Çek düveler üreticilere dağıtıldı

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği ortaklarına Çek Cumhuriyeti'nden 252 adet simental cinsi canlı gebe düve ithal etti. Edirne gümrükte yapılan karantina işlemleri sonrası nakil olan gebe düvelerin ilk partisi Gazi

GÜNDEM 7.12.2015 14:52:00 0
Çek düveler üreticilere dağıtıldı

Simentral cinsi düvelerin teslim törenine Vali Enver Salihoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı ve üreticiler katıldı.

2 MİLYON TL KREDİ İLE İTHALAT YAPILDI

Törende konuşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, şunları anlattı: "Birliğimiz ile Ziraat Bankası Tekirdağ şubesi ile yapılan protokol kapsamında yurt dışından ithal ettiğimiz etçil ve sütçül kombine ırk dediğimiz simental düvelerin dağıtımını yapıyoruz. Proje kapsamında üyelerimize hiçbir ipotek almadan sadece birliğimiz kefaleti ile 7 yıl vadeli 2 yılı 0 faiz geri kalan 5 yılı yüzde 5 faizli olmak üzere 24 üyemize 2 milyon TL kredi kullandırmak sureti ile ithal edilmiştir. Bu düveleri ithal etmekteki birinci amacımız küçük olan işletmeleri büyütmek çünkü üyelerimizin bir çoğunu işletmesindeki hayvan varlığı 5 baş ve altı bunları en az 10 başa çıkartmak ayrıca elimizde bulunan holstein cinsi hayvanların süt verimi iyi ancak et verimi ve özellikle hastalıklara dayanıksız olması ve ülkemizin de et ihtiyacının artması sonucu bakanlığımızın izniyle et ve süt verimi yüksek olan kombine ırk dediğimiz simental ırkı düveler yine bakanlık veterinerleri tarafından seçilerek ithal edildi. Üyelerimiz ile yapılan sözleşmede bu düvelerden doğan dişi buzağıların birliğimiz nezaretinde öncelikle birlik üyelerine satılacaktır. Emeği geçen bütün kurum ve kuruluşlara birliğimiz adına teşekkür ederim."

SÜT ÜRETİMİ 950-1000 TON ARASINDA

Programda konuşan İl Müdürü Zekeriye Sarıkoca, ise yaptığı konuşmada "İlimiz hayvancılığında günlük süt üretimimiz 950 – 1000 ton arasındadır. Bu rakamın daha da artmasını istiyoruz, çünkü nüfus artışına bağlı olarak hayvancılığa ve gıdaya olan talep sürekli artmaktadır. İlimiz hayvancılığının ihtiyaçları doğrultusunda Bakanlığımızın politikaları çerçevesinde bazen canlı hayvan ithalatı yapmaktayız. Bugün de 252 adet Simental cinsi hayvanın teslim töreninde bir arada bulunmaktayız." açıklamalarını yaptı.

SÜREKLİ BİZİMLE İRTİBAT HALİNDE OLUN!

İl Müdürü Sarıkoca, törende hazır bulunan üreticilere Simental Irkı’nın özelliklerini ve Tekirdağ kültür ırklarının çoğunluğunun bulunduğu Siyah-Beyaz Alaca tabir edilen Holstein cinsinden ayrılan yönlerini ve ithal edilen hayvanların Tekirdağ hayvancılığına yapacağı katkılara vurgu yaptı. Sarıkoca, "Hayvancılık ile uğraşan üreticilerimize son olarak söyleyebileceğim; hayvanların bakım ve beslenme konusunda sürekli olarak bizlerle irtibat halinde olsunlar. Daha iyi şartlarda hayvancılık nasıl yapılır fikir alışverişinde bulunalım. Üretimin her aşamasında her türlü sıkıntılarınız için yardımcı olmaya çalışalım. Tekirdağda Ziraat ve Veteriner Fakültelerimiz var. Bizim her mahallemizde ziraat mühendisimiz var. İl Müdürlüğümüzde hayvancılık konusunda kendini yetiştirmiş deneyimli personelimiz var. Sizlere yardımcı olalım, doğduğunuz yerde sizlere kazanç sağlamaya çalışalım ve ülke ekonomimize katkıda bulunalım. Burada başta Süt Üreticileri Birliğimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim."diye konuşmasını tamamladı.

HAYVANCILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN HERTÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, Hayvancılığa destek olmak ve geliştirmek amacıyla düzenlenen projenin hayırlı olmasını diledi. Albayrak  "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Tekirdağ tarım ve hayvancılığını geliştirmek için tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Tarım İl Müdürlüğümüze ve diğer tarım ilgili kurum ve kuruluşlara her türlü desteği vermeye hazırız. Bu tür projelerin devamı dileğiyle hayırlı olmasını diliyorum ve emeği geçenleri kutluyorum" dedi.

MERALAR YETERLİ DEĞİL

Törende son konuşmayı Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu yaparken, "İlimizde mera alanı büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığımızın beslenmesi için yeterli değil. Yem bitkileri alanı da az. Hayvancılık ile uğraşan üreticilerimiz tarımsal girdilerini azaltmak ve daha kazançlı üretim yapabilmek için mutlaka arazilerinin belli bir kısmını yem bitkileri üretimine ayırmaları gereklidir. Günümüz şartlarında bir süt sığırından günlük 50 kilogramın üzerinde süt alınabilmektedir. Her işin en iyi imkânlarla, en iyi teknolojiyle, bilimsel yöntemlerle yapılması halinde en yüksek verimin alınması pekâlâ mümkün. Bugün burada gerçekleştirilen ve benzeri faaliyet ve çalışmalarla hayvancılık alanında yüksek verim almamız mümkün. Bu güzel, önemli ve hayırlı faaliyetin gerçekleşmesinde emeği geçenlere ve katkıda bulunanlara şükranlarımı sunuyorum."diye konuştu. Konuşmaların ardından çiftçilere, yurt dışından gelen damızlık düvelere ait hayvan pasaportları dağıtıldı.