Vatan şairi vefatının 127. yılında anıldı

Hürriyet ve Vatan Şairi Namık Kemal, vefatının 127'nci yıldönümünde tüm ülkede olduğu gibi Kapaklı'da da düzenlenen etkinlikle anıldı.

GÜNDEM 4.12.2015 18:27:00 0
Vatan şairi vefatının 127. yılında anıldı

Kapaklı Çok Programlı Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Namık Kemal’i Anma programı, Yıldızkent Ortaokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı İrfan Mandalı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Pasin Akbulut, AK Partili Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri Akın Yılmaz ve İbrahim Aktürk, Okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
2 YAŞINDA ANNESİNİ KAYBETTİ
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı ise Kapaklı Çok Programlı Lisesi Edebiyat Öğretmeni Özlem Değirmenci gerçekleştirdi. Namık Kemal’in 21 Aralık 1840’ta doğduğunu belirten Değirmenci, “Namık Kemal’in dedesi Abdüllatif Paşa 1840 yılında sancak muhasılı olarak Tekirdağ’da bulunuyordu.

Annesi Zehra Hanım, Namık Kemal 2 yaşına geldiğinde öldü. Küçüklüğü Tekirdağ’da geçen Kemal’in dedesi Tırhalı’ya tayin oldu. Anneannesi ile Tekirdağ’da kalan Kemal, dedesinin Afyon Karahisar sancağına mutasarrıf tayin edilmesinden sonra Afyon’a gitti” dedi.

16 YAŞINDA EVLENDİ
Ailevi sebeplerden dolayı Namık Kemal’in düzenli bir tahsil hayatı olmadığını söyleyen Değirmenci, “Hususi hocalar aracılığı ile tahsil gördü. Dedesiyle Kars’tan Sofya’ya, Tekirdağ’dan Afyon’a ve İstanbul’a şehir şehir dolaştı. 1856’da Niş Kadısı Mustafa Ragıp efendinin güzelliği ile meşhur kızı Nesibe Hanım ile evlendi. Bu evlilikten de Feride ve Ulviye adlı iki kızı ve Ali Ekrem adında da bir erkek çocukları dünyaya geldi” dedi.

LONDRA’DA HÜRRİYET GAZETESİ’Nİ ÇIKARDI
Özlem Değirmenci konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gizli bir muhalif dernek olan yeni Osmanlıların amacı hürriyet ve demokrasi duygularını ülkede yeşertmekti. 1867’de Ziya Paşa ile Paris’e kaçtı ve oradan da Londra’ya geçti. 1868 yılında Londra’da Hürriyet Gazetesi’ni çıkardı. İki yıl sonra İstanbul’a döndü ve İbret Gazetesi’nin yazarları arasına katıldı.”

NAMIK KEMAL’İN HAYATI VE ESERLERİ ANLATILDI
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmanın ardından program, Vatan Şairi Namık Kemal’in hayatını ve eserlerini konu alan piyeslerle devam etti. Sık sık şiirlerinden örneklerin okunduğu programda, Namık Kemal’in vatan sevgisine vurgu yapıldı. Öğrencilerin performansı katılımcılardan büyük alkış aldı. Program sonunda Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz ve protokol üyeleri, programı hazırlayan öğrenci ve öğretmenlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
Haber / Ahmet KARDEŞ