TESKİ kriz yönetimi merkezini açtı

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Kriz Yönetim Merkezini ve SCADA sistemi hizmete girdi. SCADA, suyun kontrolünü, sel taşkın takip sistemleri ve kritik noktalara yerle?

GÜNDEM 16.12.2015 15:31:00 0
TESKİ kriz yönetimi merkezini açtı

TESKİ SCADA Sistemi ve Kriz Yönetim Merkezi’nin açılışı, düzenlenen törenle yapıldı. TESKİ Hizmet Binasında gerçekleştirilen açılış törenine, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Genel Sekreter Oral Karakaya, Başkan Vekili Münür Karaevli, Belediye Meclis Üyesi Funda Serfice ve Halil İbrahim Yerlikaya, TEKPARK A.Ş. Genel Müdürü Şahabettin Küçükyazıcı, TESKİ Genel Müdür Yardımcıları İ. Feyzi Ünal, Dr. İbrahim İçöz, TESKİ Kurucu Genel Müdürü Prof. Dr. Sayın Halim Orta, Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, daire başkanları ve davetliler katıldı. TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, projenin detayları hakkında bilgi verdiği konuşmasında, “Bir insanın sadece 3 dakika havasız, 3 gün de susuz yaşayabileceği düşünüldüğünde, suyun önemi artık bir gerçektir. Kimsenin suyu israf etme lüksü yoktur. Bir gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen su sarfiyatı, kalitesinin sürekli ölçülmesi ve kontrol edilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Yaşamımızın her alanına giren teknolojinin bu alanda rol almaması düşünülemez. Son yıllarda, su üreten ve dağıtan bütün organizasyonlar teknolojiyi su dünyasında uygulamaya başlamışlardır. Bu kapsamda su otomasyonu, uzaktan erişim-kontrol ve veri toplama veya SCADA gibi sistem ihtiyaçları doğmuştur. Bu sistemler ve standartlar yasalar ile de tanımlanmıştır” dedi.

YÜZDE 95’İ YERLİ
“Tamamı TESKİ bünyesinde projelendirilmiş, yüzde 95’i yerli, muadil projelere göre daha ekonomik, dünya standartlarında en üst segment ürünler kullanılmış olan SCADA sistemi kapsamında içme suyunun akış, debi, seviye, basınç, klor pH, bulanıklık gibi değerleri ölçülerek takip edilecektir” diyen Dr. Şafak Başa, şşu bilgileri verdi:
“Bugün itibari ile il genelinde, ilk etapta 5 ilçe merkezi, 3 içme suyu grubu, 4 mülga köy, 4 mülga belde olmak üzere nüfusun yüzde 60’nın kullandığı içme suyu SCADA sistemi üzerinden takip edilecektir. Bu takip işlemleri kapsamında, 170 ölçüm ve kontrol noktası dahilinde, 137 noktada debi ölçümü, 39 noktada klor ölçümü, 68 noktada depo seviye takibi, 60 noktada basınç ölçümü gibi işlemler yapılacaktır. SCADA projesinin kazanımları arasında, arızalara hızlı müdahale, kayıp kaçak takibi, su enerji ve işgücü tasarrufu, su kaynaklarının verimli kullanımı ve geleceği planlama gibi maddeleri sıralayabiliriz” dedi.

 

 

“TEKİRDAĞ’DA ÖNEMLİ ALTYAPI SORUNLARI VAR”

SCADA ve Kriz Yönetim Merkezinin açılışında konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, kriz yönetim merkezini büyük bir heyecanla hazırladıklarını söyledi. Albayrak, “TESKİ ve Büyükşehiri izlemeye devam edin. Tekirdağ’da önemli altyapı sorunları var. 30 Büyükşehir içerisine altyapı ile uğraşan tek büyükşehiriz. Ama bütün bunları yapacağımız çalışmalarla aşacağız. Süleymanpaşa’da 1 Temmuz 2017 tarihinde tüm altyapı sorunları bitmiş olacak. Diğer ilçelerimizde de altyapı çalışmalarımız olanca hızıyla devam ediyor. 2016’nın başından itibaren de yeni temel atmalar ve açılışlarla bir arada olacağız. 30 Mart 2019’da verdiğimiz bütün sözlerin yerine getirmiş olduğunu göreceksiniz. Teknolojik imkanları kullanarak, suyumuza sahip çıktığımız SCADA sisteminin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek, SKADA ve Kriz Yönetim Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından TESKİ İçme Suyu Dairesi Başkanlığı bünyesinde SCADA sorumlusu Elektrik Elektronik Mühendisi Bora Metin’den SCADA’nın çalışma sistemiyle ilgili bilgi alan Başkan Albayrak, Aşağı Sevindikli Su Kuyularına ilk müdahalesini de sistem üzerinden yaptı. Açılışta ayrıca su kuyularına canlı bağlantı gerçekleştirildi.
SCADA’nın amaçlarına da değinen TESKİ yetkilileri, “Arızlara hızlı müdahale, arızaları önleyici bakım, kayıp-kaçak takibi, su enerji ve işgücü tasarrufu, motor ve kuyu performans takibi, planlama, organizasyon ve yönetim kolaylığı, su kaynaklarının verimli kullanımı ve geleceği planlama, su enerji ve işçilikte toplam yüzde 35 tasarruf ve birinci etap için iki yıl amortisman olacak. SCADA odası aynı zaman kriz yönetim merkezi olarak da kullanılacak ve suyun sürekli takip ve kontrolünün yanı sıra; kamera görüntüleri, araç takip sistemleri, sel taşkın takip sistemleri, kritik noktalara yerleştirilecek vana-debimetre odaları ile olası krizlere tek merkezden elektronik olarak müdahale edilebilecek” dedi.