Şarköy zeytini en yüksek rekolteyi yakaladı

Tekirdağ Şarköy'de son yılların en yüksek zeytin rekoltesi hasat oldu. Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca "Ülkemiz genelinde düşük geçen zeytin rekoltes

GÜNDEM 3.12.2015 16:25:00 0
Şarköy zeytini en yüksek rekolteyi yakaladı

​Zeytincilik, Şarköy İlçesi için en önemli gelir kaynaklarından biri. İlçede gemlik tipi sofralık zeytin yetiştiriciliği gerçekleştiriliyor. Çiftçiler, yetiştirdikleri zeytinin büyük bir kısmını Marmarabirlik Mürefte Zeytin Tarım Satış Kooperatifi'ne satarken, bir kısmını da kendi imkânları ile değerlendiriyor. İlçe de zeytin yetiştiriciliği, 39.652 dekar alan üzerinde bulunan 1.145.903 adet zeytin ağacı ile gerçekleştiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriye Sarıkoca, “Marmarabirlik Mürefte Tarım Satış Kooperatifi'ne kayıtlı 2336 faal zeytin üreticisi bulunmaktadır. Zeytin ağaçlarının büyük bir kısmı meyve veriminde olup, az miktarda da olsa yeni dikilen fidanlarımız mevcuttur. Yöremiz koşullarında; bazı yerlerde üzüm-zeytin karışık yetiştirilmektedir. Bu durum, çiftçilerimizin zeytin ağaçları ile bahçeyi kapladığı fakat ağaçların tam verimde olmadığı 10-15 yıla kadar geçen süre içerisinde araziden maksimum fayda sağlamaya yöneliktir. Dağınık olarak bulunan zeytin ağaçları sayısının ise kapama bahçelerdeki sayıya yakın olduğu tahmin edilmektedir. 2015 sezonunda zeytin rekolte tahmini 15 bin ton civarında beklenmektedir.”açıklamalarını yaptı.

VALİ SALİHOĞLU’DA KATILDI

Geçtiğimiz günlerde yapılan zeytin hasat programına Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu’da katılırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriye Sarıkoca, “ Zeytin güvesi ve zeytin sineği mücadelelerinin de gayet başarılı geçmesi sebebiyle verim ve kalitede olumsuzluk yaşanmadı. Özellikle zeytin hastalık ve zararlılarına karşı üreticilerimizin kurumumuzla dayanışma içerisinde toplu hareket etmesi ve yapılan uyarıları dikkate alması bizleri çok sevindirdi." ifadelerini kullandı.

ZEYTİNCİLİĞİN GELİŞMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILDI

Zeytin üretiminin gelişimi için özel bir çalışma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, teknik personelden oluşan bir ekip oluşturdu. İl Müdürü Sarıkoca, bu çalışmalarla ilgili şunları anlattı: “Şarköy İlçe Müdürlüğümüzce zeytin hastalık ve zararlıları ile mücadele etmek amacıyla 3 teknik personelden oluşan bir ekip oluşturulmuştur.  Zeytin Güvesi zararlısına karşı İlçemiz Merkez, Eriklice, İğdebağları, Mürefte, Çınarlı, Hoşköy ve Gaziköy mahallerinde 7 adet feromonlu beyaz yapışkan tuzaklar istasyon bahçelerine 13 Nisan tarihinde asılması ile takip ve kontrole başlanmış olup; haftada iki gün arazi kontrolleri ve gözlemler yapılmıştır. Bu kontroller neticesinde;  Zeytin Güvesi Çiçek nesline karşı ilaçlı mücadele yapılmıştır. Ayrıca Zeytin Güvesinin en önemli zararını meydana getirdiği zeytin ağacı fenolojisinin (meyve büyüklüğünün) karabiber iriliğine ulaştığı dönemde yumurta ve larva sayımı yapılarak 2. Zeytin Güvesi(meyve nesli) ilaçlama ilanı verilmiştir.”

ZEYTİN SİNEĞİ TAKİP EDİLDİ

Oluşturulan ekiple zeytin üretimine zarar verecek etkenlerin önüne geçildiğini belirten İl Müdürü Sarıkoca, “Zeytin Sineği takibi ve kontrolüne İlçemiz Merkez, İğdebağları, Eriklice, Mürefte, Yukarıkalamış, Hoşköy, Gaziköy bulunan 11 Adet Tahmin ve Erken Uyarı istasyon bahçelerine besi ve feromonlu sarı yapışkan tuzakların haftada iki defa yapılan tuzak ve bahçe kontrolleri sonucunda zararlı yoğunluğunun arttığı ve sofralık çeşitlerde ekonomik zarar eşiğinin yüzde 1'e ulaştığı zaman ilaçlama ilanı verilmiştir. Zeytin Halkalı Leke hastalığına ve Zeytin Antraknoz hastalığına karşı üreticilerimiz bilgilendirilmiştir. Ve üreticilerimizin telefonlarına SMS gönderilerek üreticilerimiz zeytinliklerini zamanında ilaçlamaları konusunda uyarılmıştır. ”dedi.

Marmara Haber