Erkekler senede 4 kadınlar 3 kez kan verebilir

Edirne'den yola çıkan Kızılay kan toplama TIR'ı, Kırklareli'nin Babaeski İlçesine gönüllülük esasına göre kan bağışı topladı.

GÜNDEM 20.01.2016 13:47:00 0
Erkekler senede 4 kadınlar 3 kez kan verebilir

Edirne Kızılay Kan Merkezi ekibi olarak Babaeski’ye geldiklerini söyleyen Dr. Vedat Arpacı, “Burada TIR’da gönüllülerden kan alıyoruz. Kan katılımı Babaeski’de gönüllülük hesabına dayandığı için bu ilk defa Edirne olarak buraya geldik. İnşallah buradan sonra da Babaeski’ye geleceğiz. Babaeski’de katılım fazla olduğunu görüyoruz. Hiç kan vermeyenler için yaş sınırı 18 ile 60 arası, kan verenler için ise 18 ile 65 yaş arası burada sağlıklı erkekler, 3 ayda bir, senede 4 defa kan verebilir. Bayanlar da 4 ayda bir olmak üzere senede 3 defa kan verebilir. Bu bakımdan insanları gönüllü vatandaşları kan vermeye davet ediyorum. Çünkü bu aralar çok büyük kan ihtiyacı var” dedi.

“ANTİBİYOTİK KULLANIMI 72 SAAT GEÇTİKTEN SONRA KAN ALINABİLİR”
Kan alırken sağlıklı insanların sağlığına zarar vermeyecek şekilde aldıklarını aktaran Dr. Vedat Arpacı, “Biz kan alırken 41 tane soruluk bir evrakımız var, onu soruyoruz. Nabzına, tansiyonuna, hemoglobin değerlerine bakıyoruz. Uygunsa kanını alıyoruz. Bu 41 sorunun içerisinde bir takım gribal enfeksiyon yada bir takım enfeksiyon durumlarında kan almıyoruz. Grip ve enfeksiyon durumu geçtikten sonra antibiyotik kullanmış olabilir, ilaç kullanabilir, bu antibiyotik kullanımı 72 saat geçtikten sonra kan alınabilir. Yani üç gün sonra kan alıyoruz. Ama enfeksiyon durumunda kan almıyoruz, enfeksiyonun geçmesi lazım. Bizim için kan, hepsi için birdir. Kan ihtiyaçtır, kan grubu önemli değil bizim için hepsi önemlidir” diye  konuştu.