Yüceer göçmen trajedisini TBMM'ye taşıdı

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Türkiye'yi geçiş yolu olarak kullanan kaçak göçmenler sorununu Meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 7.01.2016 15:13:00 0
Yüceer göçmen trajedisini TBMM

Yüceer, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine yasa dışı yollarla geçmeye çalışarak canlarını tehlikeye atan kaçak göçmenler konusunda Türkiye’nin ciddi önlem almasını istedi.

 

 

 

UMUDA YOLCULUK

TBMM Başkanlığına kaçak göçmenlerle ilgili Meclis Araştırma Önergesi sunan Yüceer, merdiven altı üretilen can yelekleri, bot ve küçük teknelerle umut yolculuğuna çıkan büyük bir çoğunluğu çocuklardan oluşan kaçak göçmen ölümlerinin vicdanları sızlattığını belirtti. Yasal düzenlemelere rağmen bu trajedinin önüne geçilemediğini kaydeden Yüceer, “Ülkemiz tarafından BM protokolü imzalanarak ve ceza kanununda caydırıcı olduğu düşünülen cezalar öngörülerek insan kaçakçılığının suç olduğu kabul edilmiş olsa da, pratikte ceza kanununun ilgili hükmü etkin bir şekilde kullanmadığı için göçmen kaçakçılığının önüne geçilememekte ve bu nedenle her yıl önlenebilir pek çok ölümlü olay meydana gelmektedir” dedi.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI ARTARAK DEVAM EDİYOR

Türkiye sınırlarında göçmen kaçakçılığının artarak devam ettiğini söyleyen Yüceer, şöyle devam etti:“Aylan bebek” olayında olduğu gibi kamuoyu duyarlılığı yükseldiğinde önlemler alınmakta, ancak daha sonra uygulama tekrar gevşemekte, örgütlü şebekelerce maddi yarar elde etmek amacıyla göçmenlerin Türkiye’ye yasal olmayan yollardan sokulmalarına ve Türkiye'den yasal olmayan yollardan başka ülkelere götürülmelerine göz yumulmaktadır.

MİLYAR DOLARLIK KAZANÇ

“Uluslararası Organize Suça Karşı Küresel İnisiyatif Grubu” raporunda kaçak göçün yüzde 80’inin insan kaçakçıları tarafından organize edildiği, bu yolla milyar dolarlara ulaşan maddi çıkar sağlandığı ve bu çıkarın elde edilebilmesi için insan hayatlarının hiçe sayıldığı uyarısının yapıldığını hatırlatan Yüceer, Akdeniz ve Ege üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybeden göçmenlerin sayısının tablonun vahametini ortaya koyduğunu bildirdi.

30 BİNDEN FAZLA İNSAN ÖLDÜ

2015 yılı içinde büyük çoğunluğu deniz yoluyla olmak üzere Avrupa’ya ulaşan göçmenlerin sayısının bir milyonun üzerinde olduğuna ilişkin rapor yayınlandığına işaret eden Yüceer, göçmenlerin yaklaşık 800 bininin Ege Denizi üzerinden Türkiye’den Yunanistan'a oradan da Avrupa’nın çeşitli ülkelerine geçtiklerini kaydetti. 1993-2015 yılları arasında Akdeniz'de hayatını kaybeden göçmenlerin sayısının 30 binden fazla olduğunu belirten Yüceer, büyük bir insani trajediye neden olan göçmen kaçakçılığının önlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.