Boyun fıtığına dikkat!

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahı Op. Dr. Erdoğan Ayan, Boyun Fıtığı ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 18.01.2016 14:48:00 0
Boyun fıtığına dikkat!

Boyun omurgasının 7 adet omurga kemiği ve bu kemikler arasındaki disk d ve bu yapıyı çeşitli taraflardan saran bağlar ve kaslardan oluştuğunu kaydeden Op. Dr. Erdoğan Ayan, “Özellikle disk dediğimiz omurga kemikleri arasındaki yastıklar esnek yapısından dolayı hem çeşitli yönlerde hareket edebilmemize hem de özellikle travma durumunda omurların kırılma riskine karşı koruma sağlar. Boynumuzda sadece 1. ve 2. omurlar arasında o bölgenin özel yapısından dolayı disk yoktur. Omurgamız aynı zamanda içerisinden omuriliğimizin geçtiği bir kanalı barındırır” dedi.
MUAZZAM BİR HAREKET ÜNİTESİ
İki omurga kemiği arasındaki disk ve bunları bir arada tutan bağların bir omurga segmenti olduğunu kaydeden Op. Dr. Ayan, “Her segmentten iki taraflı olarak kollarımıza ve gövdemizdeki bazı kaslara giden sinir kökleri çıkmaktadır. Omurgamız bütün bu yapısı ile muazzam bir hareket ünitesidir ve bu ünitede ortaya çıkan bazı değişiklikler bazı hastalıklara yol açabilmektedir. Genelde halk arasında yanlış olarak bunların hepsi boyun fıtığı olarak bilinse de bunların bir kısmı servikalspondiloz hastalığıdır. Bu iki hastalık arasında farklar vardır tedavileri de genellikle farklıdır” diye konuştu.
BOYUN FITIĞI
Açıklamalarının devamında Boyun Fıtığı rahatsızlığından bahseden Op. Dr. Ayan, “Boyun fıtığı basit olarak omurga kemikleri arasındaki disk dediğimiz yastıkların hastalığıdır. Zaman içinde diskler, jel kıvamındaki esnek kıkırdak yapısını kaybeder ve sertleşir. Biz buna dejenerasyon diyoruz. Bu seviyede sadece boyunda ağrıya sebep olabilirler. O bölgeden çıkan sinir köklerine ya da omuriliğin kendisine baskı yapmadıkları için genelde kol ve sırta yayılan ağrıya uyuşmaya neden olmazlar. Bunlar genellikle ilaçlarla ve fizik tedaviyle hatta bazen enjeksiyon yapılarak tedavi edilirler. Bunlarda ameliyat gerekmez. Eğer diskteki bu dejenerasyon ilerlerse kapsülünü yada kılıfını dışarıya doğru ittirerek taşmalara neden olurlar. İşte bunlara genelde fıtık başlangıcı diyoruz. Kollarda ağrı uyuşma azda olsa olabilir. Ancak bu taşmaların da tedavisi ameliyat değildir” dedi.
AMELİYAT GEREKEBİLİR
Ayan açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Eğer durum daha da ilerlerse diskin kapsülü (kılıfı) yırtılır ve dışarıya doğru kıkırdak doku çıkar. Bu seviyedeki disk hastalıkları sinir köküne ve omuriliği baskı yaparak hem kollarda ağrı, uyuşma hem de güç kaybına neden olabilir. Bu kıkırdak parçası sadece o bölgeden çıkan sinir köküne baskı yapıyorsa tek bir tarafta kolda ağrı uyuşma güçsüzlük yapar, eğer omuriliğin kendisine baskı yaparsa hem her iki kolda hem de o seviyeden geçen tüm sinirlerde sıkıntı yapabilir. Yani bel fıtıklarından farklı olarak boyun fıtıkları bazen sadece kolları değil bacakları ve diğer tüm bölümleri etkileyebilir. İdrar ve büyük tuvalet sorunlarına yol açabilir. Omurilik kanalını tamamen daraltan böyle fıtıklar hiç bir bulgu vermeseler bile özellikle travma anında risk oluştururlar. Güç kaybı bazen tamamen felç gibi olsa da bazen de hasta kolunu biraz kullandığında ortaya çıkan dermansızlık hissi ya da sakarlık şeklinde kendini belli edebilir. Boyun fıtığı sık olarak görülen, genellikle ameliyat gerektirmeyen bir hastalıktır. Hastalar bir gün normal şartlarda bir gün hastanede kalıp 1 yada 1.5 ayda normal işlerine dönerler.”
Haber / Ahmet KARDEŞ