EDİRNE'NİN İLÇELERİ

HAVSA -6 Havsa'nın Köyleri ABALAR KÖYÜ : Havsa'ya 8 km uzaklıkta yer alan köyün 93 harbi sonrası Bulgaristan'dan göç eden muhacirlerce kurulduğu bilinmektedir. Daha evvel adı "Aba" olarak anılı

KÜLTÜR SANAT 31.12.2015 14:01:00 0
EDİRNE

ARPAÇ KÖYÜ : İlçenin 18 km kuzeyinde yer alan köyün ismi Osmanlı dönemine değin uzanmaktadır. Tekirdağ’dan Balkanlara giden kervan yolu buradan geçer, kervancılar hayvanlarını bu civarda doyurur ve köyün yakınlarındaki çayda ( Süloğlu deresi ) sularlarmış. Bu sebeple önceleri Arpa-Çay olan adı değişerek bugünkü halini almıştır. Çok eski bir köy olan yerleşim bugünkü demografik yapısını cumhuriyet sonrası mübadelelerle buraya yerleştirilen Yugoslavya ve Romanya’dan göçmenlerin iskanı ile tamamlamıştır. Ekonomisi tarım ve hayvancılık ağırlıklıdır.

 

 

AZATLI KÖYÜ : Osmanlı döneminde bir Rum-Gagauz topluluğun yaşadığı köy olan köyün eski adı Azaplı olarak rivayet edilmektedir. Bilinmeyen bir sebepten cezalandırılmış ve bu isimle anılmış köyün affa uğraması ile adı azad etmek kökünden Azatlı olarak günümüze gelmiştir. 1924 yılı büyük mübadelesi ile Drama,Razgrad,Haskova,Kırcaali muhacirleri köyde Rum’larca terk edilmiş evlere iskan edilmiştir. Ekonomisi Tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

BAKIŞLAR KÖYÜ : İlçeyi Uzunköprü’ye bağlayan asfaltın kıyısında, ilçenin  eiçenin tarihi köylerinden olup Havsa’nın 13 km güneyinde yer alır. 93 Harbi sonrası göç eden Bulgaristan muhacirleri bu yöredeki Hayriye adında zengin bir hanıma ait çiflik arazisinde iskana tabi tutulmuştur. Hayriye hanımın bu araziyi bağışlaması sonucu Bağışlar diye anılan köyün adı Bakışlar haline gelmiştir.  Adını topraklarında bolca yetiştiği tahmin edilen bostanları sebebiyle aldığı düşünülen köy ilçenin 16 km doğusunda kurulmuştur.

 

 

 

Köyün yakınlarında yer alan mezarlık kalıntıları ve arkeolojik buluntular civarda farklı yerleşimlerin de olduğu yahut köyün zaman içinde taşınmış olabileceğini işaret eder. İlki 93 harbi ( 1878-79 ) haribi döneminde olmak üzere 1951 ylına kadar değişik dönemlerde Bulgaristan ve Romanya Köstence’den gelen göçmenler iskan edilmiştir.Güçlü bir ekonomiye sahip olan köyde tarım ve hayvancılık ileri düzeydedir.

ÇUKURKÖY : Uzunköprü yolu üzerinde yer alan köylerden bir diğeri Çukurköy’dür ve ilçenin 11 km güneyinde yer alır. 93 Harbi sonrası Rus zulmünden kaçan Bulgaristan muhacirlerinin bir kısmı bu köye iskan ettirilmiştir. Su taşkınlarına maruz kalması sebebiyle Çukurköy adını almıştır.Verimli topraklara sahip bir köy olup Tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.

HABİLLER KÖYÜ : İlçenin kuzeyinde yer alan ve Balkan Savaşları dönemine kadar Bulgar yerleşimcilerin oturduğu köy, savaş sonrası boşaltılmıştır. İlk olarak aynı senelerde Bulgaristan’dan gelen Türk nüfus köye yerleştirilmiş, cumhuriyet dönemlerinin çeşitli mübadeleleri ile Yunanistan,Bulgaristan ve Romanya’dan mübadiller bu köyün şimdiki nüfus yapısını oluşturmuştur. Köyün yakınlarındaki eski mezarlıkta yer alan iki menhir taşına halkın Habil ve Kabil adını verdikleri, dolayısıyla adını bu taşlardan Habil’e ait olandan türettiği düşünülmektedir.Tarihi bir köy olan habiller’in de ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 

 

 

HASKÖY : İlçenin tarihi köylerinden olup ilçeye uzaklığı  12 km’dir ve ilçenin  kuzeyinde yer almaktadır. Köyün civarında çok eskilere uzandığı düşünülen antik dönem buluntularının çok az bir kısmı araştırılabilmiş ve şehir müzesinde sergilenmektedir. Yeni yapılacak araştırmalar çok daha zengin buluntular vereceği yönünde ipuçları vermektedir. Osmanlı’nın Balkanlar’a akınlarında yararlılık gösterdiği bilinen bu yerleşim Osmanlı Paşalarından Mahmut Paşa’ya has olarak verilmiştir. İsmini buradan almaktadır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde zengin bir ticari ve iktisadi gelimeye ulaştığı yönünde bilgiler yer almaktadır. Ahmet Badi efendinin “Riyaz-ı Belde-İ Edirne” isimli eserinde de bu bilgiler güçlü anlatımlarla desteklenmektedir. Osmanlı dönemi eserlerinin izlerini sürmek bugün bile mümkündür. 93 Harbi ve Balkan savaşları sırasında büyük tahribat yaşayan köy neredeyse terk edilmişken, cumhuriyet sonrası mübadeleler ile Yunanistan,Bulgaristan,Yugoslavya ve Romanya’dan mübadillerce yeniden imar edilmiştir. Balkan Savaşları sırasında şehit düşenlerin hatırasını yaşatan bir şehitliğe ev sahipliği yapmaktadır.verimli toğraklara sahip olan köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 

 

 

KABAAĞAÇ KÖYÜ : İlçenin yaklaşık 10 km doğusunda yer alan köy bir dere tarafından derinleştirilmiş bir vadinin iki yakasında yer alır. Bu dere etrafında yetişen ağaçlardan adını aldığı rivayet edilen Kabaağaç köyü 93 harbi sonrası Bulgaristan’dan göçe zorlanan muhacirlerce kurulmuştur. Köyde tarım ve hayvancılık ileri düzeyde yapılmaktadır.

KÖSEÖMER KÖYÜ : İlçenin 8 km doğu yönünde yer alır. 1910 yılında Yugoslavya’dan gelen Boşnak muhacirler köyün il kuruluşuna vesile olurlar. Cumhuriyet dönemlerinden itibaren Yunanistan ve Bulgaristan’dan mübadelelerle bugüne değin uzanan nüfus çeşitlenmesi tamamlanmış olur.tarım ve hayvancılık köyün vaz geçilmez ekonomisini sağlamaktadır.

KULUBALIK KÖYÜ : Köy Uzunköprü yoluna yakın bir mesafede, Havsa’ya 9 km uzaklıkta yer almaktadır. İlk olarak 93 Harbi sonrası Bulgaristan’dan gelen muhacirler, o zamanlar Sultaniye adı verilen yöredeki çiflik arazisine iskan edilirler. Daha sonraki dönemlerde Yunanistan ve Bulgaristan’dan başka muhacirlerce iskana tabi tutulan bu bölgede bugünkü köy şekillenmeye başlar. O dönemlerde gelen muhacirler derme çatma kulübelerde-barakalarda yaşadığı için adını “kulübe” kelimesinin değişikliğe uğramasıyla bugüne değin taşımıştır.Ekonomisi güçlü köylerdendir.

 

 

 

KUZUCU KÖYÜ : Uzunköprü yolu üzerinde ve ilçenin 5 km güneyinde kurulmuştur. 93 harbi sonrası bu civarda yer alan Selimiye çifliği arazisine yerleştirilen 93 Harbi Bulgaristan’dan gelen muhacirlerce kurulmuştur. Hayvancılığı iyi bilen halkın yetiştirdiği besili kuzuları sebebi ile bu ismi almıştır.tarım ve Hayvancılık üretimi bu köyde çok gelişmiştir ve ekonomiside bunlara dayanmaktadır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN