Yüceer Cumhurbaşkanı'na hakaretten tutuklanan inşaat işçisini ziyaret etti

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan 17 yaşındaki inşaat işçisi çocuğu cezaevinde ziyaret etti.

GÜNDEM 4.01.2016 17:09:00 0
Yüceer Cumhurbaşkanı

Tekirdağ 1 No’lu T Tipi cezaevinde tutuklu çocukla bir araya gelen Yüceer, inşaatlarda günü birlik çalışan çocuğun dramıyla karşılaştığını belirtti. CHP Kadın-Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu Başkanı Yüceer, Doğu’dan gelen 9 çocuklu bir ailenin üyesi olan çocuğun öğrenim görmesi gerekirken son 4 yıldır ekmek parası için çalışmak ve kardeşlerine bakmak zorunda kaldığını kaydetti.

ÇOCUĞUN TUTUKLANMASI EN SON TEDBİR OLMALI

CHP’li Yüceer, çocuğun 155 Polis İmdat hattını aradığı öne sürülen bir kişinin “ihbarıyla” evinde gözaltına alındığını, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım nedeniyle tutuklanarak, cezaevine konulduğunu bildirdi. 17 yaşındaki bir çocuğun evinden koparılıp demir parmaklıklar arkasına gönderilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Yüceer, “Türkiye’nin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelere göre çocuğun tutuklanmasının başvurulması gereken en son tedbir olması gerekiyor. Ancak tam tersi yapılıyor. Ülkemizdeçocuk cezaevlerinde yaşanan cinsel istismar, kötü muamele ve şiddet ortadayken, çocuk tutukluluğuna çok sık başvuruluyor” dedi.

ÇOCUK TUTUKLULUĞUNA SON VERİLSİN

Adalet Bakanlığı verilerine göre cezaevlerinde iki bin 374 tutuklu çocuk bulunduğunu kaydeden Yüceer, çocukların kapalı ortamda tutulmasının ne çocuğa ne de topluma bir yararı olmayacağının altını çizdi. CHP’li Yüceer, “Hepimiz biliyoruz ki çocuğun kişiliği, sosyal ve kültürel gelişimi açısından, hapishaneler son derece zararlı mekanlar. Çocuk ve cezaevi kavramının yan yana gelmesi bile vicdanları kanatıyor” dedi. Yüceer, cezaevlerinin çocukların suça sürüklenmesinin önüne geçmediğini, çocuk tutukluluğuna bir an önce son verilmesi gerektiğini belirtti.

YARGI CUMHURBAŞKANI’NIN SOPASI OLAMAZ

Konuyla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi de veren Yüceer, son yıllarda birçok kişinin, sosyal medyada paylaştığı mesajlar yüzünden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret iddiasıyla soruşturma ve davalarla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Yüceer, “Cumhur ile bu kadar kavga eden, bu kadar yaralayıcı üslup ile hareket eden birbaşka Cumhurbaşkanını Türkiye görmedi. Kendi vatandaşıyla bu kadar kavgalı, davalık olan başka hiçbir Cumhurbaşkanı yok. 1.5 yıl içinde 1300’den fazla kişi hakkında soruşturma açılması için Adalet Bakanlığı'ndan izin istenmiş. Bu da gösteriyor ki ne yazık ki Cumhurbaşkanı, yargıyı sopa gibi kullanıyor; her ağzını açana dava açıyor. Gazetecileri, şehit yakınlarını, geçtik şimdi çocuk bile olsa en küçük muhalif sese dahi tahammülü yok. Bunun adı insanları korkutmak, yıldırmak, sindirmektir” dedi. Cumhurbaşkanı’nın tutum, açıklama ve davranışlarının, hakaret suçlarında artış yaşanmasında etkili olduğu iddialarını da dile getiren Yüceer, Adalet Bakanı Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

BAKANA SORULAR

-Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla kaç kişi hakkında kovuşturma izni verilmiştir?

-Kaç kişiye dava açılmıştır? Sonuçları ne olmuştur?

-Dava açılan kişilerin kaçı tutuklanmıştır? Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle halen tutuklu bulunan kişi sayısı kaçtır?

-Dava açılan yurttaşlarımızın kaçı 18 yaşından küçüktür?

-Açılan davaların kaçı sosyal medya üzerinden ’hakaret’ içerdiği iddiasıyla açılmıştır? Bu kişilerin eğitim durumu ve mesleklerine göre dağılımı nedir?

-Hangi cumhurbaşkanı döneminde kaç kişi hakkında hakaretten dolayı dava açılmıştır? Bu davalardan ceza alan var mıdır?

-Hakaret suçlarında özellikle çocukların tutuklu yargılanmasını önlemek için herhangi bir çalışma yürütüyor musunuz?

-Cumhurbaşkanına hakaret suçlarının kaçı vatandaş ihbarıyla, kaçı Cumhurbaşkanının şikayeti üzerine kaçı da kolluk kuvvetlerinin ve adli makamların tespitiyle başlatılmıştır?

-Cumhurbaşkanına hakaret suçunun son dönemde bu kadar çok artmasının nedenleri incelenmiş midir?