"İsteseydim ihalesiz verirdim"

Dün, 'ihaleye fesat' karıştırdığı gerekçesi ile 22 sanıkla birlikte hakim karşısına çıkan Ali Ertem, 15 bin TL'nin altındaki alımların ihalesiz yapılma yetkisinin bulunmasına ra?

GÜNDEM 15.01.2016 19:19:00 0

Çerkezköy Belediye Eski Başkanı Ali Ertem ve aralarında birim müdürleri ile belediye meclis üyelerinin bulunduğu, 23 sanıklı ‘İhaleye fesat karıştırma’ davası Çerkezköy Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmaya, 19 sanık ile 5 avukat katılırken, müşteki sıfatı ile de MHP Eski İlçe Başkanlarından Mustafa Ordu katıldı.

MAHKEME 15.00’DA BAŞLADI
Saat 15.00’daki mahkemede hakim karşısına çıkan sanıklar, Çerkezköy’deki spor kulüplerine kaynak sağlamak amacıyla Encümen Kararı bulunan ihalelerle verilen belediyeye ait işletmelerle ilgili açılan dava kapsamında ifade vermeye başladı. Hakim Fatih Özyurt, duruşmada sanıklardan dönemin Belediye Başkanı Ali Ertem’den başlayarak dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Habip Bilgin, Beldiye Meclis Üyeleri Abdulgani Yüce, Arif Seçgin, Asuman Azak, Aynur Düzgünel, Bayram Keleş, Yaşar Keleşoğlu, Fikret Akın, Kenan Demir, Abdulgani Yüce, Ziya Yılmaz, Selda Yeşil, Çerkezköy Belediyesi Mali İşler Müdürü Mustafa Gümüş, Sağlık İşleri Müdürü Ali Çolak, Yazı İşleri Müdürü Esengül Güven, Belediye Veteriner Hekimi Şevket Halimoğlu, Çerkezköy Belediyespor Yönetim Kurulu Üyeleri M. Salih Yılmaz, Akın Yılmaz, Hüseyin Tokuç’u dinledi. Duruşmada Sanık Akın Yılmaz’ın vekli Av. Ercan Üçel, Sanık Abdulgani Yüce’nin vekili Av. Didem Boz, Sanık Ali Ertem’in vekili Av. Osman Balcı, Sanık Hüseyin Tokuç’un vekili Av. Ziya Osmanoğlu, Sanık M. Salih Yılmaz’ın vekili Av. Erkan Koru ile Sanık M. Salih Yüzbaşı’nın vekili Abdullah Kabakulak da hazır bulundu.
HER İHALE İÇİN AYRI AYRI ENCÜMEN KARARI ALINDI
Mahkeme de verdiği ifadede ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasını kabul etmeyen Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, ifadesinde suçlamaları reddederek”2004’te Belediye Başkanı olduktan sonra zaten var olan Belediyespor Kulübü’nün başkanlığına seçildim. Bu görevimi 2009 yılında kulüp profesyonel lige (3. Lige) çıkınca belediye başkanının profesyonel kulüp başkanı olamayacağına ilişkin kanun kapsamında bıraktım. İddianamede belirtilen 18 ihale ile ilgili ‘Encümen kararı yoktur’ ifadesi kesinlikle yanlıştır. 18 ihalenin her biri için ayrı ayrı encümen kararı alınmıştır. İhaleleri yapmaktaki tek amacım spor kulüplerine gelir sağlamaktır” dedi.
İHALE YAPMA ZORUNLULUĞU OLMAYAN İŞTE İHALE YAPTIK
Yapılan ihalelerin 15 bin TL’nin altında ihale olduğunu, Belediye Kanunu’na göre ‘Doğrudan temin, pazarlık usulü’ ile bu işletmelerin kiraya verilebileceğini ancak kendilerinin şeffaflık adına ihale yaptıklarını belirten Ali Ertem, “Yasaya göre yapılan ihalelerde, fesat karıştırılmaya ilişkin hiçbir aykırılık bulunmamaktadır. 2004-2009 yılları arasında belediyemizde rutin denetimler yapıldı. Hiçbir şekilde hiçbir ihalede kamuyu zarara uğratma gibi bir unsura rastlanılmadı. Bahse konu ihalelerle ilgili soruşturma izni istendi. Bakanlık soruşturma izni vermedi. Sonrasında savcılık devreye sokuldu. Bu kez de Danıştay reddetti. Sonunda İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından düzenlenen raporda ihaleye fesat söz konusu değildir denildi. Türkiye’de yüzlerce Belediyespor kulübü var. Hepsi de belediyeler tarafından destekleniyor. Bizim o dönem spor kulüplerine maddi yardım yapma imkanımız yoktu. Sadece 150 genç Belediyespor’da vardı. Bunun dışında da yüzlerce gencin spor yaptığı dönemde spor kulüplerimizin giderlerini karşılama amacıyla kendilerine bir gelir kaynağı sağlamak istedik. Mecbur olmadığımız halde ihale yaptık. İhalesiz de verebilirdik. Dolayısıyla hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
SANIK OLARAK BURADA BULUNMAK ONUR KIRICI
Sanıklardan Psikolog Aynur Düzgünel de “Çocukları suçtan uzak tutmak, spora teşvik etmek amacıyla yaptığımız bu işler nedeniyle bugün burada sanık sıfatıyla bulunuyor olmak, bizlerin onurunu kırmaktadır. Biz kesinlikle kanuna ayrı ya da kamuyu zarara uğratıcı bir işlem yapmadık” dedi. Diğer sanıklar da üzerlerine atılan iddianın gerçek olmadığını ve beraatlerini talep ettiklerini kaydetti. Sanıkların tek tek ifadelerini alan Hakim Fatih Özyurt, sanık avukatlarını da dinledi.
KİRA BEDELLERİ MEVZUATA UYGUN OLARAK BELİRLENDİ
Sanık Hüseyin Tokuç’un Avukatı Ziya Osmanoğlu, bahse konu ihalelerin şartnamelerini hazırlayan Esengül Güven’e kira bedellerinin nasıl tespit edildiğini sordu. Konuyla ilgili konuşan Esengül Güven, “İhaleye çıkan taşınmazların kira bedelleri yasal mevzuat doğrultusunda encümen tarafından tespit edildi. Müfettiş raporundan sonra ticaret odası ve emlakçılar derneğinden kira bedellerinin günün koşullarına uygunluğu yönünde karar alındı” dedi.
BELEDİYE KENDİ BÜNYESİNDEKİ DERNEKLERE İHALE VEREMEZ
Hakim Fatih Özyurt son olarak duruşmaya müşteki olarak katılan Mustafa Ordu’yu dinledi. O günkü şartlara göre ihalelerin yanlış ve yasalara aykırı bir şekilde yapıldığını iddia eden Mustafa Ordu, “Biz önce adalete güveniyoruz. Belediyespor Kulübü Belediye’nin bir derneğidir. Yasaya göre belediye kendi bünyesindeki derneklere ihale veremez. Herkes yasalara uymak zorundadır” dedi. Hakim Fatih Özyurt, ayrıca duruşmaya ‘Müşteki’ sıfatı ile katılan Mustafa Ordu’nun müşteki olmadığını belirtirken, ‘Kamu davaları’nda müşteki olmayacağını, bu nedenle ‘İhbarcı’ olduğunu zabıtlara geçirdi.
3 SAATTEN FAZLA SÜRDÜ
Davaya katılan tüm sanıkları, avukatlarını ve ihbar eden Mustafa Ordu’yu dinleyen Hakim Fatih Özyurt, bir sonraki celsede mahkemeye katılmayan sanıkların ve tanıkların dinleneceğini, bir sonraki davanın ise 25 Mart Cuma günü saat 14.00’da görüleceğini belirterek mahkemeyi sonlandırdı. Sat 15.00’da başlayan mahkeme saat 18.10’da sona erdi.