Yüceer IŞİD sanıklarını sordu

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Niğde'deki IŞİD davasında yargılanan IŞİD teröristlerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

GÜNDEM 21.01.2016 14:25:00 0
Yüceer IŞİD sanıklarını sordu

TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, 2014 yılında IŞİD’in ilk kanlı eylemini yaptığı Niğde’nin Ulukışla ilçesinde bir polis, asker ve bir sivil vatandaşımız hayatını kaybettiğini, 9 asker toplam 18 kişi yaralandığını hatırlattı. Saldırıyı gerçekleştiren 3 IŞİD'linin Ulukışla’da yakalanarak Ankara Sincan F Tipi Cezaevi’ne konulduğunu kaydeden Yüceer şöyle devam etti:

TAKASTA MI KULLANILDI

Aynı yıl Musul Konsolosluğu baskınıyla IŞİD tarafından rehin alınan 49 Türk vatandaşı, serbest bırakılmış; rehinelerin “takas” karşılığı serbest bırakıldıklarına dair iddialar ortaya atılmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, takas iddialarına ilişkin olarak “Takas oldu veya olmadı. Neticede 49 vatandaşımız geldi. Velev ki böyle bir takas olmuş olsa bile ben şuna bakarım: Benim 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişmez” demiştir.

SEGBİS ÜZERİNDEN YARGILAMA YAPILAMADI

İlk duruşma Niğde’de görülmüş, sadece 320 saniye sürmüştür. Sadece tek bir sanığın ifadesinin alındığı mahkeme süresince SEGBİS üzerinden yargılama yapılmasına karar verilmiştir. Tutuklu sanıkların görüntülerinin “flu” olmasından dolayı müşteki avukatları, sanıkların Niğde’ye gelmesini talep etmiştir. 17 Haziran 2015’teki duruşmada da teknik aksaklıklar devam etmiş, davanın 4 tutuklu sanığının 3 katil zanlısı SEGBİS’te görüntülenememiştir. 7 Ekim 2015’teki duruşma da SEGBİS sisteminde arızalar nedeniyle sağlıklı yapılamamıştır.

BAKAN’A SORULAR

Yüceer, Bakan Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Niğde’nin Ulukışla ilçesinde bir polis ile bir astsubayımızı şehit eden, bir vatandaşımızı da öldüren teröristlerin akıbeti ne olmuştur?

-Mahkeme süresince neden sadece bir teröristin ifadesi alınmıştır?

ARIZA NEDEN GİDERİLEMEDİ?

-Davanın 4 tutuklu sanığının 3 katil zanlısı SEGBİS’te neden görüntülenememiştir? SEGBİS sistemindeki arızanın giderilememe nedeni nedir? Giderilmek mi istenmemiştir?

-IŞİD militanlarının takas edildiği iddiası doğru mudur?

TAKAS TALİMATINI KİM VERDİ

-49 yurttaşımız karşılığında IŞİD militanları takasta kullanılmış mıdır? İddia doğruysa takasın gerçekleşmesi için talimatı kim vermiştir?

-İddia edildiği gibi bir takas söz konusu ise, bu takas nerede, kimlerin nezaretinde gerçekleştirilmiştir?

-Takasta kullanılan IŞİD militanları kimlerdir? Bu kişilerin suçları nelerdir?

VAATTE BULUNULDU MU?

-Rehinelerin serbest bırakılması karşılığında IŞİD’e herhangi bir vaatte bulunulmuş mudur?

-Her biri ayrı yarı gösterilmek üzere Türkiye’de cezaevlerinde terör örgütü IŞİD, El Nusra ve uzantısı tutuklu/mahkûm kaç militan bulunmaktadır? Bu kişilerin suçları nedir?

-Türkiye’deki IŞİD, El Nusra ve uzantılarına yönelik kaç operasyon yapılmıştır? Operasyonlarda ele geçirilen silahlar nelerdir? Kaç kişi gözaltına alınmış, tutuklanmıştır?