA KULLANIMI DİYABETİN GÖZ DİBİNDEKİ YIKICI ETKİLERİNİ ARTTIRIR
Her diyabet hastasının göz dibinin bu durumdan etkilenmeyeceğini söyleyen Boztaş, “Bu etkinin derecesi diyabetin yaşı yani hastanın kaç yıldır diyabetli olduğuyla doğrudan ilişkilidir. Ayrıca kan şekerinin yüksek seyretmesi etkilenmenin daha erken ortaya çıkmasına sebep olur. Ayrıca eşlik eden hipertansiyon, kolestrol yüksekliği ve sigara kullanımı diyabetin göz dibindeki yıkıcı etkilerini arttırır. Diyabetin yaşı, hastanın yaşı, kan şekeri seviyesi, eşlik eden böbrek hastalığı, hipertansiyon, hiperkolestrolemi, sigara kullanımı. Bunların varlığında hastalık daha hızlı seyredebilir. Şeker hastalığının göz dibi bulguları bazen hasta tarafından hissedilmeyebilir. Görme noktasına uzak bölgelerdeki değişiklikler görmeyi o an için etkilemediği için hasta tarafından fark edilmeyebilir. Hasta gözünde azalma farkettiğinde hastalık bir hayli ileri evrelere ilerlemiş olabilir” dedi.
DİYABET SİNSİ BİR HASTALIKTIR
Hastalık sırasında göz dibinde kılcal damar kanamaları ve damar dışına sızıntılar ve yeni damar oluşumunun gelişebileceğini kaydeden Nihat Boztaş, “Bu değişiklikler erken safhada tespit edilirse başarı ile tedavi şansı yüksektir. Kan şekeri regülasyonu sağlanarak ve gerekli göz tedavileri yapılarak iyi bir görme seviyesi uzun yıllar korunabilir. Onun için diyabet teşhisi konulduğu zaman göz dibi muayenesi de hemen yapılmalıdır. Diyabet sinsi bir hastalıktır. Göz tutulumunun olup olmamasına ve etkilenmenin derecesine göre kontrol aralıkları belirlenir. Diyabetik retinopati rutin bir göz muayenesinde saptanabilir. Ancak hastalığın yaygınlığı ve şiddetini belirlemek için İlaçlı Göz Filmi çekilmelidir. Görme noktasında su toplaması varsa takip için Optik Koherens Tomografi yapılmalıdır. Sonrasında ise tespit edilen sızdıran alanlara, iskemik bölgelere argon lazer fotokoagülasyon işlemi uygulanır. Bazı hastalarda göz içine ilaç enjeksiyonu gerekebilir” dedi.
Haber / Ahmet KARDEŞ