Organları başka bedenlerde yaşayacak!

Çerkezköy'de geçirdiği beyin kanaması sonrası Özel İrmet Hastanesi'ne kaldırılan fakat yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesini

GÜNDEM 14.01.2016 14:37:00 0
Organları başka bedenlerde yaşayacak!

Çerkezköy’de geçtiğimiz günlerde beyin kanaması geçiren 69 yaşındaki hasta, yakınları tarafından hemen Özel İrmet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan hastaya doktorlar tarafından ‘beyin ölümü’ tanısı konuldu. Çerkezköy Özel İrmet Hastanesi Anestezioloji ve Reanimasyon Bölümü Uzmanları Uzm. Dr. Yasin Esen ve Uzm. Dr. Dilek Köse, hastanın ailesi ile görüşerek merhumun bazı organlarının başka hastaların hayatlarını kurtarabileceğini belirtti. Yapılan görüşmenin ardından merhumun ailesinin izni de alınarak alınan karaciğer, böbrek ve korneaları başka hastaların şifa bulmaları amacıyla ilgili hastanelere gönderildi.

HEMEN İSTANBUL BÖLGE ORGAN KOORDİNASYON MERKEZİ’YLE İRTİBATA GEÇTİK
Hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından merhumun yakınlarıyla görüştüklerini söyleyen Çerkezköy Özel İrmet Hastanesi Anestezioloji ve Reanimasyon Bölümü Uzmanları Uzm. Dr. Yasin Esen ve Uzm. Dr. Dilek Köse, “Hem onların acılarını bir nebze de olsa azaltmak, hem de başka hastaların sağlığına kavuşmalarını sağlamak için aileyi organ bağışı konusunda bilgilendirdik. Yapılan görüşmelerin ardından aile organ naklini kabul etti ve hemen İstanbul Bölge Organ Koordinasyon Merkezi’yle irtibata geçtik. Merkez’in bizden istediği test ve tahlil sonuçlarını kendilerine gönderdik. Akabinde hastanın bir böbreği, karaciğeri ve kornealarının organ nakli için uygun olduğu belirlendi” dedi.

ORGANLAR İLGİLİ HASTANELERE NAKLEDİLDİ
İstanbul’dan gelen Bölge Organ Koordinasyon Merkezi ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlar ile merhumun organlarının başarılı bir şekilde alındığını kaydeden İrmet Hastanesi Anestezioloji ve Reanimasyon Bölümü Uzmanları Uzm. Dr. Yasin Esen ve Uzm. Dr. Dilek Köse, “Merhumun karaciğeri Taksim Florance Nightingale Hastanesi’ne, böbreği Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, korneaları da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne nakledildi” ifadelerini kullandı.
DİYANET ORGAN BAĞIŞI’NIN CAİZ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR
Organ bağışı konusunda bilgi veren İrmet Hastanesi doktorları, “Organ nakli için önce hastaya ‘Beyin Ölümü’ tanısının konulması lazım. Beyin ölümü tanısı ancak geriye dönüşümsüz beyin hasarı olan yani kurtarılamayacak olan hastalara konulabilir. Fakat organ bağışı için bu da yeterli değil. Hastanın ailesinden izin alınması şart. Kimi aileler organ nakli ile az da olsa teselli olabiliyorken, kimi aileler ise acılarının daha da artacağı gerekçesi ile organ bağışına yanaşmıyor. Kimi ailelerin de organ bağışı konusunda dini kaygıları var. Oysa ki Diyanet İşleri Başkanlığı, organ bağışının caiz olduğunu belirtiyor. Yani ailelerin bu konuda dini kaygı duymalarına gerek yok” diye konuştu.

BEYİN ÖLÜMÜNDEN SONRA ORGANLARDA ÖLMEYE BAŞLIYOR

Organ nakli konusunda insanların bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken doktorlar, “Bu sayede öldükten sonra başka hayatlar kurtarabilirsiniz. Sağlık çalışanlarının da bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Sağlık çalışanlarının hangi hastalara beyin ölümü tanısı konulabileceğini ön görebilmesi gerekiyor. Çünkü hastanın beyin ölümü gerçekleştikten bir süre sonra organlar da ölmeye başlar” dedi. Haber / Ahmet KARDEŞ