EDİRNE'NİN İLÇELERİ

HAVSA Havsa Milattan önce 3000 yılında "NİKİ" adı ile Romalılar tarafından kurulmuştur. Uzun yıllar Roma Orduları'nın dinlenme yeri olarak kullanılan NİKİ, Roma İmparatorluğu ikiye ay

KÜLTÜR SANAT 25.12.2015 15:34:00 0
EDİRNE

1356 yılında Rumeli’ye geçen Türkler, 1361 yılında NİKİ’yi zaptederek buraya “HOSA” adını vermişlerdir. Edirne Osmanlı Devleti’nin hükümet merkezi olduktan sonra Hosa’da bulunan Rumlar, Padişah I. Murat’ın ikâmet serbestisi ve din serbestisi ile ilgili fermanlarına aldırmadan burayı terkederek, İstanbul ve Selanik taraflarına göç etmişler.Rumlardan boşalan kasaba ve köylere Anadolu’dan seçme aileler getirtilerek yerleştirilmiş ve özellikle her mahalleye bir bilgin veya ermiş kimsenin düşmesine dikkat edilmiştir. Bunlar kendi servetinin ve bilgisinin nispetinde mahallesine faydalı olmaya çalışmışlar. Bulundukları mahallelere kendi isimleri verilmiştir.

HAVSA İSMİNİ ALIŞI

Edirne’nin başkent olduğu yıllardan 1453 yılına kadar Havsa, saray ileri gelenlerinin av, mesire ve eğlence merkezi imiş. Baştan başa ormanla kaplı Havsa kırlarında her çeşit av hayvanı bol olduğundan saray ileri gelenleri yüzlerce kişilik sürek avları tertip ederlermiş. Sürek avları sonunda şölenler tertip edilir, sünnet ve evlenme düğünleri yapılırmış.

 

 

Şölenlere vezirler, şehzadeler ve saray ileri gelenleri katılırmış.Padişah II. Beyazıt’ın hanımlarından Hafiza Sultan, Şehzade Yavuz’u Amasya’da büyütüp, Yavuz Trabzon Valisi olduktan sonra Edirne’ye gelmiş. Kendisine Havsa ve civarı çiftlik olarak verilmiş. Bundan ötürü kasabaya bir müddet Hafse denmişse de daha sonra bu telaffuz zorluğundan “HOSA” ile “Hafse” arasında bir düzenleme yapılarak bugünkü HAVSA ismi doğmuştur. 1940 yılında Belediye olan Havsa, Türkiye’nin batıya açılan yolu üzerinde günden güne gelişen şirin bir ilçedir.

ROMA İMPARATORLIĞI İKİYE AYRILDIKTAN SONRA BİZANSLILARIN ELİNE GEÇTİ

Havsa, Edirne'nin kuzey yarısında ve Lalapaşa yaylası üzerindedir. Doğuda Kırklareli, batıda Edirne merkez ilçesi, kuzeyde Süloğlu ve güneyde Uzunköprü ilçeleriyle komşudur.İlçede dağ yoktur; kuzey-güney doğrultusunda sıralanan tepeler vardır. Bu az yükseltili yayvan tepelerin en yükseği, Doğruk Tepe'dir. Vadilerin derinliği azdır. Bu vadilerden birinin geniş tabanı Osmanlı Ovası adıyla anılır. Başlıca akarsuları Oğulpaşa, Necatiye, Kuleli dereleriyle, Darıdere ve Aşırıdere'dir. Bunlar Ergene ırmağının kollarıdır. İlçede doğal göl yoktur. Ancak yapay gölet bulunmaktadır. Havsa ilçesi Antik Romalılar tarafından kurulmuştur. Havsa, Roma İmparatorluğu ikiye ayrıldıktan sonra Bizanslılar'ın elinde kalmıştır. 1356 yılında Rumeli'ye geçen Türkler burayı I. Murat vasıtasıyla Türk topraklarına katmışlar ve ilçeye "Hosa" adını vermişlerdir. Edirne, Osmanlı Devletinin hükümet merkezi olduktan sonra Hosa'da bulunan Rumlar, Padişah I. Murat'ın ikamet ve din serbestisi ile ilgili fermanlarına aldırmadan burayı terk ederek İstanbul ve Selanik taraflarına göç etmişlerdir. Fetihten sonra Anadolu'dan getirilen göçmenlerle kasabanın Türkleştirilmesi sağlanmış, Sokollu Mehmet Paşa'nın buraya önem vermesiyle de Türklük gelişmiştir.

 

 

 

Bugün Hacı İsa, Hacı Gazi ve Helvacı Baba mahalleleri o dönemde getirilen göçmen ailelerin isimlerini taşımaktadır.

HAVSA’DA BİR ÇOK TARİHİ ESER BULUNMAKTADIR

Tarihi eserler 1577 yılında Sokollu Mehmet Paşa tarafından oğlu Kazım Paşa adına Mimar Sinan'a yaptırılan Sokollu Camii, Fukaraya Bektaşilerinden olduğu söylenen Kurt Bey Anıtı, sadece kemeri kalan kervansaray, harap vaziyetteki Sokollu Hamamı ve bugün de kullanılmakta olup bütün tesisleri Mimar Sinan tarafından yapılan çeşmedir. Tarihi eserlerden Hafsa Hatun ve Abdülselam Camii'nden hiçbir iz kalmamıştır. Padişah II. Beyazıt'ın hanımlarından Hafize Sultan ilçeye yerleştikten sonra ilçeye bir müddet "Hafse" denilmiş, daha sonra bu iki isim karışımından "Havsa" ismi doğmuştur.İlçe il merkezine 27 km uzaklıktadır. Kuzey ve batısında Edirne ili, güneyinde Uzunköprü ve Pehlivanköy ilçeleri, doğusunda ise Kırklareli ili ve Babaeski ilçeleri bulunmaktadır. Yüzölçümü 454 kilometrekare olup, rakımı 31 metre arasında değişmektedir. Arazi genellikle ova olup jeolojik devirlere ait kütle oluşumlarından meydana geldiğinden genç bir yaşa sahiptir. Dağ, yayla, ırmak ve ormanın bulunmadığı arazi hemen hemen tarım arazisinden müteşekkildir. İlçede yıl boyunca karasal bir iklim hüküm sürmektedir.

 

 

 

2014 ADRESE DAYALI SAYIMA GÖRE HAVSA NÜFUSU TOPLAM 19976 KİŞİDİR

Türkiye genelinde 2014 yılındaki adrese dayalı   dayalı olarak nüfus sayımı sorgulamasına göre ilçenin toplam  nüfusu  19976’dır. Şehirde yaşayanların ilçe nüfusuna oranı %33'den %39'a yükselirken köylerde yaşayanların oranıda %67'den %61'e düşmüştür. Yapılan tespitlerde ilçe merkezinde kadın nüfusunun erkek nüfusundan fazla, köylerinde ise erkek nüfusunun kadın nüfusundan fazla olduğu tespit edilmiştir. Buna göre kadın nüfusunun ilçe nüfusuna oranı %50,2 erkek nüfusunun oranı da %49,8 olarak tespit edilmiştir.5 mahallesi ve 22 köyü bulunan Havsa, Edirne iline bağlı bir bucak iken 1954 yılında 6.324 Sayılı Kanunla ilçe olmuştur. İlçe merkezi ve köylerinde toplu yerleşim düzeni hakim olup, mezra ve kom bulunmamaktadır. Devlet otoritesi ve yasalara saygılı olan halk sorunlarını Hukuk düzeni içerisinde çözme yoluna gitmektedir. Merkez ilçe belediyesi dışında belde belediye teşkilatı bulunmamaktadır. Belediye sınırları içerisinde, Hacı isa, Hacı Gazi, Varoş, Yenimahalle ve Cumhuriyet mahalleleri olmak üzere 5 mahalle bulunmaktadır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN