EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ'NÜN KÖYLERİ Harmanlı, Hasanpınarı, Kadıağılı, Kadıgebren, Karapürçek Harmanlı Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Köyün geçmişi hakkında bilgi yoktur

KÜLTÜR SANAT 30.11.2015 15:28:00 0
EDİRNE

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Edirne iline 93 km, Uzunköprü ilçesine 24 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi.etkisi altında. Köyün ekonomisi madencilik, tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Tarımı yapılan başlıca tarım bitkileri ayçiçeği, şekerpancarı, buğday, süpürge, mısır, kabaktır. Köyde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılır. Köyün yer altı zenginliğini linyit kömürü oluşturur. Maden ocaklarının yanı sıra ayrıca kum ve çakıl ocakları da vardır.

Altyapı bilgileri

Köyde Harmanlı Rauf ŞENBAŞ ve Yunus ŞENUZ ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Uzunköprü-Keşan Yolu üzerindeki Hamidiye-Harmanlı köyü yol ayrımından 11 k. uzaklıktadır. Gerek Edirne gerekse Keşan üzerinden ulaşımı gayet kolaydır. Uzunköprü-Keşan Yolu üzerindeki Hamidiye-Harmanlı köyü yol ayrımından 11 k. uzaklıktadır. Gerek Edirne gerekse Keşan üzerinden ulaşımı gayet kolaydır.

Hasanpınar

Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Anlatınlara göre orada çoban olan hasan adlı bir sahısla koyden gecmekte olan bir pınardan ismini almıstır. gelinde yemeklerimizi bir tadın emin olun bir ömür unutamazsınız. Edirne iline 78 km, Uzunköprü ilçesine 11 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ilköğretim okulu vardır.Fakat bu ilk okul 5. sınıfa kadar öğrenci yetiştirmekte ve kalan 3 yıl taşımalı olarak öğrenciler Uzunköprü ilçesinde eğitimlerine devam etmektedirler. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyonvardır PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağıvardır Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 Kadıağılı

Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Edirne iline 97 km, Uzunköprü ilçesine 30 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. İnternet vardır.

 

Kadıgebran

Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür. Bin atli akınlarda çocuklar gibi şendik.Bin atlı o gün dev gibibir orduyu yendik.Haykırdı ak tolgalı beyler beyi ilerle. Bir yaz günü geçtik tunadan kafilelerle. Köyün  tarihine baktığımızda bir rum köyü olduğu mübadele yıllarınada bulgar ve yunana karşıyıllaca savaşan kurtuluş savaşı yıllarında yunanın iki tümenini balkanlarda imha edip yunanın anadoluya daha az askerle girmesine sebep olan müslüman kahraman pomak türklerinin gelmesiyle rumlarında Yunanistana gitmesiyle ve daha sonra Bulgaristan Kırcasalih bölgesinden gelen evladı fatihan (rum elini fethedenlerin torunlarının) yerleşmesiyle oluşan bir köydür. Köyümüz gayet temiz her türlü alt yapı sorunu olmayan şirin bir köydür. Ayrıca köyümüzde sulama barajıda vardır. Köyümüzün insanları tüm Trakya’da olduğu gibi vatan perver ve misafir perver güzel insanlardır. Ayrım yapmadan köyümüzün kapısı tüm insanlara acıktır.

Geleneksel yemekler :Cabana otundan yapılan bir tür köfte.Bulamaç.Kaçamak.Pomak Böreği.Çevirme Böreği ( Korda ).Akıtma.Kapama.Keşkek.Katmer

Ekonomisi Tarım ve Hayvancılığa Dayalı

 Kadıgebren,Edirne iline 89 km, Uzunköprü ilçesine 22 km uzaklıktadır - Keşan asfaltına 4 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Iki tane bakkal var.Yaz aylarında ve bayramlarda köyden göc eden insanların büyük çoğunluğu gelmektedir. (Almanya, Isvicre, Istanbul, Bursa, Çerkezköy, Edirne) Bu durumlarda köyümün nüfusunda artış olmaktadır - Nüfus yaklaşık 1500 kişiye ulaşmaktadır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmamakta olup yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardir Aile hekimliği uygulaması dağilinde köye doktor gelmektedir.Köyün tüm alt yapı işleri bitmiş olup köyün tüm sokakları parke taş döşelidir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Karabürçek

Uzunköprü ilçesinin tarihi şirin köylerinden olan Karapürçek, yörenin en eski yerlesim yerlerinden biridir. Karabürçek köyünün adı Karasaçlı güzel kızdan geldiği söylenir. Rumlarla Türklerin birlikte yaşadığı köye zamanın birinde birliği ile birlikte gelen ve bir yudum su isteyen akıncı komutana yaşlı bir kadın su tasına bir saman çöpü koyarak torunu vasıtasıyla su gönderir. Tasta saman çöpünü gören komutan çok kızar ve kafasını kaldırdığında su ikram eden kızı çok beğenir. Kara saçlı güzel kız anlamına gelen "KARABÜRÇEK" ismini köye uygun görür. Trakya bölgesinin en iyi kömürünün çıkması sebebiyle tren yolu döşenen ilk köydür. 1800 lü yılların sonunda lokomotif yakıtı arayışına giren Fransızlar bu köyün kömürünü uygun bulmuş ve kömürün taşınması içinde 22 km kadar demir yolu yaparak buraya trenlerin gelmesini ve kömürün taşınmasını sağlamışlardır. Ocakta kalmaları içinde fransız mühendislere modern evler yapmışlar ve elektrikle (Nasıl üretildiği bilinmiyor)ocağı ve evleri aydınlatmışlardır. Köyde Bosnak, Gacal, Çitak, Yörük ve Tisova (Drama) Pomaklari tam bir ahenk içinde yaşamaktadır. 1920'lerde köye yerlesen ilk Bosnaklardan Osman Haliloviç (Bosnak İbro) ailesidir. Köyde ve civarda Rumlardan kalma mimari yapilar ve yikintilar halen bulunmaktadır. Balkan ve Türk mutfak kültürü (yemek) zenliği olan köyde, farklı kültür ve etnik kökenli insanların yasadığı nâdide bir köydür. Köy gençlerinin büyük çoğunluğu dışardadır. Uzunköprü’nün en küçük ve ilçeye en uzak köyü olmasının yanında nüfusa göre okulluluk ve başarı oranı en yüksek köyüdür. Düğünleri meşhurdur. Düğünlerde geleneksel olarak, Düğün çorbası, Etli Kuru Fasulye, Pirinç Pilavı ve İrmik Helvası pişirilir. Pişirilen yemekler düğün boyunca (Cuma gününden pazar gününe kadar) tüm misafirlere ve köy halkına ikram edilir.

Edirne iline 90 km, Uzunköprü ilçesine 25 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle son yıllarda işçiliği zor ve zaman isteyen süpürge bitkisi ekilmektedir. Topraklarının büyük çoğunluğunda kuru tarım yapılmaktadır. Ayrıca Trakya'nın en kaliteli linyit kömürü burada bulunmaktadır. En önemli geçim kaynağı Kömür madenidir. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon  mevcuttur. Köyde internet mevcuttur kesintisiz wireless kablolu her ikisi de bulunmaktadır.