EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ'NÜN KÖYLERİ Karapınar Uzunköprü ilçesine bağlı eski tarihi bir köydür.Köyün kuruluş tarihi net olarak bilinmemektedir. Ancak köyde yıkılmaya yüz tutmuş Osmanlı dönem

KÜLTÜR SANAT 2.12.2015 14:11:00 0
EDİRNE

1970'li yılların ortalarına dek köyde tarihi bir kilise bulunurmuş. Şuan bu kilisenin yerinde köyün ilköğretim okulu bulunmaktadır. Kilisenin duvarında yer alan, üzerinde kril alfabesinde yazılmış bir metin olan mermer sütun halen köy mezarlığında musalla taşı olarak kullanılmaktadır. Buradan anlaşıldığı kadarıyla karapınar eskiden yunan ve türk halklarının birlikte yaşadığı bir köydür. Köyün güney tarafında eski tarihlerde akan bir pınar varmış. Pınarın etrafındaki ağaçların gölgesi suya düştüğünden su siyah renkte görünürmüş. Köy ismini bu pınardan almıştır. Yemek ve kültürel faaliyetler açısından oldukça zengindir. Köyde Sekizyıllık ilköğretim okulu mevcuttur. (Çevre köyler taşımacılık sistemi ile burada eğitim görmektedir.)

SU KAYNAĞINDAKİ SUYUN KARA AKMASINDAN İSMİNE KARAPINAR DENİLMİŞ

 Karapınarköyü ismini köyün kuzeydoğusunda bulunan dere içindeki pınarın (su kaynağının) suyu siyah olmasından dolayı bu pınara "Karapınar", dereye de "Karapınar Deresi" adı verilmiştir. Bir başka rivayete göre; halen "Karapınar Deresi Mevkii" olarak adlandırılan yerdeki pınar, mağara girişini andıran 2-3 metrelik bir tünel girişi şeklinde yapıya sahip olduğundan suyun alındığı kısım karanlıkta kaldığı için "Karapınar" olarak köylüler tarafından adlandırılmıştır. Çocukluk yıllarımda bahsedilen ayazmadan çok defa su içmiştim. Daha sonraları bu ismi köye mal etmişlerdir.

Ne yazık ki bu pınar günümüze kadar ulaşamamıştır. Köy çok eski bir yerleşim merkezidir. İlk kuruluşu bilinmemekle birlikte, Balkan ve Kurtuluş Savaşı sonunda yapılan mübadele (esir değişimi) sonucunda 1923 yılında Türkler bu köye Yunanlıların yerine yerleşmişlerdir. Önceki konumuna ait bilgiler ne yazık ki çok net bir şekilde bilinmemektedir. Daha sonraları 1935 ve 1951 yıllarında köyümüze göçmen âileler gelerek yerleşmişlerdir.

ATATÜRK’ÜN KONAKLADIĞI KÖYLERDEN

Kurtuluş Savaşı sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarından bir grup köyün girişindeki "Maşatlık" (Meşhedlik : Şehit mezarlığı) mevkiinde bir gece konakladığı, Atatürk Yeşilci Âilesine o gece misafir olduğu yaşlılar tarafından anlatılmaktadır. Köy Yunanlılardan kalma olup halen az sayıda da olsa bu evlerden mevcuttur. Define avcılarının doğal olarak ilgi odağı olmaktadır. Eski köyün güney kısmı (Balaban Yolu Mevkii)'nin yerleşim merkezi olduğu bilinmektedir. Bunu o bölgeden çıkan tarihi eserlerden öğreniyoruz.

BEREKETLİ TOPRAKLARA SAHİP

Köy düz arazide olmasına rağmen kuzeyden güneye doğru biraz eğimlidir. Köy  Uzunköprü'ye 20 km. uzaklıkta, Uzunköprü-Keşan karayolunun (E-23) 19.km.sinde, asfalt yoldan batıya doğru 1 km. uzaklıktadır. Bu 1. km.lik yol ve köy içindeki ana yol asfalt bir yoldur.Köy doğuda Maksutlu ve Kadıgebren, kuzeyde Hamidiye, batıda Kurtbey, güneybatıda Türkobası (Göne), güneyde Alıç Köyü ile komşu ve köy sınırıdır. Köyün 20.000 dekar ekime elverişli arazisi olup 2.000 dekarı ova topraklarıdır. Kadıgebren Barajının kurulmasıyla ovanın sulanması sağlanmıştır. Kurak geçen mevsimlerde ise sulama 8-10 metre derinlikte bulunan yeraltı sondajlarından yapılmaktadır. Ayrıca köyümüzün kuzeyinde Koru Mevkiinde hayvanlar için küçük bir gölet te bulunmaktadır. Köy mer'alarında yer yer doğal kaynaklardan sağlanan çeşmeler bulunmaktadır. Köyün başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köyde en çok yetiştirilen ürünler; buğday, ayçiçeği, şeker pancarı, kabak çekirdeği, süpürgelik, mısır, patates ve çeşitli sebzelerdir.

JEOLOJİK YAPI

Köyün girişinde, köy konağının doğu kısmında toprak katmanlarının 20-25 cm. altında ve Balaban Yolu Mevkiinde toprağın 50-100 cm. altında katmanlar halinde kum kayalar mevcuttur. Köy ovasının altında açılan büyük sondajlara göre olmasa bile 6-10 metre derinlikte yeraltı suları mevcuttur. Yine 20-200 m. derinlikte kömür madeninin bulunduğu ancak bunların işletmeye elverişli olmadığı bilinmektedir. Köy arazisinin mevkiden mevkiye verimliliği değişmektedir.

YÖRENİN TARİHİ ESERLERİ

Köyde Yunanlılardan kalma az sayıda kullanılabilir durumda ev bulunmaktadır. Korunmaya alınan herhangi bir tarihi eser ise bulunmamaktadır. Köy girişinde Maşatlık Mevkiinde Yunanlılardan kalma mezarlık olduğu bilinmektedir. Günümüzde bundan fazla eser görünmemektedir. Ayrıca Balaban Yolu mevkiinde de geçmiş tarihlerde değişik amaçlar için kullanılmakta olan büyük toprak küpler bulunmuştur. Zaman zaman eski çağlara ait sikkeler de köylüler tarafından bulunduğu söylenmektedir. Köy ovasında artezyen açma çalışmaları sırasında yüzyıllar öncesine âit olduğu bilinen çanak, çömlek vb. kalıntılara da rastlanmıştır. Hatta çağlar öncesi bu bölgenin kısmen de olsa deniz suları altında olduğu halk arasında söylenile gelmiştir.Halen Yukarı Mezarlıkta musalla taşı olarak kullanılan bir taş tarihi yönüyle dikkatleri çekmektedir. Bu taşta, eski Yunan harfleriyle, ne yazdığı uzmanlarınca keşfedilmeyi bekleyen yazılar bulunmaktadır.Bilinen tarihi eser olmamakla birlikte bazı evlerde eski el tezgahlarında dokunan kilim ve yolluklar, gümüş kemer, yağlık vb. çeyiz eserleri vardır.

ÖRF VE ADETLERİ - GELENEK VE GÖRENEKLERİ

ASKER DÜĞÜNLERİ:

Askerlik çağına giren gençler gitme zamanına bir hafta kala veya birkaç gün önce kendi aralarında topladıkladıkları para ile düğün ve eğlence yaparlar. Önceleri bu adet tarihi Trakya çalgıları ile yapılırken günümüzde org vb. müzik organizesiyle yapılmaktadır. Askere gidecek olan gençler, akraba ve dostları tarafından bir ay önceden başlayarak ziyafete davet edilirler. Akrabalıklar ve dostluklar böylece pekiştirilir. Son sabah "Asker Uğurlama" merasimi yapılır. Bu genellikle köy camii'nin bahçesinde olur. Köy İmamı tarafından topluca dua yapılır, dua töreninde duygusal anlar yaşanır. Gençler köy halkı ile topluca vedalaşır. Hak ve helâllık dilenilir. Analar ve köyün genç kızları tarafından asker adaylarına mendil, havlu para, çorap vb. hediyeler verilir.

EVLENME DÜĞÜNLERİ :

Evlenme düğünlerinden bir kaç gün önce düğün sahibi olan erkek tarafının görevlendirdiği bir kişi ev ev dolaşarak tüm köyü, düğünün zamanını çeşitli deyişler ve maniler okuyarak davet eder. Bu kişilere köyün geleneksel deyimiyle "okuyucu" denmektedir. Okuyucuların elinde bir sepet ve sepete bağlı tülbent, kumaş, mendil vb. süsler asılır. Davet edilenlere verilmek üzere birer yakımlık (kullanımlık) kınalarla doldurulur. Okuyucu uğradığı evin sahibini hem davet eder hem de kına hediyesini verir. Ayrıca erkeklerden bir okuyucu da düğünden bir akşam önce köy kahvelerini lokum ikram ederek gezer, düğün sahibinin selam ve davetini duyurur.

Eski köy düğünleri Cuma akşamı başlar, Pazar günü akşam üzeri sona ererdi. Geleneksel Trakya Çalgıcıları en sevilen parçaları çalar, genç kız ve erkekler eğlenirdi. Evli olanlar ise genellikle düğünün son günü hünerlerini sergilerdi. Cuma gecesi kına gecesi olarak ta adlandırılırdı. Genç erkekler, Köy odasındaki Sancağı törenle alır ve kız evine gelir, gelin halayına kadar düğün meydanında taşırdı. Cumartesi halayla beraber gelin damat evine getirilir. O gece damadın evinde eğlence yapılır. Pazar günü eğlencenin yanında damat tıraşı yapılır. Damada çeşitli hediyeler takılır. Geline askı (para ve altın takıları) asılarak düğün sona erer. Akşam veya yatsı namazından sonra köy imamı ve cami cemaatinden bir grup gelerek "Dini Nikah" töreni yapılır. Evli çiftler için artın hayatın acı-tatlı tüm zorluk ve güzellikleri başlamış olur.

KIZ ARDI (GEZE)

Düğünden bir hafta sonra kız tarafı erkek tarafının yakınlarını ziyafete çağırır. Âile bağları böylece pekiştirilir. Aynı şekilde erkek tarafı da bir hafta sonra kız tarafını ziyafete çağırır. Köy Mezarlığında bulunan ve üzerinde Yunanca yazılar bulunan tarihi taş günümüzde "Musallâ Taşı" olarak kullanılmaktadır.

 Yemek Çeşitleri

Kaçamak.Pomak Böreği.Çevirme börek ( Korda ).Akıtma.Katmer.Gözleme Zerde( Yemek isimleri bölgelere göre değişiklik gösterebilir.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik, sabit telefon ve ADSL hizmetleri vardır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN