EDİRNE'NİN İLÇELERİ

İpsala'nın Köyleri-2 (Karaağaç-Korucu-Koyuntepe-Kumdere-Küçükdoğanca-Pazardere-Paşaköy) Karaağaç İpsala ilçesine bağlı tarihi köylerdendir.Karaağaç Köyü İbriktepe - Edirne yolu

GÜNDEM 23.12.2015 17:20:00 0
EDİRNE

Doğusunda Altınyazı köyü, Batısında Tevfikiye köyü, Kuzeyinde Balabanköy, Güneyinde İbriktepe Beldesi bulunmaktadır. Köyün peyniri meşhurdur. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köy, son nüfus sayıma göre toplam 281 kişidir. Yöre halkının geçimi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yetiştirilen tarım ürünlerinin başında çeltik gelmektedir, ayrıca şeker pancarı, domates, ayçiçeği, buğday, susam karpuz, kavun, mısır, süpürge, kabak üretimi de yapılmaktadır. Halkı genellikle çiftçilikle uğraşan köyde, çalılık arizi devlet tarafından köylüye tahsil edilerek ceviz yetiştiriciliğine başlamıştır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Köyde 1 Tarımsal Amaçlı Kalkınma Kooperatifi, 1 cami ve 1 Sağlık evi bulunmaktadır. İlköğretim eğitimi, taşımalı sistemle İbriktepe Beldesi ve Sultanköy'de yapılmaktadır. 1 yarı kapalı düğün salonu bulunmaktadır.

 

Korucu

İpsala ilçesine bağlı Türkmen boylarından gelen ler tarafından kurulmuş bir köydür. Korucu çiftliğinden günümüze korucu köy olarak gelmiştir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri.Edirne iline 130 km, İpsala ilçesine 16 km uzaklıktadır. Roman ve gacal (türkmen) .Romanlar diğer romanlar gibi değildir. Hırsızlık yapmazlar.Kavga çok yaparlar. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ayrıca hasır da dokunur. Köyde ilköğretim okulu vardır ama öğrenci yetersizliği ile kapanıp taşımalı eğitim yapılır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yok.Sağlık evi vardır işlev halinde değildir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

Koyuntepe

İpsala ilçesine bağlı bir köydür. Koyuntepe Köyünün kuruluş tarihi 120 yılı aşkındır. Eski ismi Oratepe’dir. Tepenin tarihi özelliği vardır. Bu nedenle 1999 yılında tepenin bir kısmı sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Hisar dağıyla karşı karşıyadır. Köyün yemekleri kuru fasulye,ördek akıtması,pirinç pilavı,satır et,sazan,turna balığı,un çorbası,domates bulamacı meşhurdur. sabah kahvaltılarında katık(pomakça kurtmaç) tarhana çorbası,somun ekmek,nohutlu ekmek,boreni, köyümüzde doğa turları düzenlenmektedir  ve tracking yapılır. Edirne iline 146 km, İpsala ilçesine 26 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve Hayvancılık ile devam etmektedir.son yıllarda yeni karpuzlu koyuntepe arası yapılan P1 sulama kanalından  sonra sulu tarıma geçilmiş olup çeltik ekimi yapılmaktadır.telmata ve sığırca mevkiilerinde 35000 dekar çeltik ekimi yapılmaktadır.Köyde işyerleride mevcutur. 3 bakkal 6 kahvehane 2 berber 2 et lokantası 1 balık lokantası ayrıca göl kenarında 1 balıkçı restaurantı bulunmaktadır. köyüde 4 adet toplu taşıma aracı bulunmaktadır. Köyüde 1 adet düğünlerde çalan piyanist halk ozanıda bulunmaktadır. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi mevcut. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Aile Sağlığı Hekimliği vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon adsl+2 vardır.sulama koop,kalkınma koop,balıkçılık koop.vardır. Hamzadere Barajı bulunmaktadır.

 

 

 Kumdere

 Edirne ilinin İpsala ilçesine bağlı bir köydür.1893 yılında selanikten göç etmiştir. YEMEK=Köyde halkı hamur işine yoğunluk verir.Özellikle yöre şivesiyle akıtma, pazlama, börek çeşitleri  ve saç pidesi yoğunluk verir.Düğünler yöre usülüne göre olur.Kına geceleri olur ve ertesi gün gelin alayı ile gelin düğün evine gidip o gece de düğün olur. Edirne iline 128 km, İpsala ilçesine 8 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. bir köy olduğu ve o köyün bir sakininin şuan ki Kumdere Köyü mevkiine gelip orada bir kulübe vebahçe yaptığı bilinmektedir. Daha sonra Kumdere Köyün'de çok dere olduğu için ve derelerde çok kum olduğu için küçük bir köy oluştuğunda adını Kumdere olarak belirlemişler ve bu olay 1843 yılanda olduğu bilinmektedir... Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.son zamanda çim yetisiıriçiliği ıle ekonomisi güclenmıstır. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ayrıca kanalizasyon şebekesi vardır. Sağlık ocağı vardır.Sağlık evi var. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 Küçükdoğanca

  İpsala ilçesine bağlı şirin bir köydür. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne iline 142 km, İpsala ilçesine 22 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evide yok. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 Pazardere

   İpsala ilçesine bağlı bir köydür. Bölgede Trakya kültürü hakimdir. Edirne iline 94 km, İpsala ilçesine 26 km uzaklıktadır. Tarım ve hayvancılık dışında güçlü bir ekonomik faaliyet yoktur. Son yıllarda köyde sebzecilikte gelişmeye başlamıştır.Özellikle bu köyde yetişen küçük baş ve büyükbaş hayvanlar diğer köylede meralarda beslendiği için organik veetide oldukça lezzetlidir.

 PAŞAKÖY

İpsala ilçesine bağlı kuruluşu çok eskilere dayanan bir köydür. Köyün adı anlatılanlara göre eski Osmanlı zamanında paşaların bu mevki üzerinde bulunması nedeniyle Paşaköy olarak adlandırılmıştır ve böyle bilinmektedir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında fazla bir bilgi olmamasına rağmen tinede bölgeye has yemekler yoğunluktadır. Ayni zamanda Trakya kadınının çok iyi krep (yöre şivesiyle akıtma) yaptığı bilinir. Edirne iline 130 km, İpsala ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır . Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Son yıllarda oldukça gelişme göstermesiylede dikkat çeken köylerden biridir.

Hazırlayan/Seyit SÜREN